Hlavní navigace

Android Pay před koncem roku zamíří do Česka, prozradila Komerční banka

28. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Jsou to dva roky, co Google spustil novou platební službu Android Pay. Služba a aplikace v mobilu se chovají jako virtuální platební karta a pomocí NFC jí lze platit na všech bezkontaktních terminálech.

V roce 2015 byl Android Pay dostupný jen v USA. Následující dva roky se rozšiřoval do více než deseti dalších zemí včetně sousedního Polska. Lidové noviny psaly, že Google službu spustí v ČR na jaře 2017. Už bude pomalu končit léto a Pay zde pořád není…

Dočkáme se snad před koncem roku. Komerční banka zveřejnila změny ve smluvních podmínkách, které budou účinné od 5. 12. 2017. V nich se mimo jiné píše: „Nově umožňujeme založit bezkontaktní mobilní kartu prostřednictvím služby Android Pay a s touto změnou upravujeme i odpovědnost za ochranu mobilního zařízení.“ KB dále doplňuje, že bezkontaktní mobilní kartu založenou na Androidu Pay bude vydávat k debetním i kreditním kartám.

CS24

„Komerčka“ je pionýrem mobilních plateb. Je to přesně rok, co banka spustila vlastní mobilní aplikaci pro NFC platby. Následovala tak ČSOB, která podobnou aplikaci vydala o pár měsíců dříve. Oběma lze v obchodech platit stejně jako kartou. Výhodou Androidu Pay je ale to, že technologie není vázaná na jednu banku nebo karetní společnost. Služba je lépe integrovaná v systému a může fungovat i na dalších zařízeních, například chytrých hodinkách.

Je pravděpodobné, že kromě Komerční banky bude Android Pay dostupný i pro klienty dalších bank. Zároveň to znamená, že Google nejspíš vyhraje pomyslnou soutěž o první univerzální mobilní platby v ČR. Apple Pay ani Samsung Pay u nás ještě také nejsou a nemáme ani indicie, že by se to mělo v dohledné době změnit. Apple ale ještě může překvapit na zářijové premiéře nových iPhonů.