Hlavní navigace

AMD: šest jader nyní, dvanáct již brzy

3. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD a Intel se předhánějí, kdo nabídne procesor s větším počtem jader. Souboj je to velmi těsný: Intel sice již od loňského podzimu nabízí šestijádrové Xeony MP (pro víceprocesorové servery), ve dvouprocesorových systémech jej ale předehnalo AMD s jádrem Istanbul. Hexa-core Opteron se dočkal oficiálního vydání na právě probíhajícím veletrhu Computex 2009.

AMD se Istanbulem vytrvale chlubí už od konce února, takže všechny důležité informace lze dohledat ve starších zprávách. Nejdůležitějšími „taháky“ jsou kompatibilita se stávajícími základními deskami (navíc s možností věrnostní slevy pro majitele starších serverů s Opterony) a ve srovnání se čtyřjádrovými modely až o 34 % lepší poměr výkon/watt. A zatímco Intel nabídne šestijádro (Gulftown) pro dvouprocesorové stanice až na přelomu roku, Opteron Istanbul je ihned dostupný pro dvou, čtyř- i osmisocketové systémy.

Zde najdete originální tiskovou zprávu AMD, pod tímto odkazem najdete celou PDF prezentaci k novým Opteronům.

Tolik tedy k právě uvedeným monolitickým šestijádrům. Zároveň ale AMD připravuje procesory slepené ze dvou čipů – takové pak budou mít až dvanáct jader. Budou však potřebovat novou patici, kterou AMD označuje G34. Následující obrázky pořídil čínský server Inpai a zachycují základní desky pro nové Opterony do nového socketu. První motherboard (zelené PCB) vyrobil Inventec, autorem druhého (červené PCB) je Quanta.

Socket G34 má 1974 pinů, skrze které je kromě jiného realizována komunikace s pamětmi. Jelikož každý čip nese standardní dvoukanálový řadič pro paměti typu DDR2/DDR3, celý procesor má dohromady čtyři kanály, jinak řečeno je celková šířka rozhraní 256 bitů.

MMF24

Slepence kódově označené Magny Cours zajisté nepotěší Intel ani zaryté fanoušky AMD, kteří před příchodem Core i7 hlasitě vyzdvihovali monolitické vícejádrové procesory nad slepovaná čtyřjádra z rodiny Core 2.

Zdroj: AMD, en.inpai.com.cn

Autor článku