Hlavní navigace

Android 4.0 Ice Cream Sandwich: kdo se dočká upgradu a komu zbydou jen oči pro pláč?

29. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android 4.0 Ice Cream Sandwich přinesl jednu velkou novinku, spojil svět mobilů a tabletů dohromady, navíc k tomu přidal spoustu dalších vylepšení, například kompletně předělané uživatelské rozhrání. Podrobně si o aktualizaci můžete přečíst v našem článku. Náročnost systému se o moc nezvýšila, naopak byla přidána podpora dalších rozlišení displejů.

Výrobcům se tak tedy do vývoje upravené verze Androidu 4.0 pro své telefony střední třídy nebude chtít buď kvůli lenosti, či kvůli nemožnosti využívat novinky v systému jako Android Beam (program pracující s NFC), rozpoznání obličeje k přihlášení (spousta modelů nemá přední kamerku), či kvůli příliš malému displeji. Android ICS již nevyužívá tři hardwarová tlačítka, nahradila je lišta na spodku displeje. A pokud ICS opravdu nepodporuje klasická tlačítka, musela by na řadu přijít ona lišta, která by se například na HTC Wildfire S (3,2" displej) vešla stěží.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Nová podoba Androidu, všimněte si spodní lišty

Většina výrobců se již k upgradu vyjádřila. Někdy naprosto jednoznačně, někdy jsme se toho moc nedozvěděli. Celkově ale upgrade dostanou jen ty opravdu jen ty nejvyšší modely, střední třída má smůlu tak z poloviny. Není ale důvod k „panice“ neoficiálně upravené ROM už jsou na cestě. Nyní se ale zaměříme na ty šťastlivce, kteří se dočkají i té oficiální cesty.

Asus

Vezmeme to podle abecedy a začneme s Asusem. Ten se na smartphony opravdu nezaměřuje, aktualizace se tak dočkají jen kříženci tabletů s notebooky – Eee Pad Transformer, Eee Pad Transformer Prime a kříženec tabletu se smartphonem – Padfone. „Naším cílem je přinést poslední aktualizaci Androidu Eee Pad řadě, ale nyní nejsme schopní stanovit přesné datum pro toto vydání. Prosím zůstaňte naladěni na novinky na vašem budoucím zařízení s Ice Cream Sandwichem.“, takto Asus udává datum vydání aktualizace.

Asus Padfone

HTC

Tchajwanský výrobce se taktéž zaměřuje na své špičkové modely. Jak už potvrdilo i české zastoupení přes stránku na Facebooku, aktualizace se dočká celá řada Sensation a HTC Evo 3D. Je však ještě možné že se nezapomene ani na levnější modely: „My stále pokračujeme v posuzování našeho produktového portfolia, takže zůstaňte naladěni pro více informací ohledně upgradu u vašeho telefonu a načasování vydání aktualizace.“ HTC však dodává, že dříve než na začátku roku 2012 to určitě nebude.

Taková drobnost, byla již zamítnuta aktualizace pro vůbec první telefon od Googlu, Nexus One (vyroben právě od HTC). Modely s pomalejšími/staršími či stejnými vnitřnostmi tak očividně budou mít smůlu.

LG

„LG odmítá klamné zvěsti o tom, že LG nebude poskytovat aktualizaci Android Ice Cream Sandwich pro LG Optimus 2X. Tyto zprávy nejsou pravdivé. LG právě plánuje update na Android ICS pro LG Optimus 2X jako pro každý další LG high-endový smartphone.“  Nedávno LG potvrdilo dostupnost nejnovější verze OS od Googlu i pro Optimus Black, Optimus 3D a Optimus LTE a prý se bude snažit seznam ještě rozšiřovat. Časový harmonogram uvolňování aktualizace však společnost nezveřejnila.

LG Optimus 2XLG Optimus 2X

Motorola

Nyní již současná divize Googlu se s aktualizací opravdu nemazlila: „Potvrzujeme, že Motorola Droid Razr, Droid Bionic a celá řada Xoom dostane upgrade na ICS. Nepotvrzujeme, že další zařízení také nedostanou ICS.“ Motorola to má ale velmi jednoduché, s Androidem vyráběla vždy highendové smartphony a pokud se aktualizace nedočká stařičký Droid, moc lidí nadávat nebude. U tabletů to je ještě jednodušší, zde Motorola nemá žádný starší model.

Samsung

Zato výrobce z Jižní Koreje naprosto mlží, „prohlášení vydalo“ pouze americké zastoupení: „Samsung Mobile U.S. nevydalo žádné oficiální oznámení ohledně plánů pro aktualizaci jakéhokoliv našeho americkéhop produktu. Našim zákazníkům dáme vědět hned, jak budeme mít více informací ke sdílení.“ Potvrzené tak zůstávají pouze dva modely, které Samsung vyrobil přímo pro Google – Galaxy Nexus a Nexus S.

Galaxy Nexus
Galaxy Nexus

CS24

Sony Ericsson

Zde to je o poznání veselejší, výrobce se zřejmě snaží napravit si svou pošpiněnou reputaci. O prohlášení SE jsme vás již informovali, nyní jen shrnu to nejdůležitější. Nejdříve přijdou na řadu Xperie vydané v letošním roce na upgrade na Gingerbread 2.3.4. Až tuto vlnu Sony dokončí, začne s druhou, ICS pro tytéž smartphony – tedy všechny Xperie představené v roce 2011. Dle nejnovějších informací by druhá vlna měla být zahájena někdy v březnu.

ZTE

A nejčerstvější nováček na našem trhu zatím u nás ani nenabízí pořádný smartphone, který by ICS zvládl. „ZTE nevydalo žádné oficiální prohlášení ohledně aktualizace na ICS, my představíme nové produkty používající tento upgradovaný OS. Nicméně, pokračujeme na velmi úzké spolupráci s Googlem k zajištění dodání nejlepší uživatelské zkušenosti s Androidem skrz všechny naše zařízení.“