Hlavní navigace

Anandtech: v testech mobilního výkonu podvádí Samsung, HTC, LG i Asus

3. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

ArsTechnica odhalila, jak Samsung podvádí v mobilních benchmarcích. Na svém topmodelu Galaxy Note 3 výrobce provedl několik optimalizací, které se aktivují, když operační systém zjistí přítomnost některých testovacích aplikací. To se stalo například u Geekbenche 3.

Telefon standardně běžel rychleji než u Optimusu G2 od LG, který má stejný hardware. To vyvolalo pochybnosti, a tak redaktoři nechali vytvořit novou aplikaci s jiným názvem, který už upravený SGN3 neznal. Výsledkem byly až o 20 % horší výsledky (ale už srovnatelné s LG).

 

Do ještě větších experimentů se pustili Anand Lal Shimpi a Brian Klug z Anandtechu. Ověřili 13 různých zařízení v 7 odlišných benchmarcích a zjistili, že podvádějí skoro všichni. Anand mluvil i s výrobci a sám si ověřil, že u telefonů a tabletů dochází k úpravám frekvencích a napětí u CPU i GPU za účelem vyššího výkonu v testech. Sám toto chování ostře kritizuje, protože k ničemu nevede. Je to jen poměřování pindíků.

CS24

Výkon dosažený podvodem totiž neodpovídá tomu, jak se bude zařízení chovat v praxi. Pokud se výrobce zaměří jen na určité aplikace, které systém rozezná dle názvu, neříká to nic o tom, jak rychlý bude telefon v jiném softwaru. Podobné chování jsme ostatně už kdysi viděli u AMD (ATI) i Nvidie v herních testech na desktopu. Výrobci měli v ovladačích speciální profily, které se aktivovaly, když systém rozeznal některý spuštěný proces (například crysis.exe).

Z několika Anandových testů můžeme říci, že nejvíce se do podvádění namočil Samsung, švindluje ale i HTC, LG nebo Asus. Nezáleží přitom ani na konkrétním SoC: výsledky se lišily u Qualcommu, Samsungu i Intelu. Nepodvádí se na čistých Androidech (Nexus a Nvidia Shield) a rovněž nových Motorolách. Na to ale může mít vliv Google, který firmu vlastní. U starších zařízení nebyly testy provedeny.

Zařízení SoC Podvádí v benchmarku
    3DM AnTuTu AndEBench Basemark X Geekbench 3 GFXB 2.7 Vellamo
Asus Padfone Infinity Qualcomm Snapdragon 800 ne ano ne ne ne ne ano
HTC One Qualcomm Snapdragon 600 ano ano ne ne ne ano ano
HTC One mini Qualcomm Snapdragon 400 ano ano ne ne ne ano ano
LG G2 Qualcomm Snapdragon 800 ne ano ne ne ne ne ano
Moto Razr i Intel Atom Z2460 ne ne ne ne ne ne ne
Moto X Qualcomm Snapdragon S4 Pro ne ne ne ne ne ne ne
Nexus 4 Qualcomm APQ8064 ne ne ne ne ne ne ne
Nexus 7 Qualcomm Snapdragon 600 ne ne ne ne ne ne ne
Samsung Galaxy S 4 Qualcomm Snapdragon 600 ne ano ano ne ne ne ano
Samsung Galaxy Note 3 Qualcomm Snapdragon 800 ano ano ano ano ano ne ano
Samsung Galaxy Tab 3 10.1 Intel Atom Z2560 ne ano ano ne ne ne ne
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) Samsung Exynos 5420 ano ano ano ano ano ne ano
Nvidia Shield Tegra 4 ne ne ne ne ne ne ne