Hlavní navigace

Apple iPhone 5: vyšší, tenčí, rychlejší a stále dobrý (recenze)

3. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Specifikace, balení, konstrukce, 360° pohled

Apple zklamal, dochází mu dech a s odchodem Steva Jobse opustil místo na technologickém trůnu pro největší inovátory v oboru. Alespoň takové názory se začaly objevovat po uvedení nejnovějšího iPhonu. Podobné hlasy se ozývaly i po uvedení iPhonu 4S a problémech s anténou iPhonu 4. Je to již zaběhlý folklór zbytečně rozdmýchávaný nejen čtenáři, ale i odbornými médii? Nebo již Apple opravdu nemá co nabídnout a iPhone už není tím exkluzivním modelem, jež byl považován za vzor moderních smartphonů?

Ať je to tak či onak, Apple opět trhal prodeji nového telefonu rekordy, prodal za první víkend na pět milionů kusů a i u nás jsou již zásoby operátorů vyprodány. Na další zásilku se prý bude čekat minimálně měsíc.

S recenzí iPhonu 5 jsme se rozhodli nespěchat tak, jako jiné odborné weby na českém internetu a otestovali jsme jej naší metodikou, která zahrnuje kromě běžných hodnocení zpracování a kvalit displeje i měření výkonu a výdrže baterie. I díky tomu si můžete prohlédnout interaktivní grafy, které srovnávají iPhone 5 s dnešní špičkou mezi telefony a předchozími iPhony.

Poprvé se můžete na ExtraPC.cz setkat s 360° modelem testovaného produktu. Otáčení je možné ovládat jak šipkami v levém spodním rohu, tak uchopením myší. Taktéž jej můžete spustit tlačítkem Play v pravém rohu nebo kliknutím levým tlačítkem. Zoomovat se dá ovládacími prvky a ve fullscreenu kolečkem myši. Tzv. hotspoty, které jsou označeny žlutě zbarveným kolečkem, slouží k rozkliknutí detailního snímku, popř dodatečných informací (najdete třeba u detailu iSight foťáku). Pokud nás čtete na tabletu, který nepodporuje flash, využít můžete klasické zoomování pomocí gesta pinch-to-zoom. Do příště zapracujeme především na kvalitnější a rovnější podložce, další návrhy k vylepšení 3D modelů si rádi přečteme v diskuzi.

Opravdu je to kov?

Ještě než se dostaneme k samotnému iPhonu, výjimečně se zastavíme u balení telefonu. To se u šesté generace iPhonu barevně liší podle zbarvení iPhonu. Kromě něj najdete v krabici USB nabíječku s datovým kabelem zakončeným Lightning konektorem, stručný manuál doplněný o jehlu potřebnou k výměně SIM karty. Na rozdíl od předchozích modelů jsou nová sluchátka EarPods zabalena do vlastní krabičky, která připomíná třeba tu od předchozího iPodu Nano. K jejich kvalitě se dostanu dále.

Apple iPhone 5Apple iPhone 5Apple iPhone 5Apple iPhone 5

Apple se na keynote chlubil především tloušťkou telefonu, která je prý nejmenší na světě. Pravda to pravděpodobně nebude, i když jako jediný telefon nabízí stejnou tloušťku po celém těle. Nikde není rušena výstupky fotoaparátu nebo vystouplou bradou. První dojem, který na vás iPhone v ruce udělá je však spjat s jeho hmotností. 112 g je hodnota, o které si mohou dnešní pádla nechat pouze zdát. Prvních pár minut jsme strávili zkoumáním jestli jde opravdu o materiály, které Apple uvádí. Chvíli budete mít pocit, že je taková hmotnost až na škodu, telefon totiž působí skoro až plastovým dojmem.

Záda jsou tvořena dvěma materiály – hliníkem a sklem. Sklo kryje části, ve kterých jsou umístěné antény bezdrátových sítí a kov by dramaticky snížil jejich funkčnost. U obou barevnách variant jsou záda dvoubarevná, černá je doplněna matnou břidlicí a bílá stříbrným hliníkem. Apple se tedy vrátil k materiálu, se kterým u iPhonu začal. Pokud si dobře vzpomínáte, záda prvního iPhonu byla taktéž hliníková. Pouze brada telefonu byla plastová. Z předchozích zkušeností  také vyplývají obavy uživatelů, kteří se bojí rychlého poškrábání telefonu. Hliník je sice pevnější, než křehké sklo dvou předchozích generací, zároveň je však mnohem měkčí.

