Hlavní navigace

Apple na prahu dosud největší akvizice. Chce prý koupit Beats za 3,2 mld. USD

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník Financial Times na základě svých zdrojů tvrdí, že Apple vyjednává o nákupu společnosti Beats, která se zabývá hudbou a zvukovou technikou. Ve hře je až 3,2 miliardy dolarů. Pro Apple by to byl největší obchod historie. Při dosud největší akvizici z roku 1997 firma koupila NeXT, díky čemuž se jí zpět vrátil i Steve Jobs. Apple tehdy zaplatil 400 milionů dolarů, což by při započtení inflace bylo dnes okolo 600 milionů.

Apple možná koupí Beats
Apple možná koupí Beats

Apple už sluchátka nebo reproduktory Beats prodává ve svém Storu. Beats ale známe především kvůli vazbám s HTC. Tchajwanská společnost v roce 2011 koupila v Beats majoritní 50,1% podíl za 300 milionů dolarů. HTC díky tomu uváděla speciální edice telefonů s „béčkovými“ sluchátky a do hudebního přehrávače vložila zvláštní ekvalizéry, které odpovídaly zvukové představě Beats.

HTC se ale podílu nakonec postupně zbavilo. Poslední čtvrtinový podíl zpětně prodalo letos za asi 250 milionů dolarů. Tržní hodnota Beats je tedy okolo miliardy dolarů.

 

CS24

Beats v roce 2008 založil rapper Dr. Dre spolu s hudebním producentem Jimmy Iovinem. Firma se pyšní výborným marketingem. I přes výtky ke kvalitě zvuku (důraz na basy) se totiž sluchátka výborně prodávají. Může za to také spojení značky s celebritami nebo sportovci. Firma loni představila i vlastní hudební službu konkurující iTunes. Je tedy otázkou, o co má Apple větší zájem. Jestli o techniku, nebo software a služby. Pokusí se snad zvrátit stále upadající prodej iPodů?

Zdroj: FT via TechCrunch