Hlavní navigace

Další Threadrippery vyjdou koncem října. Vyšlo několik aktualizací zlepšujících výkon

7. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Když v srpnu AMD vydávalo procesory Ryzen Threadripper druhé generace, šly zprvu do obchodů (recenzí) jen 32jádrové a 16jádrové verze, tedy modely 2950X a 2990WX. Kromě toho se ovšem chystají také Threadrippery 2920X a 2970WX, které budou mít jader 12 a 24. Jejich vydání AMD teď oznámilo na konec října, a zároveň s tím přicházejí i nějaké další novinky pro platformu Threaderipperů.

Oba modely se mají začít prodávat 29. října (doposud bylo známo jen, že to má být v říjnu). Ryzen Threadripper 2920X bude dvanáctijádro, složené ze dvou čipů, tedy procesor podobný předchozímu dvanáctijádru 1920X. Jeho jádra mají základní takt 3,5 GHz a při turbu může mít procesor maximální takt až 4,3 GHz. TDP je 180 W, obsahuje 32 MB L3 cache. Cena je nastavena na 649 dolarů, čemuž by u nás s DPH odpovídalo asi 17 550 Kč.

Ryzen Threadripper 2970WX obsahuje 24 jader a je složený ze čtyř čipů. Má tedy stejnou povahu jako 32jádrový Threadripper 2990WX, kdy jen polovina jader má přímý přístup do paměti DDR4 a k řadiči PCI Express. Zbylých dvanáct jader přistupuje do RAM prostřednictvím zbytku. Procesor tedy spadá také do řady WX, která je určená pro pracovní stanice, ale není už doporučené třeba pro herní použití a „nadšence“ (těm AMD nabízí řadu X s dvanáctijádrem a šestnáctijádrem).

Parametry procesorů AMD Ryzen Threadripper druhé generace Parametry procesorů AMD Ryzen Threadripper druhé generace

Rozdíl je v tom, že model 2970WX má v každém ze čtyř čipů dvě jádra neaktivní. Přesněji řečeno, v každém z osmi CCX (jeden čip je interně tvořen dvěma čtyřjádrovými CCX) jedno jádro deaktivované. Jádra běží v základu na frekvenci 3,0 GHz. Maximální turbo boost má 4,2 GHz. L3 cache tohoto procesoru má celkovou kapacitu 64 MB (8×8 MB) a jeho TDP je 250 W. Doporučená cena za Threadripper 2970WX bude 1299 dolarů (s DPH asi 35 tisíc korun), tedy dvojnásobná proti dvanáctijádru.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

Dynamic Local Mode: lepší využití Threadripperů WX

AMD také oznámilo novou funkci „Dynamic Local Mode“, kterou dostanou Threadrippery 2990WX a 2970WX. Objeví se v softwaru Ryzen Master jako doplněk k režimům Local Mode a Distributed Mode, kterými se u Threadripperů dá nastavit chování pamětí. Co je na tomto novém režimu zvláštní: explicitně je přizpůsobený komplikovanému připojení paměti u Threadripperů řady WX. Na rozdíl od existujících režimů pro Threadrippery jej lze vypínat a zapínat za běhu systému bez restartu, pracuje totiž jako služba systému Windows. Proti normálnímu režimu Local Mode tedy nemění způsob, jakým operační systém „vidí paměť“.

Dynamic Local Mode, je-li aktivní, ovlivňuje přidělování jader běžícím procesům. Zatímco normálně by k tomu scheduler Windows nepřihlížel, v režimu Dynamic Local Mode plánovač vybírá ty procesy, které CPU nejvíce vytěžují (počítá se s tím, že je jejich výkon pro uživatele nejdůležitější), a přednostně je přiděluje na ta jádra, která mají přímo připojenou paměť. Tedy dokud nejsou vyčerpána, pak je začne přidělovat i na zbylá jádra. Na jádra bez přístupu k RAM jsou naopak přednostně přidělovány procesy, které jsou vyhodnocené jako méně náročné (spotřebovávají málo času CPU). Výsledkem má být lepší výkon ve hrách a řadě aplikací.

Výkonnostní zlepšení na Threadripperu W2990WX po nastavení režimu Dynamic Local Mode Výkonnostní zlepšení na Threadripperu W2990WX po nastavení režimu Dynamic Local Mode (čísla přímo od AMD)

Dynamic Local Mode se dá vypínat za běhu systému volbou v softwaru Ryzen Master (a asi by mělo být možné také ručně zastavovat/spouštět/zakázat danou službu). Tuto volbu by měla přinést nová verze Ryzen Masteru vydaná 29. října. Na počítačích s Ryzenem Threadripper 2990WX nebo 2970WX (tedy s čtyřčipovými verzemi) utilita tento režim nastaví ve výchozím režimu jako aktivní. Eventuálně by se měl Dynamic Local Mode dostat jako komponenta i do běžných ovladačů pro čipset. Pak by k jeho použití už nebylo nutno provozovat ulititu Ryzen Master.

Volba pro nastavení režimu Dynamic Local Mode v programu Ryzen Master Volba pro nastavení režimu Dynamic Local Mode v programu Ryzen Master

Opravy výkonu u Far Cry 5, Windows a Nvidie

Mezitím se pro procesory Threadripper obecně objevilo několik softwarových aktualizací z různých stran, které mají vylepšovat chování těchto CPU. Pro hrám holdující uživatele nejpodstatnější je aktualizace ovladačů grafických karet Nvidia. Podle AMD by od verze 399.12 měl být výrazně vylepšen výkon grafik GeForce s procesory Threadripper. Na těchto konfiguracích byly v recenzích zaregistrovány horší výkony, což by nové ovladače měly řešit. V poznámkách k vydání je toto vedeno jako oprava chyby, která způsobovala propad výkonu 32jádrového procesoru údajně „na polovinu oproti 16jádrovému CPU“. Lze asi očekávat, že by ošetření tohoto problému mohlo mít efekt i na 24jádru 2970WX.

WT100

Potíže s mnohojádrovými Threadrippery by měla opravovat i hra Far Cry 5 ve verzi Update 9. Tato hra měla problémy s procesory s velkým množstvím jader/vláken, jako byl Threaderipper 2990WX a možná asi opět i 2970WX. Mělo údajně jít o chybu v programu.

October Update pro Windows 10 opravuje i problémy s mnohajádrovými CPU

Zajímavé je, že podobnou opravu zřejmě potřebovaly i Windows. AMD v tiskové zprávě zmiňuje, že aktuální nová verze Windows 10 (1809 neboli October Update) zlepšuje stabilitu s procesory poskytujícími 64 nebo více vláken, což by se týkalo Threaderipperu 2990WX s 32 jádry a SMT. Jaké přesně tyto problémy jsou, nebylo uvedeno, evidentně ale některé části nebo aplikace systému nebyly na takto velký počet jader připravené. Některé chyby nebo problémy, s kterými se uživatelé tohoto CPU setkali, tedy mohly být odstraněny touto aktualizací Windows 10.