Testovali jsme především černou variantu, která by měla být na viditelné škrábance náchylnější, než bílá varianta. Po necelém týdnu jsme však na těle žádné známky používání nezaznamenali. Jde především o to, jak se uživatelé budou k telefonu chovat. V případě, že jej budou nosit v kapse společně se svazkem klíčů, nikdo se nemůže divit, že se kov s kovem nebudou mít dvakrát rádi. Pokud máte sklony k nešetrnému zacházení, nezachrání vás žádný telefon ať už je sebeodolnější. To stejné platí o půjčování těchto hraček svým ratolestem. Musíte zkrátka počítat s jistými újmami na zdraví.

Apple iPhone 5Apple iPhone 5

To však neznamená, že je nutné s novým iPhonem 5 zacházet v rukavičkách nebo jej obalovat do nevzhledných bumperů. Testovací kus bez viditelných známek přežil i pád z fotografického stolu. Ostatně na Youtube najdete nejedno video tzv. drop testu, který ukazuje jak iPhone přežije či nepřežije pády z různých výšek. Ty však nehrají tu nejdůležitější roli. Mnohem více záleží na místě dopadu. Pokud iPhone spadne přímo na displej, pravděpodobnost poškození je mnohonásobně vyšší, než když se trefíte na kovový rámeček.

 

Jak jsme již psali v jednom z předchozích článků, boční hrany telefonu jsou vyrobeny ze stejného kusu materiálu jako záda telefonu. Stejně jako tomu bylo třeba u plastových iPhonů 3G a 3GS. I díky tomu bude mnohem snadnější vyměnit displej.

Celý iPhone, především v černé barvě vypadá, jako celistvý kus materiálu a působí opravdu precizním dojmem. Tomu napomáhá i displej, jež je černější, než u předchozích generací. Stejně jako u iPhonu 4 a 4S tedy máte pocit, že v rukou držíte jeden z nejlepších smartphonů. Apple si se zpracováním tedy opět poradil na výbornou a prakticky nemáme co vytknout. Snad můžeme zmínit jen poplašné zprávy, které mluví o poškrábaných iPhonech z výroby a prohozených tlačítkách pro regulaci hlasitosti. Tyto problémy se však budou týkat naprosté menšiny uživatelů, kteří budou mít nárok na výměnu.

Parametry
Cena (16 GB) 16 490 Kč včetně DPH
Cena (32 GB) 18 990 Kč včetně DPH
Cena (64 GB) 21 490 Kč včetně DPH
Hodnocení 95 % (iPhone 5), 80 % (iOS 6)
Apple iPhone 5
displej 4", 640 × 1136, 326 PPI
procesor Apple A6 (2× 1,2 GHz)
OS iOS 6
interní paměť 16/32/64 GB
RAM 1 GB
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band
Bluetooth 4.0
fotoaparát 8 Mpx, 3264 × 2448, AF, LED, 1080@30FPS
akumulátor 1440 mAh
hmotnost 112 g
rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm

Ovládací prvky, displej

Dokovací obluda konečně pryč

Mnohými diskutéry je Applu vytýkaná především nízká úroveň inovace, kterou do iPhonu 5 vložil. Na první pohled si méně znalý uživatel může splést pětku s předchozími modely. Hlavní rysy zůstaly zachovány, stejně jako většina ovládacích prvků. Najdete zde typické domovské tlačítko pod displejem a na svých místech zůstala i tlačítka pro uzamknutí displeje a regulaci hlasitosti. Změny se však odehrály na pravém boku a především na spodní hraně. I nadále se neobejdete při výměně SIM karty bez dodávané jehly či podobného předmětu, kterým otevřete šuplík. Tentokrát však nebudete vkládat microSIM, ale nový standard nanoSIM. Ta je ještě menší a byla zbavena takřka všeho přebytečného plastu, který obaloval hlavní čip. Nákup iPhonu 5 tak bude znamenat i výměnu SIM karty. U všech operátorů je možná na počkání a zabere vám asi deset minut. V některých prodejnách navíc bude možné využít speciální nůžky, které microSIM vytvarují do nanoSIM. To slíbil třeba Sunnysoft, který iPhony má začít prodávat tento týden.

 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5Apple iPhone 5

Již třetí existující typ SIM karty je samozřejmě otrava a nikoho tím Apple nepotěšil. Ve skrytu duše však doufáme v to, že se nanoSIM stane standardem, který se rozšíří nejvíce a bude používán v nových telefonech a nahradí tím zbytečně rozměrnou běžnou SIM kartu a přechodnou microSIMku.

