Hlavní navigace

Apple kupuje výrobce procesorů Intrinsity

28. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký Apple přece jen zatím nekoupil celou společnost ARM, která navrhuje stejnojmenné procesory, ale přesto si jeden podobný zářez připisuje. New York Times přišel s informací, že došlo k akvizici firmy Intrinsity (web momentálně nedostupný), která často spolupracuje se Samsungem na implementaci ARM produktů. Spekuluje se, že se i ona podepsala na výsledném Apple A4 v iPadu.

Taky to může znamenat, že se Apple snaží vytvořit vlastní nezávislou továrnu na polovodiče, resp. procesory a čipsety pro mobilní zařízení. Přesně před dvěma lety koupil za 278 milionů dolarů P. A. Semi, za Intrinsity má zaplatit 121 milionů. Mluví se o tom, že disponují rozpočtem 25 miliard dolarů na podobné nákupy.

Apple A4, srdce iPadu, zdroj: ExtraNotebook

Pokud by chtěli být skutečně nezávislí, potřebují k tomu ještě vlastní továrnu, ale stále se budou spoléhat na design ARM. Kdo to ale může být příště? Marvell, Texas Instruments, ST Microelectronics, Qualcomm, divize Samsungu či další velké společnosti? Nebo co takový Imagination, který pro ně navrhuje grafické čipy PowerVR? Mám pocit, že Apple ještě neřekl poslední slovo.

Zdroj: TechConnect Magazine, New York Times