Hlavní navigace

Apple má problém. Omylem „zlegalizoval“ pirátské verze vlastních aplikací

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Každý počítač Applu zakoupený od 1. října 2013 dostane kancelářský balíček iWork zdarma. Apple bezplatně aktualizuje i starší zakoupené verze. S čím ale v Cupertinu možná nepočítali, je fakt, že toto uvolňování zdarma lze využít i k legalizaci pirátských kopií nebo stažených trial verzí.

Apple iWork je pro nové počítače zdarma
Apple iWork je pro nové počítače zdarma (foto: Apple) 

Jako první si toho všimli na 9to5mac. Uživatelé, kteří si dříve stáhli 30denní zkušební verzi balíčku, dostali skrz Mac App Store aktualizaci, po které se iWork chová jako běžně zakoupený software. Totéž se prý týká správce fotek Aperture. Chybně zlegalizované aplikace už Apple nejspíš nebude moci zpětně znehodnotit, protože firma nezjistí, které z kopií jsou zaplacené a které je zkušební.

ICTS24

 

Magazín The Verge k tomu dodává, že postup je možné uplatnit také na trial verzi balíčku iLife. Vlastně to nemusí být pouze trial verze, ale také pirátské kopie aktivované ukradeným klíčem, který se používá na tisících dalších strojích. To je ostatně důvod, proč firmy (nejen Apple) pracují na centralizovaných digitálních obchodech se softwarem. Pokud mají celou cestu od nákupu, aktivace až po aktualizace pod sebou, těžko se tento řetězec obchází. V iOS nelze bez jailbreaku instalovat aplikace mimo App Store, na desktopovém OS X ale Apple k tomuto omezení ještě nedospěl. Jednou to ale určitě přijde.