Úplně nový je spodek telefonu. 30pinový konektor, který byl používán od prvního iPodu se konečně zmenšil do rozumné velikosti, jež je menší, než standardní microUSB. Výhodou je kromě velikosti také možnost zapojení z obou stran. Nemusíte tak luštit piktogramy na konektoru nabíječky nebo příslušenství. Nevýhodou je pak nekompatibilita s existujícím příslušenstvím. Pro připojení je nutné využít redukci, která je k dostání za nepěkných 749 Kč. Stejně tak můžete využít kabel, který má na jedné straně Lightning konektor a na druhé 30pinový konektor. Ten je však ještě dražší a 20cm verze vás přijde na 999 Kč.

Apple iPhone 5 Apple iPhone 5

Bohužel, stejně jako u Thunderboltu, ani zde se nebude možné spolehnout na levné čínské eshopy, které by stejnou redukci dokázali prodat za pár dolarů. V konektorech je totiž aktivní proprietární čip, který levnou výrobu znemožňuje.

Díky zmenšení hlavního datového konektoru se na spodní straně uvolnilo místo, které se rozhodl Apple využít pro přesunutí 3,5mm audio konektoru. Ten již nenajdete na horní straně vedle zapínacího tlačítka, ale vedle mřížek chránící mikrofon. Jde především o preferencích a zvyklostech každého z uživatelů, jak mu bude tato změna vyhovovat. Subjektivně mohu říct, že se mi na spodní straně zamlouvá více. Telefon nemusím po vytáhnutí z kapsy otáčet aby nebyl vzhůru nohama, stejně tak na stole leží při zapojených sluchátkách správně. Pokud máte navíc kratší kabel a telefon uchopíte do rukou, protažení kabelu za telefonem a připojením do horního konektoru jej ještě zkrátí. Nedávná anketa ukázala, že jsou názory na umístění konektoru takřka vyrovnané.

 

Ani u iPhonu 5 jsme se nedočkali stereo reproduktorů. Na spodní straně je stále pouze jeden repráček umístěný v pravé části, v levé se pak nachází jeden ze tří mikrofonů. Mřížka, která oba tyto prvky vystřídala kovové sítko, které je chránilo v předchozích verzích. Ta je však přítomna stále, jen je skryta o něco hlouběji. Nemusíte se tak bát, že by se do pětky dostalo více nečistot, než do 4Ska.

Posledním prvkem, který se změnil, je domovské tlačítko. To sice na venek vypadá stále stejně, změn se však dočkalo v útrobách. Apple konečně vyslyšel nářky uživatelů snad všech předchozích generací, kterým se tlačítko začalo relativně rychle kazit. Zhoršené reakce jsem zaznamenal především u iPhonu 3G a ani u čtverky nebylo domovské tlačítko po dvou letech používání v ideální kondici. Doufejme tedy, že Apple na tomto problému zapracovat a nebudou nutné zbytečné servisní zásahy.

Po pěti letech nový displej

Největší pozornost na novém iPhonu si vysloužil displej. Ten byl poprvé od uvedení první generace v roce 2007 zvětšen. Původní úhlopříčka 3,5" se natáhla na celé 4". Z rozlišení 640 × 960 se stalo protáhlých 640 × 1136, což téměř odpovídá poměru stran 16:9. iPhone 5 tak nabízí o 21 % větší zobrazovací plochu, než všechny iPhony před ním. Apple při představené argumentoval tím, že jsou čtyři palce ideální velikostí pro dotykové ovládání a proto se rozhodlivývojáři pro zvětšení displeje. Spíše však vyslyšel volání zákazníků, kteří jsou tak trochu deformováni dnešními Androidími pádly s úhlopříčkami notně přesahujícími 4". Ideální velikostí však čtyři palce nazvat nemůžu. Líbilo se mi původních 3,5" a za hranici jsem považoval 3,7" na Nokii Lumii 800. I když mám spíše větší ruce s delšími prsty, do nejvzdálenějšího horního rohu palcem zkrátka nedosáhnu bez toho, aniž bych přehmatával. Problémem je, že právě v levém horním rohu, jež je pro praváka nejvzdálenějším, se nachází takřka ve všech aplikacích tlačítko zpět. Přehmatávání se tak koná dost často.

