Hlavní navigace

Analýza: Internet Explorer 9 má 20% podíl

1. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv Internet Explorer 9 překonal 20 % hranici v používanosti ve Windows 7, celkově se redmondský prohlížeč propadá. Všechny jeho verze dohromady na celém světě v srpnu sestoupili z červencových 52,72 % na 51,59 %. V samotných Spojených státech se tržní podíl „devítky“ blíží číslu 28 %, byť se opět počítalo zastoupení ve Windows 7. Stále nejde o špatný výsledek.

Ostatně, ve Windows XP už IE9 nefunguje, takže zbývá Vista. Jenže její tržní podíl se ztenčuje každý měsíc poměrně rapidním tempem, takže ta s kartami příliš nezamíchá. Ve Windows 7 navíc Internet Explorer umí pár příjemných věcí navíc. Můžete zde připínat stránky na hlavní panel a posléze ještě využívat jumplisty. Situace zde je ale závislá na implementaci funkci ze strany webových stránek.

Podívejme se rovnou, jak se daří zbylým prohlížečům. Situace u Mozilly je poměrně zoufalá, protože ať dělá, co dělá, postupný odliv uživatelů se jí nedaří zastavit. Sestup Firefoxu z 21,47 % na 21,03 % proto příliš nepřekvapí. Firma udělala několik důležitých rozhodnutí, kterými si příliš nepomohla. Přechod na krátké vývojové cykly se zatím příliš neujal a pojí se s ním řada problémů. Především zlobí veledůležité doplňky.

MMF24

Google může rutinně otevřít další láhev šampaňského, protože Chrome si pořádně polepšilo. Poskočilo z 13,49 % a v srpnu ovládlo 14,46 % trhu. Safari stále stoupá, byť to u něj není dané verzí pro Windows. Přesto, posun z 7,37 % na 7,71 % Apple jistě potěšil. Operu skoro nemá cenu komentovat, neboť se neustále plácá okolo dvouprocentní hranice. Vlastně, v posledních měsících spíše trvale klesá. V srpnu obsadila namísto červencového 1,62 % pouze 1,58 % trhu.

Zdroj: Exploring IE a Net Applications.com