Hlavní navigace

Apple M1 Ultra v benchmarcích: GPU má do slibovaného výkonu GeForce RTX 3090 daleko

21. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Apple, via AnandTech
Výkon procesoru Apple M1 Ultra je sice hodně dobrý, ale Cuppertinský marketing zdá se dost přestřelil při vychvalování jeho integrovaného GPU.

Apple tento měsíc vydal svůj zatím nejvýkonnější procesor M1 Ultra, který je vlastně sešitá dvojice procesorů M1 Max s výkonným propojením. Na webu už jsou první recenze, které ukazují výkon jednak CPU, tak GPU. U toho to byla větší neznámá a vypadá to, že Apple poněkud přestřelil ve svém marketingu, kdy sliboval výkon konkurující nejvýkonnější dnešní samostatné grafice Nvidie, GeForce RTX 3090. Reálný výkon naměřený v testech je typicky mnohem horší.

Recenze jsou zatím zdá se od médií, která si Apple vybral a půjčil jim počítač Mac Studio s procesorem M1 Ultra pod NDA. Bohužel asi budeme muset čekat až na obecnou dostupnost těchto zařízení, než se dozvíme užitečnější detaily. Tito recenzenti nebyli z webů, které dělají podrobnější techničtější testování a spokojili se s malým počtem benchmarků, často jen proti ostatním počítačům Apple.

Po stránce CPU výkonu zdá se sedí předpoklad, že jednovláknový výkon je stejný jako u M1/M1 Max/M1 Pro (1770 až 1790 bodů) a mnohovláknový výkon víceméně odpovídá dvěma M1 Pro/Max. V benchmarku Geekbench 5 je mnohovláknový výkon okolo 24 000 bodů. Je to zhruba o třetinu lepší skóre než 8+8jádrové Core i9-12900K od Intelu (které má jednovláknový výkon 1900 až 2000 bodů).

Ale dvacetijádro Applu nestačí v mnohovláknovém testu GeekBench na 32jádrový Ryzen Threadripper 3970X (starší generace s architekturou Zen 2 z roku 2019), je o několik procent pomalejší. Optimistická hodnocení, že má procesor výkon skoro jako 64jádrový Threadripper byly poněkud unáhlené. Zatím bohužel chybí srovnání s 32jádrovými a 64jádrovými Threadrippery Pro 5000WX, které již mají architekturu Zen 3.

Grafika na RTX 3090 nedosáhne

Testů grafiky je také bohužel omezené množství, ale nezdá se, že by byla schopná sliby o výkonu na úrovni RTX 3090 splnit. Toto asi Apple naměřil v nějakém video softwaru obzvlášť optimalizovaném na jeho architekturu (a možná to bude záviset na tom, zda bude aplikace schopná využít sdílení paměti mezi GPU a CPU).

V OpenCL testech GeekBench, které udělal web The Verge, měl M1 Ultra výkon o 61 % horší než jejich GeForce RTX 3090 (konfiguraci systému web neuvedl), pokud se použije API OpenCL. Při použití API Metal si Apple polepší, ale pořád se nedostane ani na 50 % výkonu Nvidie. GPU v M1 Ultra zde nedokáže konkurovat ani výrazně menšímu a levnějšímu GPU Nvidia GeForce RTX 3070.

MMF24

Tento test je údajně krátký a je možné, že při něm grafika Applu nenaběhne na své plné takty. Nicméně ani v dalších testech se sliby Applu moc nenaplňují. The Verge vyzkoušel hru Shadow of the Tomb Raider, která má port na ARM platformu macOS. Podle rozlišení byl výkon jen 74–84 % GPU od Nvidie. Podle některých recenzí ale hra na Mac Studio s M1 Ultra trpěla výrazným stutteringem, který na PC nenastává. Citelný stuttering byl podle The Verge ve všech rozlišeních a herní zážitek byl špatný.

Galerie: Benchmarky procesoru Apple M1 Ultra

Zdroje: The Verge, Tom's Guide

Autor článku