Hlavní navigace

Apple chce zabavit další polskou doménu. Po A.pl má spadeno na Ap.pl

24. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si pamatujete rok 2012, kdy chtěl Apple zrušit ochrannou polského obchodu A.pl. Podle právníků americké společnosti došlo k matení zákazníků, kteří by si mohli firmy splést. Jenže neuspěl i z toho důvodu, že obě fungují v jiných odvětvích. Polský obchod se zabývá prodejem smíšeného zboží, nikoliv elektroniky nebo digitálních služeb.

Apple chce zabavit polskou doménu Ap.pl
Apple chce zabavit polskou doménu Ap.pl

Jenže teď Apple sepsal 600stránkovou žalobu proti obchodu Ap.pl. Opět jde o podobný název se stejnou fonetikou, Ap.pl navíc na svém webu prodává elektroniku Applu. Zde už o matení zákazníků nebo porušování obchodní značky mluvit můžeme.

 

Majitel domény Artur Janiszewski se ale brání, že ji nekupoval ze spekulativních důvodů. AP v doméně je prý zkratkou Art Production. Doménu už navíc vlastní 13 let, tedy od doby, kdy ještě Apple nebyl tak silný. Janiszewski dostal od Applu nabídku, že firma mu za převod domény zaplatí 6000 złotých (39 000 Kč).

To připadá směšně málo nejen majiteli, ale také Danieli Dryzkovi, který v Polsku s doménami obchoduje. Hodnota se prý pohybuje okolo desítek až stovek tisíc. Soud ale podle Dryzka musí skončit ve prospěch polského obchodu.

Zdroj: Wirtualne Media