Apple iPhone 5Apple iPhone 5

Řešením tohoto problému mohlo být zvětšení displeje v obou rozměrech. Pokud by Apple displej nenatahoval pouze do výšky, ale přidal i šířku, nemusel být displej tak vysoký a vzdálená místa by byla přeci jen dostupnější. To si však nemohl dovolit kvůli vývojářům a milionům existujících aplikací. Protože zůstala zachována šířka, včetně horizontálního rozlišení 640 px, není třeba současné aplikace nijak deformovat. Zobrazí se v tzv. letterboxu – tedy režimu, kdy je nad a pod aplikací zobrazen pouze černý pruh vysoký 88 px. Řešení je to o poznání efektivnější a efektnější, než desítky možných rozlišení na Androidích telefonech.

Pokud bude chtít vývojář svoji aplikaci přizpůsobit pro nový displej, bude muset její grafiku kompletně překreslit. Kromě toho zůstane v aplikaci ve dvou verzích – pro malý 3,5" displej a nový čtyřpalec. Z toho mimo jiné plynou i větší velikosti aplikací. Často totiž nebude stačit pouhé duplikování textur a jiné rozmístění ovládacích prvků. Mnohdy bude nutné zahrnout do aplikace stejný obrázek dvakrát ve dvou různých rozlišeních. Typicky to může být loadovací screenshot, který se zobrazuje před tím, než se aplikace kompletně načte. I proto se mohou velikosti některých aplikací zdvojnásobit. Kapacita 16 GB, která se u iPhonu 4S často zdála jako naprosto dostačující již stačit nemusí.

Vraťme se však k displeji iPhonu 5 a jeho obrazovým kvalitám. Jeho jemnost se nezměnila – 326 PPI zůstalo. Stále se jedná o IPS panel, který se však od předchozí generace změnil nejen po stránce rozměrů. Díky technologii LTPS byl zvýšen kontrast a především saturace barev. Lepším kontrastem ze současných telefonů oplývá pouze Nokia 808 PureView. To mimo jiné vyplývá i z černější černé. Zatímco na iPhonu 4S bylo při vypnutém displeji nebo zobrazeném černém obrázku snadno rozlišitelné místo, kde končí displej a začíná okraj telefonu, na pětce je to mnohem složitější.

Applu se také podařilo sloučit zobrazovací panel a dotykový digitizer, který se stará o snímání dotyků. Nad displejem tedy ubyla jedna vrstva a barvy se projasnily. Výsledkem jsou saturovanější barvy, které se však stále drží v rozumných mezích a nepřecházejí do nereálně sytých barev, které často potkáváme u AMOLED displejů. Apple je známý perfektní kalibrací displejů a tak se můžete spolehnout, že jsou barvy na displeji telefonu mnohem reálnější, než třeba u většiny notebooků, jež se v současné době prodávají. Pokud bychom měli najít i něco, v čem překoná pětku starší model 4S je to mírně nažloutlý odstín, kterého si můžete všimnout třeba při srovnání bílých ploch dvou posledních modelů. Je to však pouze nepatrný nádech a pokud po něm nebudete přímo pátrat při srovnávání obou telefonů, nenajdete jej. Celkově tedy můžeme s klidným svědomím říci, že po stránce obrazových kvalit je displej pětky krokem kupředu.

Kromě toho, že již není digitizer samostatnou vrstvou, zaznamenali jsme i nárůst citlivosti displeje. Za tou by mohla stát i zvýšená hustota dotykových bodů, které mají za úkol snímat dotyk prstu. Pokud by se zkrátili vzdálenosti mezi jednotlivými kapacitními body, bylo by možné je spojit mnohem menší plochou prstu – tím pádem by se mohlo zdát, že není třeba na displej tolik „tlačit“. To je však zatím pouze naše domněnka a protože nemáme potřebné vybavení, nemůžeme ji ověřit. Výborné ovládání, kterým předčí drtivou většinu současných telefonů ještě znásobí oleofobní vrstva, jež eliminuje ulpívání otisků prstů na displeji. Ty dokáží po nějaké době nepříjemně zbrzdit dotyková gesta.

 

Celkové zhodnocení displeje není úplně jednoduché. Zvětšená úhlopříčka nemusí vyhovovat všem a v redakci jsme se shodli na tom, že původních 3,5", je příjemnějších.  Ze strany Applu je to však logický krok a nabídnul kompromis, který stojí mezi původním displejem a pětipalcovými obludami dneška.

