Hlavní navigace

Apple MacBook Unibody White: bílý génius

18. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy
+ mechanické provedení
+ softwarová výbava
+ výdrž na akumulátory
- chybí redukce na DVI
- chybí indikátory nabití
- chybí čtečka SD

Vyznat se v současné nabídce přenosných počítačů Apple není vůbec složité. Ve skutečnosti jsou pouze dvě: základní určená pro běžné domácí uživatele, a profesionální určená - jak jinak - pro profíky. Vzájemně je rozeznáte bez problémů: zatímco stroje v základní řadě se nazývají jednoduše pouze MacBook, profesionální jsou označeny značkou MacBook Pro. Snadné, že? Pokud byste si to stále nemohli zapamatovat, stačí si uložit do paměti, že základní řada nabízí modely s plastovým tělem a řada profesionální pak nabízí celohliníkové šasi.

Testovaný MacBook tedy patří do základní kategorie. Je k dispozici pouze ve velikosti 13,3" a v několika výkonových variantách. My jsme měli pro test k dispozici tu základní.

Když plast je jako kov

Apple byl velmi úspěšný s konstrukční metodou Unibody, se kterou se můžete setkávat u hliníkových notebooků z vyšší řady. Tato metoda vychází z myšlenky vyrobit notebook pokud možno z jediného kusu materiálu, díky čemu získá maximální možnou pevnost i jednotnější a méně členitý tvar. Zatímco u hliníku bylo tohoto řešení dosaženo postupný odfrézováváním bloku hliníkového materiálu tak dlouho, až z něj zbyla pouze šasi notebooku, u plastového MacBooku je postup opačný: žádný materiál se zde neodebírá a celé tělo notebooku se odlijte hezky z jednoho kusu do připravené formy.

A je to na něm pekelně poznat. Přestože je nový MacBook plastový, dalo by se s ním bez úhony zabít bez toho, aby to na jeho těle nechalo větší stopy. Ve je dokonale pevné, nikde se nic prohne ani o milimetr - a to i v případě, když na něj zatlačíte vší silou. A to jak ze strany kláves a touchpadu, tak i ze strany spodní. Stejně je pevné také víko displeje, za jehož roh můžete notebook bez obav o jeho zlomení zvednout. Apple zkrátka dokázal, že plastové šasi se nutně nemusí rovnat rozvrzanému chatrnému stroji.

Chápu, že předchozí odstavec může vypadat jako jablečná propaganda, ale opak je pravdou. Mechanické provedení je totiž opravdu příkladné a zkrátka se to nedá popsat, to se musí vyzkoušet.

A to jsme ještě nehovořili o spodní straně notebooku. To sice vypadá jako také plastové, ale nenechte se mýlit. Ta je tvořena jediným kusem hliníkového plechu, které je drženo osmi malými šrouby. Pod jejich povolení získáte bezproblémový přístup k baterii, pevnému disku i pamětem: přičemž touto operací pochopitelně nepřicházíte o záruku a můžete si je měnit dle libosti. Spodní strana je navíc potažena tenkou vrstvou pryžového materiálu, díky kterému sedí MacBook na stole jako přibitý.

A to především v zátěži: pokud ho totiž jen tak lehce posouváte po stole, posunete jím. Když ale na něj položíte ruce (na práci) a přenesete váhu na zápěstí, tak se přitiskne k ploše stolu a ani se nehne, na rozdíl od starého modelu, který se dal do pohybu.

Klávesnice, porty

Klávesnice je klasická tlačítková a v případě tohoto modelu není podsvícená. Rozložení tlačítek je standardní, jejich chod tichý a pro psaní naprosto ideální zdvih i dotisk. Na klávesnici se píše velmi dobře, tlačítkovou klávesnici často oceňují především dámy s delšími nehty, čehož jsou si vědomi také další výrobci notebooků a klávesnici tohoto typu začínají také ve svých strojích používat.

Před klávesnicí najdete další novinku v této řadě, obrovský multidotykový touchpad nové generace. Ano, přestože je funkčně stejný jako touchpad v profesionální řadě MacBook Pro, jeho povrch je podle nás o poznání příjemnější na dotek než skleněný povrch šedých touchpadů z Pro řady. Touchpad se používá velmi dobře, působí velmi přirozeným dojmem.

Multidotykový touchpad můžete čas od času také najít na notebooku konkurence, tam ale jeho plnému využití brání konkurenční operační systém. Protože co si budeme povídat: Windows opravdu s možností ovládání dvěma, třemi nebo čtyřmi prsty nepočítá.

Portů málo nebo dostatek?

