Hlavní navigace

Americká policie nafasovala radary, které vidí skrz zdi domů. Veřejnosti se to nelíbí

22. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Range-R je nový radar, který dokáže přes zeď rozpoznat dýchání člověka nebo pohyb. Stojí 6000 dolarů, vejde se do ruky a americké donucovací orgány jich nakoupily asi 200. Veřejnost s tím má ale problém, protože se bojí možného zneužití.

FBI, U.S. Marshals Service a další útvary jej používají už minimálně dva roky k tomu, aby i bez vstupu do budovy poznaly, jestli se uvnitř nenachází nějaký pachatel. Radarový signál projjde přes všechny možné druhy zdí a má dosah až 15 metrů. Dost na to, aby mohl někdo prozkoumat dům rovnou z ulice.

Podle amerických zákonů a rozhodnutí soudu musí orgány před použitím radaru nejdříve získat soudní povolení k prohlídce domu. Zařízení totiž primárně slouží pří zátazích na zločince, kteří se mohou schovávat v tajných sklepech nebo jiných ukrytých částech domu. Důkazy získané radarem bez povolení (tedy nelegálním způsobem) by pak u soudu neobstály.

Americká veřejnost se ale bojí zneužití i kvůli banálních případů. Zpětně nelze zjistit, že byl radar použit, a orgánům prakticky nic nebrání v tom, aby si jimi ulehčovaly práci i bez vyřízených papírů. Stejnou technologii mimochodem používala armáda během války v Afghánistánu a Íráku.

 

Zdroj: Indystar

Autor článku