Po obrazové stránce vás displej nadchne. I když se nejedná o takovou „pecku“ jako první Retina displej na iPhonu 4, nebál bych se označit mezi současnými telefony označit iPhone 5 za smartphone s nejlepším displejem.

Výkon v interaktivních grafech

Grafický výkon iPadu 3

O tom, co pohání iPhone 5 jsme psali nedávno, proto jen stručné shrnutí. Apple se tentokrát odhodlal k návrhu vlastního čipu, který pojmenoval Apple A6. Je postaven na instrukční sadě ARMv7 a i když za návrhem tentokrát nestojí Samsung, právě v jeho továrnách se Apple A6 vyrábí. Je vybaven dvěma výpočetními jádry, které mají maximální takt 1,2 GHz. Zároveň se však umí podtaktovat na velmi nízké hodnoty (hovoří se až o 400 MHz). O grafický výkon se starají tři jádra PowerVR SGX 543MP3. A starají se dobře – o tom se ostatně můžete přesvědčit v grafech níže. Výkonově se totiž takřka mohou rovnat grafice z Apple A5X, který pohání iPad 3. A to už naznačuje také to, jak si vede ve srovnání se současnou špičkou na trhu smartphonů. Mnoho z nich poráží několikanásobně. Androidí špičku reprezentovanou Samsungem Galaxy S III a HTC One X v některých testech doslova zahanbí. V interaktivních grafech si můžete prohlédnout jak si stál v testech výpočetního výkonu (webové benchmarky Browsermark a Sunspider) i grafických testech, které se blíží reálnému použití při hraní her nebo přehrávání náročného videa (třeba pomocí AirPlay na obrazovku televize).

 

 

 

 

 

 

 

Výdrž telefonu, fotoaparát, sluchátka

Dva dny na baterku? Check

Jako na smilování čekáme na smartphone, který bude schopný fungovat na jedno nabití akumulátoru třeba čtyři dny. iPhone 5 tím telefonem nebude, snad Motorola Razr Maxx HD.

Bez žádného velkého snažení se však dostanete na výdrž dvou dnů, což je hodnota, kterou nabízeli i iPhone 4 a 4S. V případě, že se však snažit budete, můžete také iPhone 5 vybít za jeden den. Fungovat bude především několikahodinové procházení webu přes 3G, stejně jako hraní her, nedejbože přehrávání filmů.

My jsme reálný provoz simulovali dvěma hodinami denně procházení webu pomocí skriptu na vzdáleném serveru.  K tomu jsme přidali hodinové přehrávání videa z Youtube pomocí nativní aplikace Googlu. Celou dobu byl iPhone připojen na Wi-Fi. Dále byl zapnutý IM klient Imo.im s aktivními push notifikacemi, stejně jako u firemního Exchange serveru. Během druhého dne testování jsem si neodpustil asi půlhodinu Bad Piggies.

Takto používán začal iPhone umírat ve 41. hodinu. Pokud nejste náruživými čtenáři webu, nebo nemáte potřebu koukat na iPhonu na video, dva dny nejsou žádným nepřekonatelným problémem. Je to však silně individuální záležitost, u které záleží na konkrétním stylu používání. Stejně jako u iPhonu 4 jsem i u pětky po dokončení testu vypnul 3G připojení a používám jej bez sítí třetí generace. Na většinu běžných úkonů, jako je Twitter, IM zprávy, odeslání mailu, aktualizace klienta pro Google Reader, nebo mrknutí na počasí totiž bohatě stačí EDGE. Výjimku tak tvoří především zobrazení mapových podkladů. Výdrž na jedno nabití se citelně zvýší a i když zapomenu dát druhý den telefon na nabíječku, třetí ráno pořád ještě není tak mrtvý, aby mě nedokázal vzbudit.

 

Fotí stejně jako 4S

Fotoaparát v iPhonu 5 má papírově stejné parametry jako v předchozím iPhonu 4S. Stále se jedná o snímač s rozlišením 8 Mpx produkující snímky s rozměrem 3264 × 2448. Zásadní rozdíl je však ve velikosti celého fotoaparátu. Aby jej Apple nacpal do tenčího těla pětky, musel jej zmenšit. To se mu povedlo a výsledné rozměry jsou prý o 18 % menší. Cílem tedy bylo především zachovat kvalitu snímků z iPhonu 4S a vměstnat vše do užšího těla tak, aby nic z fotoaparátu netrčelo jak je často vidět u konkurence. A přesně to se povedlo. Snímky se nijak zásadně od předchozí generace neliší. Jedinou změnou, která je při srovnávání snímků z obou telefonů patrná na první pohled je šířka objektivu. Konkrétně se jedná o 4,13 mm u iPhonu 4S a 4, 28 mm i pětky (po přepočtu je to pak 34 mm a 35 mm). Foťák ostří od vzdálenosti 5 cm.

