Hlavní navigace

Apevia X-Pleasure: Bigtower pro herní PC

29. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy

První dojmy

Těžká, mohutná skříň typu supertower (bigtower) jasně říká pro jaký účel byla stvořena. Dva budíky monitorující teplotu a otáčky systémových ventilátorů, prosklená bočnice a čtyři modře podsvícené ventilátory přímo čekají na výkonný hardware.

Přezdobená přední strana a všudypřítomné modré podsvícení rozhodně není elegantní ani nepůsobí luxusně, skříň je tedy určená spíše pro herní počítač. Právě zpracování přední strany je na nízké úrovni a levný plast ji určitě nezvedá.

Horní část s budíky funguje jako dvířka, pod kterými se skrývají pozice pro mechaniky a tlačítka power a restart. Dvířka jsou uzamykatelná a lze je otevřít i do 180o. Zpracování zámku je však bohužel nekvalitní a nepůsobí zrovna nejbytelněji. Pod budíky je malý potenciometr, který reguluje otáčky systémových ventilátorů.

V žebrované části pod dvířky najdete malá dvířka skrývající dva porty USB 2.0 a jeden FireWire. Záslepky pro 5,25" pozice jsou z levného plastu, který při časté manipulaci hrozí zlomením. Přední strana se prostě nepovedla.

Levá bočnice je také vybavena zámkem a výborným uchycením, které umožňuje jednoduché nasazování a sundávání. V prosklené části najdete modře podsvícený ventilátor se zajímavě tvarovanou, kovovou mřížkou.

Celá skříň působí ještě vyšší, protože stojí na vysokých nohách. Jak je vidět pravá strana je úplně bez perforace. Obě bočnice jsou z pevného materiálu a vůbec se neprohýbají.

Design mě nijak neoslovil, ale to už je věcí názoru, kompromisy v podobě levných materiálů přední strany už se však omlouvají hůře. Zbytek skříně je však zpracován dobře, plechy jsou pevné a neprohýbají se.

Vnitřní prostor

Vnitřní prostor

Konstruktéři X-Pleasure mysleli na uživatele, prostoru je opravdu dostatek. Najdete zde sedm 3,5" pozic! Skříň je vybavena celkem třemi boxy s 3,5" pozicemi, nejspodnější je chlazen 80mm ventilátorem v přední části skříně, prostřední má stejný ventilátor přímo v sobě. Box, který je umístěn nejvýše pojme dvě externí 3,5" zařízení.

5,25" mechaniky se před nasunutím do pozice musí vybavit lyžinkami, čtyři najdete připevněné na dně skříně. Zbylé čtyři jsou v příslušenství. Pevné disky a jiné 3,5" zařízení se k boxům připevňují šroubky, žádné antivibrační řešení zde nehledejte.

Všechny ventilátory se k napájení připojují molex konektorem. Regulace a monitorování otáček je tedy možná jen pomocí potenciometru a budíku na přední straně skříně.

Přední strana je uchycena třemi plastovými pojistkami na každé straně, její odstranění je jednoduché, ale pojistky hrozí zlomením. Po odstranění čela skříně získáte přístup k ventilátoru, jiný důvod k jeho odejmutí však není, mechaniky nasunete i když bude nasazeno.

Bočnicím jsme naměřili tloušťku zhruba 1,09 mm, díky kvalitnímu zpracování a systému uchycení je jejich nasazování a sundávání bezproblémové.

Instalace komponent

Instalace komponent

Uchycení boxů s 3,5" pozicemi je jednoduché a účelné. Přesunutím kovové páky do druhé polohy box uvolníte a je možné jej vytáhnout. Vrácením zpět do původní polohy jej zase zajistíte. Bohužel i přes tento jednoduchý systém se uchycení boxu někdy neobešlo bez problémů a bylo potřeba si s ním chvíli pohrát, než box dosedl na místo.

Zdroj si v tomto modelu opravdu lebedil, možná mu konstruktéři nechali až zbytečně moc místa. Oddělený prostor, ve kterém je uchycen je dostatečně velký na to, abyste zdroj mohli uchytit i po instalaci základní desky.

Schování kabeláže není i přes přebytek prostoru jednoduché. Kvůli výšce skříně plně využijete délku kabelů, ty jsou pak napnuté a nedávají příliš prostoru pro manipulaci. V příslušenství skříně nenajdete ani žádné prostředky k jejich vyvázání, které jsou v tomto případě nutné. Pokud chcete ovládat otáčky ventilátorů pomocí potenciometru na přední straně, je potřeba je všechny připojit na jednu větev, vzniká tak změť kabelů, která nepůsobí zrovna esteticky. Kabeláž by se určitě dala zkrotit, stálo by to ale více času, než jsem jí mohl poskytnout.

Záslepky pro rozšiřující pozice jsou z pevného kovu a jsou přišroubovatelné. Trochu otravné bylo, že hlavičky šroubků přesahovaly přes dvě záslepky, takže k odstranění jedné bylo potřeba povolit i šroubek vedlejší záslepky. Jak se dalo předpokládat GeForce 9800 GX2 (27 cm) se do skříně vměstnala bez problémů.

Teplotní testy

Pro testování používáme test OCCT 2.0.0a, kde je spuštěn 15minutový test. V první minutě se měří teplota v idle režimu, pak následuje zatížení procesoru a paměti. Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Následující čtyři minuty se pak doměřuje pokles teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Bohužel se mi nepodařilo zjisti při jakých otáčkách pracují systémové ventilátory, výrobce to nikde neuvádí, otáčky ventilátoru procesoru byly nastaveny na 1 800. Pomocí otočného potenciometru na přední straně jsem otáčky nastavil na nejvyšší možné, potenciometr však na ventilátory neměl valný vliv. Rozdíl mezi maximálními a minimálními otáčkami byl téměř nezpozorovatelný.

Závěr

X-Pleasure od Apevie sice plně nedostává svému jménu, potěšením bylo alespoň sledovat výsledky teplotních testů. Tady se projevily čtyři výkonné ventilátory a dostatek prostoru pro proudění vzduchu.

Trochu mi chyběl nějaký jednoduchý systém uchycení pevných disků. Jinak byla instalace komponent bezproblémová, skříň neměla s 27cm dlouhou GeForce 9800 GX2 žádný problém. Překvapilo mě, že i přes nepřítomnost jakéhokoliv antivibračního systému se vibrace pevného disku na kostru téměř vůbec nepřenášely.

Bohužel tichostí tato skříň nevyniká, na plné otáčky hučí slušně, i když je to spíše aerodynamickým hlukem. Ventilátory nejsou špatné, bohužel potenciometr na přední straně na ně má velmi malý vliv, rozsah otáček nebude velký. Snížením otáček systémových ventilátorů jiným způsobem by se však skříň mohla ztišit. Také systém zapojení ventilátorů není nejšťastnějí a vytváří ve skříni menší kabelový chaoz.

Dobrý dojem z kvalitně zpracovaného těla hodně snižuje plastová přední strana s průměrným zpracováním, podsvícením se však nešetřilo.

+ kvalitně zpracované tělo
+ spousta interních 3,5" pozic
+ velice dobré chlazení komponent

- nekvalitně zpracované čelo
- ovládání otáček ventilátorů nefunguje tak jak by mělo
- složitější vyvazování kabeláže
- na přední straně chybí audio konektory

MMF24

Kompletní galerie

Kompletní galerie