Hlavní navigace

AMD vábí na Lightning Bolt. Jako Thunderbolt, ale šikovnější a levnější

7. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Vzpomínáte ještě na technologii Lightning Bolt, kterou chce AMD konkurovat intelovskému Thunderboltu? AMD se s ní chlubilo už v lednu na Consumer Electronics Show. Teprve nyní se ale schyluje k vydání notebooků Ultrathin, které novým portem budou vybaveny. Názvy jsou celkem jasným odkazem na „originály“ od Intelu. Lightning Bolt ale není žádná levná čínská kopie. Jak se nás AMD snaží přesvědčit na slajdech, které zveřejnil server SemiAccurate, oproti Thunderboltu má i nesporné výhody.

Zatímco Thunderbolt používá pro přenos dat protokol PCI Express, u Lightning Boltu ke stejnému účelu slouží USB 3.0. Díky tomu sice nenabízí tak vysokou propustnost, sází ale na praktičnost používání. Scénář použití je následující: přijdete domů, položíte svůj notebook na stůl a namísto pěti či více kabelů zapojíte jeden jediný. K dokovací stanici už máte připojený velký monitor (nebo tři), reprobedýnky, klávesnici, myš a klidně i další zařízení přes USB, též připojení k internetu prostřednictvím portu pro Ethernet a nemusíte ani žonglovat s napájecí cihličkou, neboť notebook se přes Lightning Bolt i nabíjí.

Jedním z výrobců, kteří budou nabízet notebooky s Lightning Boltem a příslušné dokovací stanice, bude společnost Compal. Podle slajdu to vypadá dokonce tak, že Lightning Bolt ponesou i tablety, zřejmě ty s úspornými APU architektury Jaguar. Ačkoliv si Lightning Bolt vystačí s několika muxy (čipy, které slučují signály různých rozhraní do jednoho kabelu) a k fungování nepotřebuje speciální ovladače, nejedná se o otevřenou technologií. Na implementaci například v tabletech s procesory ARM tak minimálně zatím můžeme zapomenout. Jo, když byl ještě souboj otevřeného OpenCL proti proprietárnímu frameworku Nvidia CUDA aktuální, to mělo AMD otevřených standardů plnou hubu. Tentokrát je ale Lightning Bolt něčím, co AMD má a konkurence ne, a AMD by muselo být hloupé, aby se o tuto výhodu připravilo.

A nakonec shrnutí schopností dvou konkurenčních technologií (plus alternativ využívajících čistě USB). Lightning Bolt podporuje více displejů, větší škálu rozlišení a poradí si i se 120Hz signálem pro stereoskopický obraz. Hlavně bude ale výrazně levnější, neboť nevyžaduje specializovaný a v relativně malých sériích vyráběný řadič, jako řešení od Intelu. Technologie je to bezesporu nadějná, bojíme se však, že ji hodně ublíží malý tržní podíl AMD v přenosných strojích. Stroje s podporou Lightning Boltu a dokovací stanice by měly být dostupné počátkem roku 2013.

WT100

 

Zdroj: SemiAccurate