Hlavní navigace

AplusCase Monolize II: co dokáže 250mm větrák

25. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vybalení, první dojmy

První dojmy – trochu rozporuplné

Když Monolize II poprvé vybalíte z krabice, mnoho z vás asi napadne, že nudnější skříň by hledalo jen těžko. Černé bočnice, černá dvířka, černá tlačítka. Nic co by nasvědčovalo zajímavým vlastnostem, které tato skříň ukrývá.

Čelo skříně je vyrobené z matného a na omak netradičního plastu, na kterém však velmi snadno i přes jeho povrchovou úpravu ulpívají otisky. To ale nebrání tomu, aby tato skříň vypadala trochu tajemně. Polovinu z čela zabírají lesklá dvířka, která jsou ale k mému zklamání pouze jednostranná a navíc nejdou zcela otevřít, ale jen přibližně do 120 stupňů.

Mít tuto skříň na zemi v místech, kde se často chodí, dlouho by tato dvířka na svém místě nevydržela. Jednostrannost dvířek ale má své opodstatnění – spodním pantem vedou dráty, kterými je napájeno velké logo A+, které se po spuštění modře rozsvítí. Komu by tento módní výstřelek vadil, může jej tlačítkem za dvířky vypnout.

Po nahlédnutí za dvířka uvidíte dvě 3,5" a čtyři 5,25" pozice, tedy dost pro každého normálního uživatele. Kromě tlačítka pro vypnutí loga zde ještě najdete dvě pro nucený restart a zapnutí počítače.
Levé bočnici vévodí mohutný 250mm ventilátor, který je uschován na plastovou mřížkou. Bočnice jsou uchyceny pomocí šroubků s velkou hlavou, takže k jejich otevření nebudete šroubovák potřebovat. To už ale neplatí o instalačním procesu (viz dále). V přední části je umístěn otočný potenciometr, kterým by měly jít regulovat otáčky instalovaného větráku. To se ale bohužel nedělo, nebo byl rozdíl v otáčkách pro mé oko a ucho nepozorovatelný.

Zadní stěna obsahuje kromě výrazné samolepky ROHS jednu pozici pro 80, 92 nebo 120mm vetrák. Místo husté perforace bych v těchto místech ale raději viděl drátěnou mřížku, která by se nepodílela na aerodynamickém hluku, který při vyšších otáčkách osazeného ventilátoru bude jistě vznikat. Předinstalovaná záslepka zadních portů s archaickým uspořádáním jde naštěstí snadno vylomit, takže jí nemusíte věnovat téměř žádnou pozornost.


Pravá bočnice je na dvou místech hustě perforovaná. Mimo děr zde najdete i "přední" porty, které čítají 2× USB, výstup na sluchátka a vstup na mikrofon.

Pohled dovnitř

Vnitřní uspořádání

Uspořádání vnitřku skříně ničím neohromí ale na druhou stranu ani nezklame. Plechy pro uchycení mechanik a pevných disků jsou celkem pevné a s ohnutými hranami. Při montáži se tak minimalizuje riziko poranění.

 

 

Zadní záslepky jsou jen vylamovací a na můj vkus hodně ostré. Při jejich odstraňování je třeba být trochu opatrný, abyste si z Monolize II neudělali "blood edition". Zadní stěna s místem pro uchycení přídavného větráku je hustě perforovaná, což může při vyšších otáčkách větráku způsobovat nepříjemný aerodynamický hluk.

Na levé bočnici najdete velký 250mm větrák, který ochladí vše, co mu stojí v cestě. Při zapojení si neodpustí modré světlo, které lze ale odpojením příslušného drátu odstranit. Na druhou stranu ale světlo příliš rušivě nepůsobí, zvláště pak přes černou plastovou mřížku.

Ceně této skříně bohužel vůbec neodpovídá tloušťka bočnic, které jsou vyhotoveny z tenkého 0,6mm silného plechu.S povrchovou úpravou bočnic si výrobce příliš hlavu nelámal.

Zdroj je na dvou místech dostatečně podepřen, takže nebude pouze viset na čtyřech šroubech, jako tomu bývá v levných skříních.

Instalace komponent

Instalace komponent

Po vylomení zadních záslepek již žádné riziko zranění nehrozí. Dobře si ale rozmyslete, kam budete vkládat rozšiřující karty, protože jednou vylomenou záslepku již do původní polohy nevrátíte.

I když je skříň připravena i na bezšroubovou montáž disků a mechanik, dodané pytlíky se šroubky a příslušenstvím s takovou možností příliš nepočítají. Nezbude vám tak nic jiného, než se chopit starého dobrého šroubováku a vše dotáhnout pěkně ručně.

 Zadní plech nepatří k nejpevnějším. Při vylamování zadní záslepky a následném osazování nové velmi rychle zjistíte, jak jednoduše se dá prohýbat. 

 Kliknutím přehrajete video 

Před osazený pevný disk můžete s trochou odvahy a zručnosti vložit ještě 23 cm dlouho kartu, jakou je např. náš Radeon X1800 GTO.

 

S ohromnou 27 cm dlouhou GeForce 8800 Ultra už ale musí jít disk stranou. Naštěstí volných pozic je dostatek, takže to zas taková překážka není.

Nevýhoda vylamovacích záslepek v praxi – po dvouslotové GeForce 8800 Ultra zbyla jedna díra, kterou není čím zacelit.

Když připojíte větrák na Molex, nepřijdete o něj, Výrobce dodal průchodnou redukci.

Verdikt

Závěrečné hodnocení

Finální hodnocení této skříně ve mně budí velmi rozporuplné pocity. Hlavním problémem je pro mě trochu vysoká cena, která vůbec neodpovídá tenkým bočnicím, montáži komponent pomocí šroubků a tenkému zadnímu plechu. Výrobce se tyto nedostatky snaží rafinovaně maskovat zajímavým designem a obrovským větrákem, který si jistě své obdivovatele najde.

Velký větrák je celkem tichý a vzhledem k nízkým otáčkám produkuje hlubší zvuk, který při běžném provozu přestanete za chvíli vnímat. Jeho vliv na chlazení všech komponent je skutečně blahodárný, zvláště pak na grafickou kartu s pasivním chladičem. U té se tak nemusíte vůbec bát přehřívání. To samé platí o procesoru, u kterého si tak u méně hřejivých jedinců vystačíte pouze s pasivem. Nárůst teploty a následovné zchlazení po pětiminutové plné zátěži ilustruje následující graf.

Kromě velkého větráku a podsvíceného loga v dvířkách u této skříně žádné další vymoženosti nenajdete. Tenké bočnice velmi snadno rezonují, čemuž napomáhá i naprostá absence čehokoli na snížení přenosu vibrací od mechanik nebo pevných disků. Podstatně více by Monolize II slušela cena kolem 1100 Kč.

+ velký 250mm větrák v bočnici
+ zajímavý vzhled
+ podpěry u zdroje

+ vnitřní teploty
+ logo na čelním panelu jde vypnout

- cena neodpovídá vlastnostem
- tenké plechy
- uchycení komponent pomocí šroubů
- vylamovací ostré záslepky
- hustá zadní mřížka
- snadno se ušpiní

V nabídce Bostaru můžete narazit i na skříň A+ Monolize, která se od té dnešní liší v několika ohledech. Jedná se především o skříň typu BigTower, která nabízí větší vnitřní prostor a více volných pozic. Specialitou jsou pak dokonce dva 250mm větráky, které chladí vnitřní komponenty. Cena je však dvojnásobná.

 

Za zapůčení skříně AplusCase Monolize II děkujeme společnosti Bostar

MMF24