Hlavní navigace

Apple MacBook - první dojmy z fešáka

10. 11. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

První dojmy

Nabízíme vám teď kompletní fotogalerie jak samotného notebooku (najdete ji ve druhé kapitole tohoto článku), tak i sadu výpisu hardwarových informací (galerie ve třetí kapitole) i první zkušenosti a rychlé postřehy. A pro jistotu upozorňuji zde na úvod: tento článek není recenzí notebooku, na tu si musíte ještě několik dnů počkat.

Co nás po prvních chvílích testování nového MacBooku potěšilo, a co naopak zklamalo?

Povedlo se

  • hliníkové tělo
    šasi tohoto notebooku se opravdu povedlo. Tělo je vyrobeno z jediného kusu hliníku, stejně tak i víko displeje. A je to poznat: nikde nic nevrže, vše je až překvapivě pevné. Celý notebook je překvapivě tenký.
  • tenké víko displeje
    až se nechce věřit, že takhle tenký displej může být tak pevný: ve zkrutu se ani nehne.
  • skvělý touchpad
    destička touchpadu je nejenom velká, ale i velmi příjemná na dotek. Texturou se opravdu podobá sklu, prsty po něm velmi dobře klouží. Celá jeho plocha slouží jako tlačítko, lze jej přibližně o milimetr stlačit dolů.
  • přední část se téměř nezahřívá
    část notebooku po stranách touchpadu - tedy tam, kde leží vaše dlaně - se téměř vůbec nezahřívá. A to ani v zátěži, ani při nabíjení akumulátoru, který je v tomto prostoru uložen.
  • podsvícení displeje
    LED diody zkrátka dělají dobře svoji práci a displej je dobře čitelný i na přímém světle. Tedy v našem případě ne slunečním, ale pod silnými reflektory ve fotokomoře (ostatně na fotografiích můžete vidět, kolik je toho ještě vidět).
  • indikátor nabití akumulátoru
    dříve byly malá světýlka dostupná přímo na akumulátoru, nyní jsou přímo na těle. Je to praktické.
  • snadná upgradovatelnost
    pod jediným krytem je jak baterie, tak i disk. Vše je upgradovatelné velmi jednoduše ve srovnání s množstvím šroubů, se kterými se musíte poprat u mnoha konkurenčních výrobků. Rande se šroubovákem si budete muset dát pouze při výměně pamětí, pro které musíte sejmout zbývající část spodního krytu.
  • tichý provoz
    při běžné práci je chod velmi tichý, i přesto, že ventilátor neustále běží na nízké otáčky.
  • výdrž na akumulátory
    čekám ještě na výsledky testů, při běžné práci se však pohybujeme okolo čtyř hodin výdrže s poměrně vysokou úrovní podsvícení.
  • automatické uspání na disk při otevření krytu akumulátoru
    tato funkce byla překvapením. Abyste rozumněli, Mac OS X běžně uspává pouze do operační paměti. Ale na disk jen tehdy, když je extrémně nízký stav energie v akumuátorech. MacBook však přidává další stav: vždy, když otevřete kryt baterie a disku, uloží stav z paměti na disk - to proto, že předpokládá vyjmutí akumulátoru.

Co se nepovedlo

  • ostrá přední hrana
    je to sice otázka zvyku, ale přední hrana je docela ostrá a při nevhodném položení dlaní tlačí do přeloktí.
  • vyšší teplota zadní části
    protože je hliníkové tělo současně použito jako chladič, v zadní části v zátěži docela topí (teplota povrchu se pohybuje okolo 45 stupňů). Zapomeňte tedy na položení na holá kolena, při položení na jeansy se již dá teplota přežít.
  • chybí adaptér na monitor
    notebook je osazen novým typem obrazového portu, mini DisplayPort. Přestože jej lze dokoupit, není bohužel redukce na nejrozšířenější DVI monitory součástí prodejního balení.
  • chybí dálkové ovládání
    přestože má i nový MacBook vestavěný infračervený přijímač, dálkové ovládání si musíte dokoupit.
  • horší horizontální pozorovací úhly
    v podstatě jde o běžný displej v notebocích střední třídy a jeho horizontální úhly nejsou nejlepší: při pohledu nahoru a dolů dochází k mírné změně barev. Při běžné práci si toho nejspíše nevšimnete, při barevných úpravách obrázků ale již ano.
  • spíše průměrná citlivost Wi-Fi
    nový MacBook se sice nemůže rovnat s předchozím plastovým modelem při srovnání v citlivosti na Wi-Fi signál, je na stejné úrovni jako původní MacBook Pro. Zkrátka celohliníkové tělo není pro bezdrátový signál ideálním materiálem.

Tip: Chcete se o MacBoocích dozvěte více ještě dříve, než z recenze? Nepřehlédněte našeho ultimátního průvodce.

Pokud máte k testovanému MacBooku dotaz, neváhejte ji napsat do diskuse: na všechny vaše dotazy odpovíme, vše poctivě vyzkoušíme.

Kompletní fotogalerie: Apple MacBook

Galerie: hardwarová výbava

ICTS24