Hlavní navigace

Android for Work: Google chce dobýt firemní smartphony a tablety

26. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Na loňské konferenci I/O Google potvrdil, že se začne zabývat programem BYOD (bring your own device) a že dá firmám nástroje, pomocí nichž budou moci jejich zaměstnanci nosit do práce vlastní smartphony/tablety a řešit na nich i pracovní záležitosti. Včera Google svou iniciativu Android for Work specifikoval. O co jde?

Aplikace a služby pro Android for Work
Aplikace a služby pro Android for Work

Spolu s Androidem 5.0 se tablety ale i mobily naučily spravovat více účtů najednou. Uživatel si tak může vytvořit soukromý i pracovní profil. Díky Androidu for Work ale nebude muset mezi účty přepínat, nýbrž uvidí soukromé i pracovní aplikace v jednom prostředí. Ty pracovní budou označeny ikonkou aktovky (viz screenshot). Vedle sebe přitom mohou existovat tytéž aplikace pro soukromé i firemní účely, jen bude potřeba podpora od vývojářů. Google své aplikace upraví, na tomtéž už pracují také další partneři.

Novinkou je pak ještě obchod Play for Work. Google dá firemním administrátorům možnost vzdáleně spravovat nákupy a instalace aplikací na zařízeních od zaměstnanců. Opět platí, že takto instalované aplikace budou mít ikonku s aktovkou.

 

A pro zařízení s Androidem 4.0 až 4.4 uvede Google zvláštní aplikaci, která sekundární e-mail, kalendář, kontakty, kancelářské nástroje nebo prohlížeč přinese také.

WT100

Google už Android for Work testuje se svými partnery. Firemní admini a vývojáři aplikací by měli navštívit tyto stránky, kde se dozví další informace, jak se do testu zapojit. Google také oznámil první důležité partnery a jejich podporovaná firemní řešení.

  • Nástroje pro mobilní firemní správu: VMware Airwatch, BlackBerry BES, Citrix XenMobile, Google Apps for Work, IBM MaaS360, MobileIron, SAP a Soti.
  • Aplikace: Adobe, Box, Concur, Salesforce, SAP a SuccessFactors
  • VPN: Cisco, F5, PaloAlto Networks a PulseSecure.
  • Výrobci zařízení: Dell, HP, HTC, Huawei, Lenovo, LG, Motorola, Samsung a Sony

Zdroj: Google