V obrazových kvalitách jsme pozorovali především změny v produkovaném šumu – to je asi nejpatrnější vylepšení. Už méně patrný, takřka nepozorovatelný je lepší kontrast a lepší barevné podání, které jsme pozorovali třeba u fotografií modré oblohy. Pokud jsme však vedle sebe neumístili výřezy z obou telefonů, nebylo možné od oka rozlišit, který snímek patří kterému iPhonu.

Největší novinkou, která vychází z nového iOS 6 je možnost focení panoramatických snímků přímo v nativní aplikaci. Dostupné je na iPhonu 4S a 5, a také na novém iPodu Touch. Panorama je možné fotit pouze v režimu na výšku a je dostupné v nastavení fotoaparátu. Jednoduché rozhraní vám ukáže aktuální snímek v malém rámečku a směr, kterým se máte pohybovat (vždy doprava). Spustíte-li fotografování snímků, stačí se otáčet ve směru šipky na displeji a držet se pokynů, které vám iPhone radí. Upozorní vás na to, že máte zpomalit nebo pohnout telefonem nahoru či dolů. Výsledné fotografie mohou mít rozlišení až 28 Mpx a většina z nich vás ohromí svou kvalitou. U aplikací, které se na tvoření panoramat specializují (Photosynth, 360Panorama) jsou většinou k dispozici alespoň možnosti pro zamknutí expozice a ořezu výsledného snímku. Nic takového v nativní aplikaci nenajdete, není to však ani potřeba. Pokud při focení zásadně neuhnete, iPhone sám ořeže fotku tak, aby byla rovná. V opačném případě bude lehce zubatá (k vidění na druhém testovacím panoramatu). Stejně tak si skvěle poradí se změnami expozice. I když to nemůžeme s jistotou potvrdit, pravděpodobně nepracuje s plně zamknutou expozicí, ale nijak zásadně ji ani nereguluje. Pokud zrovna nefotíte panorama, kde je obrovský skok v osvětlení, nemáte šanci rozpoznat jednotlivé snímky.

iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát iPhone 5 - fotoaparát

V samotné aplikaci fotoaparátu se prakticky nic nezměnilo, stále je možnost zapnout HDR a pomocnou mřížku. Kosmetické změny souvisí se zvětšeným displejem – větší je tlačítko pro fotografování a v náhledech uvidíte víc fotografií. Fotit můžete i nadále tlačítkem pro zvýšení hlasitosti.

Během testování fotoaparátu jsme narazili na chybu fotoaplikace se synchronizací závěrky fotoaparátu a přisvětlovací LED diody. Když jsme chtěli vyfotit noční snímek s přisvětlením, LED dioda se rozsvítila a zhasla o zlomek sekundy před tím, než se otevřela závěrka foťáku. Fotka při něčem takovém vypadá ještě hůře, než bez blesku – expozice je nastavena na přisvětlenou kompozici, vyfotíte však neosvětlenou. K dispozici jsme měli 16GB i 64GB variantu iPhonu 5 a tento problém se projevil na obou kusech. Po chvíli pátrání jsme zjistili, že nejsme sami, koho tento neduh trápí. Na Apple fóru najdete i dočasné řešení – restart telefonu. Problém se však za několik hodin či dnů vyskytne znovu. Tato chyba nesouvisí s fotoaparátem iPhonu 5, ale nejnovějším systémem iOS 6. Postihuje totiž i majitele iPhonu 4S. Můžeme tedy doufat v rychlé vydání iOS 6.1 s již opravenou synchronizací LED diody.

Sluchátka na úrovni

Stejně jako v případě materiálu zad, se i s dodávanými sluchátky Apple vrací do minulosti. K první generaci iPhonu byla přibalována sluchátka z tehdejších iPodů, která byla v rámci možností na velmi vysoké úrovni a mohla sloužit dokonce i k poslechu hudby. To se s přibývajícími iPhony změnilo a ty, jež dával Apple k iPhonu 4 a 4S, se dala označit za tragická. To se konečně změnilo – se sluchátky, na kterých prý vývojáři pracovali tři roky a nazvali je EarPods. Svým tvarem i netradičně rozmístěnými vývody zvuku skvěle padnou do ucha a jsou příjemnější, než běžné pecky i při delším poslechu.