Všechny porty najdete hezky na levé hraně notebooku. Když to vezmeme pěkně z kraje, najdete zde magnetický port pro připojení napájecího adaptéru (tento systém magnetického uchycení se jmenuje MagSafe a představuje opravdu pohodlný způsob pro připojování nebo odpojování konektoru), síťový RJ45 konektor pro připojení běžné kabelové sítě, konektor Mini DisplayPort pro připojení externího monitoru (bohužel tento konektor, přestože je zcela standardní, prozatím najdete pouze na monitorech Apple - pokud chcete MacBook připojit k jinému monitoru, budete si muset přikoupit ještě samostatný adaptér), dvojice USB portů a kombinovaný sluchátkový/linkový výstup.

Počet rozšiřujících USB portů stále stagnuje na počtu dvou, což sice není mnoho, ale stačí - s přihlédnutím k tomu, že jak přídavná Apple klávesnice, tak i myš komunikují s počítačem bezdrátově prostřednictvím Bluetooth, to však nevidím jako velkou překážku. Díky tomu zůstávají porty volné pro připojených jiných potřebných periferií, protože jak myš, tak externí klávesnice je okupovat nepotřebují.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej je klasika s úhlopříčkou 13,3‚Ä≥ palce s rozlišením 1 280 × 800 bodů, což je u Apple běžná hodnota na této úhlopříčce. Pokud byste stejně jako já uvítali rozlišení větší - byť jako příplatkovou výbavu, máte smůlu. Displej je lesklý, podsvícený prostřednictvím LED diod s dostatečnou svítivostí, pozorovací úhly jsou vzhledem k použitému typu panelu standardní a ničím nepřekvapí.

O disku nevíte

Již při zátěžových testech mi přišlo podivné, že disk i v zátěži nevydává žádné cítitelné vibrace, vůbec nic. Až se zdálo, že Apple dovnitř uzavřel SSD disk namísto disku mechanického. Leč tak to není.

Uvnitř je stále uzavřen klasický mechanický pevný disk (a jen tak mimochodem je se svou přenosovou rychlostí pohybující se těsně pod hodnotou 70 MB/s slušně rychlý). Ten se však šasi notebooku nijak nedotýká - ani horní, ani spodní stranou a dokonce ani svými boky. Zkrátka plave v prostoru uložený na čtyřech trnech uložených do pryžových silentbloků. Na následujících fotkách to můžete vidět nádherně - oranžové kluzné úložné pouzdro je osazeno v pryžovém silentbloku, který je zasazen do rámu okolo disku. Skvěle funkční nejen jako bariéra proti přenosu vibrací, tak i pro případné nárazy.

Hezké, podobné uložení u základního modelu bych rozhodně nečekal.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Přestože je bílý MacBook základní startovací model v nabídce, z pohledu výkonu se rozhodně nejedná o žádné ořezávátko. Dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo taktovaný na frekvenci 2,26 GHz má k dispozici dva gigabajty rychlé operační paměti typu DDR3 a integrovanou grafickou kartu Nvidia GeForce 9400M. Pevný disk o kapacitě 250 GB překvapil svými přenosovými rychlostmi: přestože jeho plotny rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu, dosahoval v testech rychlosti čtení i zápisu bez problémů hodnot téměr dosahujících hodnoty 70 MB/s.

Zvolený hardware je výborně sladěn s operačním systémem, kterému dává prostor vyniknout. Stejně jako u jiných recenzi jablečných počítačů musím i zde uvést tradiční odstavec: počítače od Applu zkrátka nemohou být srovnávány s konkurenčními modely jen podle suchých hardwarových parametrů. Počítač je postaven tak, že tvoří s operačním systémem symbiotický organismus a dokáže nabídnout rychlost i uživatelský komfort, který konkurenční platformy dokáží nabídnout stěží na hardwaru násobně výkonnějším. Zní to jako klišé, ale je to tak.

Výkon je tedy více než dostatečný jak pro jakoukoli práci včetně náročné sazby (důkazem je například stylový magazín Příroda z našeho vydavatelství: ten přestože je plný obrovských plnoformátových fotografiích celý vzniká výhradně na MacBooku zcela stejné konfigurace s vyšší efektivitou, než tomu bylo dříve na stolním počítači s Windows vybaveném násobně výkonnějším hardwarem včetně čtyřjádrového desktopového procesoru), tak i například pro přehrávání i střih videa v plného HD rozlišení.

Tichost sama

O hluku jsem se již zmínil v sekci o pevném disku a stejná slova platí i o celém MacBooku. I v plné zátěži je stále tišší než můj pracovní Acer Ferrari One 200 bez zátěže, při běžné práci je MacBook zcela bezhlučný i přesto, že se ventilátor - sice pomalu - neustále točí. Zkrátka jde zase o to samé: Apple sice dělá stejné věci jako ostatní, ale jinak.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita je Apple-standardní. To znamená že v útrobách najdete dvoukanálovou Wi-Fi kartu (dokáže komunikovat na frekvencích 2,4 GHz i 5 GHz), která podporuje všechny současné standardy IEEE 802.11a/b/g/n. Zjištěný dosah je díky vhodně umístěné anténě nadstandardní, propustnost bezdrátové sítě mírně nadprůměrná.