Apple iPhone 5Apple iPhone 5Apple iPhone 5

Hlavní změnou je však kvalita zvuku – konečně k iPhonu dostane sluchátka, která budou použitelná i k poslechu hudby a nejen jako handsfree. Zvuk je konečně jasně prokreslený a i když nevyloudí žádné hlavu trhající basy, užijete si i tvrdší muziku. Pokud patříte k hudebním nadšencům, sluchátky EarPods sice opovrhnete, budete mít alespoň dobrý pocit, že jste v balení našli sluchátka, jež se na Apple Store prodávají za 749 Kč. Zbytek běžných uživatelů s nimi bude nadmíru spokojen. Snad jedinou nevýhodou může být menší odrušení okolního hluku, což je ale vlastnost peckových sluchátek.

iOS 6

iOS 6? Beta pro všechny!

Nový operační systém zamířil do interních pamětí našich jablečných mazlíčků v den, kdy se začal prodávat iPhone 5 ve Spojených státech a dalších sedmi zemích. Ihned po té se začaly nejen na českém internetu objevovat zklamané příspěvky uživatelů, kteří neodolali a iOS 6 nainstalovali. Největší vlna kritiky směřovala na tolik propírané mapy. Protože se Apple rozhodl (rok před vypršením smlouvy) odprostit od Googlu, implementoval do iOS 6 vlastní mapy, na kterých spolupracuje s TomTomem. Bohužel se tím jejich kvalita a uživatelský komfort vrátily o několik let zpět. Mapové podklady jsou žalostně stručné a na satelitních snímcích nejedno české město zakrývá hustá vrstva mraků. Na sociálních sítích někdo trefně poznamenal, že to vypadá jako fotky z ruské vesmírné stanice Mir. Bohužel není toto přirovnání zas tak nadsazené, jak by se mohlo zdát. Na mnoha místech můžete potkat černobílé snímky, které jsou sice staré jen několik let, zato v rozlišení, v němž stěží rozeznáte vlastní dům.

O poznání lépe jsou na tom v zahraničí, kde jsou přeci jen mapové podklady alespoň o něco podrobnější. Ve velkých městech je navíc dostupný tzv. flyover, neboli přelety nad 3D městem. Jako technologické demo je tento režim úžasný a můžete si díky němu představit třeba hustotu zástavby v New Yorku. Po několika hodinách vás však přestane brouzdání po amerických metropolích bavit a vrátíte se zpět k nepřesným mapám Česka. Na pěší či cyklistické výlety zatím doporučujeme stáhnout konkurenční mapy, navigování s nativní aplikací by se vám mohlo vymstít. Výborné mapy nabízí třeba Seznam.cz, i když zatím jen na iPhone. Ostatně samotný Tim Cook se za ně omluvil a doporučil používat mapové aplikace třetích stran.

Abychom však mapy pouze nehanili – na iPhonu 4S a iPhonu 5 je možné využít i klasickou turn-by-turn navigaci s hlasovými příkazy, které fungují i u nás. Při testování jsme nenarazili na žádné větší potíže třeba s určováním trasy. Chyběly nám pouze nově otevřené Brněnské tunely, které ještě v mapových podkladech nenajdete.

iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6

Kromě toho se nachází v iOS 6 i několik dalších drobnějších chyb, které sice nejsou tak viditelným nedostatkem, vštěpují nám však pocit, že Apple něco uspěchal. O synchronizaci LED diody již řeč byla, přidat můžeme třeba iBooks, které tak nějak zapomněly synchronizovat do iCloudu PDF soubory či problémy s připojením k Wi-Fi. Rovněž se Siri jsme měli značné potíže. Často nedokázala odeslat naše požadavky, ať už byl iPhone připojen přes Wi-Fi nebo 3G síť.

Spousty menších změn

Ač se může zdát, že se kromě map iOS nijak výrazně nezměnil, opak je pravdou. Drobných změn potkáte v celém systému stovky. Mezi větší patří třeba integrace Facebooku, nový App Store a iTunes Store nebo kompletně přebarvený hudební přehrávač. Těch menších je pak nespočet – ať už jsou to nové položky v nastavení, označování nově nainstalovaných aplikací, nová pozadí obrazovky nebo možnost vytvořit své vlastní vibrační tóny. I proto se budeme v recenzi věnovat základním funkcím v iOS a zbytek vám nabídneme formou screenshotů, které často řeknou více, než dlouhé odstavce textu.

VIP maily i označení mailů

Do mailového klienta v iOS přibyla možnost nastavit několik mailových adres jako VIP. Pro ty se jednak vytvoří vlastní nová schránka a navíc pro ně můžete nastavit vlastní notifikace. Na rozdíl od standardních emailů můžete být upozorněni na zprávu od VIP adresáta třeba klasickou notifikací na zamknuté obrazovce. Dočkali jsme se i označování emailů praporkem. Do teď bylo možné označit maily pouze jako nepřečtené. Přibyly i možnosti formátovat písmo (tučně/kurzíva/podtržené) a přiložit k emailu obrázek.

iOS 6 iOS 6 iOS 6

Zbrusu nový iPod

Hudební přehrávač se dočkal v iOS kompletně nové grafiky. Oblékl se do černo šedých barev s oranžovými prvky. Mnoho nových funkcí jsme se nedočkali, konečně však lze vytvářet playlisty a mazat skladby přímo z přehrávače. Ani v nastavení toho moc nového nenajdete – bohužel ani klasický ekvalizér.

iOS 6iOS 6

Fullscreen v Safari

Mnohem razantnější změny potkaly Safari. Pohodlnějšího čtení jsme se dočkali nejen díky většímu displeji iPhonu 5, ale i možnosti celoobrazovkového režimu. Ten je možné použít při prohlížení webu v horizontální poloze telefonu. Zmizí spodní ovládací lišta i adresní řádek. Zůstávají pouze tlačítka pro pohyb Zpět a Vpřed.

Pokud používáte Safari i na dalších zařízeních – Macích nebo iPadu, budou se hodit synchronizované záložky a otevřené stránky. Díky iCloud Tabs tak na všech zařízeních rychle najdete web, který jste začali číst třeba na iPadu. Výbornou funkcí, která však potěší spíše majitele iPadů bez 3G je možnost uložit stránky pro offline čtení. Na cesty si tak můžete připravit zásobu článků.

 

O přechodu na iOS 6 si můžete přečíst i ve včerejším článku, kde mimo jiné najdete i podrobnější informace o vybraných funkcích. Další změny si můžete prohlédnout na screenshotech níže.

iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6 iOS 6

Verdikt, kompletní galerie

Verdikt

Mnozí uživatelé by rádi s každou novou generací iPhonu zažívali revoluci, která se konala v roce 2007 při představení prvního iPhonu nebo při odhalení Retina displeje iPhonu 4. Ve srovnání s těmito milníky se iPhone 5 jeví mnohem méně zajímavým. Displej se sice dočkal zvětšení, nic revolučního však nepřinesl, design je až příliš podobný dvěma předchozím generacím a fotoaparát fotí stejně jako iPhone 4S.

Na druhou stranu tu však máme perfektně zpracované zařízení s neuvěřitelnou hmotností, úžasnou tloušťkou a skvělým výkonem. Nic víc, nic míň, než evoluční model, který zapadá do dvouletého cyklu iPhonů. I samotný Apple počítá s tím, že většina uživatelů nebude kupovat každý rok nový iPhone, ale upgradovat bude ob jednu generaci. Z toho vyplývají i naše rady pro současné majitele iPhonů. Pokud máte iPhone 4, pětka bude rozumným nákupem – získáte mnohem vyšší výkon, a i když se vám teď zdá čtverka jako plynulá, iPhone 5 vás přesvědčí o opaku. Hodit se bude i vyšší kapacita operační paměti, tu oceníte třeba ve webovém prohlížeči s několika otevřenými stránkami. Navíc dostanete funkce iOS 6, které jsou na iPhonu 4 nedostupné – jedná se především o možnost focení panoramat a turn-by-turn navigaci.

V případě, že vlastníte předposlední iPhone 4S, mohl by vás nákup pětky mrzet. Nic zásadního vám totiž nepřinese. Všechny funkce nejnovějšího systému jsou vám k dispozici a i po stránce výkonu se stále jedná o rok staré železo, které stíhá všechny dostupné aplikace s naprostým přehledem. Kupujte tedy jen v případě, že se zamilujete do tenkého lehkého těla nebo zvětšeného displeje. V opačném případě vyčkejte na iPhone 5S.

CS24

 

Kompletní galerie

Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5