Bluetooth je obsažen v tradiční konfiguraci 2.1 včetně rozšíření EDR.

Zkrátka vydrží

Akumulátor je vestavěný uvnitř těla a přestože není možné jej v záruční době vyměnit svépomocí bez ztráty záruky, je jeho vyjmutí otázkou necelé minuty. To je rozdíl oproti pevnému disku a paměťovým modulům, které jsou uživatelsky běžně nahraditelné komponenty a jejich výměnou o záruky nepřicházíte.

Akumulátor je typu Li-Pol a nabízí kapacitu 50 Wh. Ta poskytuje díky úsporným možnostem operačního systému výdrž přesahující pět hodin při prohlížení internetu a běžné práci, při nenáročné kancelářské práci bez Wi-Fi dosáhnete hodin sedmi.

Za co však Apple nelze pochválit, to jsou dvě drobnosti: proč u tohoto modelu vypustil praktický světelný ukazatel zbývající energie v akumulátoru? A jak může v roce 2009 uvést na trh notebook bez čtečky paměťových karet?

Alternativní operační systémy, Zhodnocení

Operační systém přímo podporuje instalaci dalších operačních systémů, včetně Windows nebo Linuxu. Není problémem jejich instalace jak do samostatného oddílu na pevném disku, tak i pomocí virtuálního nástroje (ten však není součástí operačního systému). Instalace například Windows do dual-bootu je velmi snadné a pomůže vám s ním krok za krokem jednoduchý průvodce.

Notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Mac OS X v nejaktuálnější verzi 10.6.2. Kromě operačního systému a základních aplikací, zahrnujících například poštovního klienta, webový prohlížeč nebo pokročilého správce multimediálního obsahu, získáte zcela zdarma aktuální verzi mimořádně povedeného balíku iLife ve verzi 09.

V tomto balíku, jehož samotná prodejní cena přesahuje dva tisíce korun, najdete pokročilou aplikaci pro snadnou editaci a správu vašich domácích videí iMovie a také propracovaného správce digitálních fotografií iPhoto včetně rozšířených funkcí, jako je rozpoznávání obličejů z fotografií nebo geotagging. Muzikanty pak jistě potěší aplikace GarageBand, kterou pro nahrání svých skladeb používá nejeden profesionální hudebník. Poslední součástí balíku je aplikace iDVD určená pro snadnou tvorbu vlastních filmových DVD disků.

Právě použitý operační systém a dodávané aplikace mohou být jedním z hlavních důvodů, proč zvolit právě notebook s logem nakousnutého jablka. Pokud chcete zažít něco nového a přechod na Linux se vám jeví jako příliš drastické řešení, pak bude počítač nebo notebook se systémem Mac OS X zřejmě tou nejlepší volbou.

Plná výbava v základu

Pokud si vše shrneme, pak se inovovaný plastový MacBook nadmíru povedl. Výborná a pevná konstrukce doplněná dostatečně rychlým hardwarem společně s operačním systémem Mac OS X Snow Leopard a zdarma dodávaným multimediálním balíkem iLife dělá s MacBooku výborného adepta ke koupi - vždyť za stejnou cenu budete notebook se stejnými užitnými vlastnostmi hledat jen velmi obtížně. Hledat totiž musíte nejen výborně zpracovaný notebook s nadstandardní softwarovou výbavou, ale i šestihodinovou výdrži při běžné práci.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

MacBook Unibody White (Late 2009)

Cena

24 990 Kč

Zapůjčil

ApCom (www.apcom.eu/cz)

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo (2,26 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

2 GB DDR3-8500

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

250 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

8x Super Drive DL (Slot-loading)

Optická mechanika (rychlost)

DVD+-R DL/DVD+-RW/CD-RW

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1 280 × 800

Grafická karta

Nvidia GeForce 9400M

Grafická paměť

256 MB (sdílená)

Wi-Fi

802.11a/b/g/n (2,4GHz & 5 GHz)

Bluetooth

2.1 (EDR)

Mobilní komunikace

není

Operační systém

Mac OS X 10.6

Porty (s výjimkou USB)

1x Mini DisplayPort, 1x audio vstup/výstup, 1x RJ45

Počet USB portů

2

Slot pro karty

není

Rozměry

2,74 × 330 × 231 mm

Hmotnost

2,13 kg

 

Výsledky testů

Xbench (body celkem)

172

CPU (body)

158

Paměť (body)

182

Grafika / Quartz (body)

177

Grafika / OpenGL (body)

81

Grafika / UI (body)

230

Disk  (MB/s)

66 (čtení) / 64 (zápis)

Výdrž web* (čas)

5:21

Výdrž kancelář** (čas)

7:06

Výdrž multimédia*** (čas)

4:31

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní