Hlavní navigace

Apple opět pod palbou, Motorola podala žalobu kvůli 18 patentům

7. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Titul otloukánek roku patří bezpochyby Applu. Pokud jde o softwarové patenty, téměř ve všech případech v posledních dvou letech figuroval na straně žalovaného (častěji) nebo žalobce. A nemusím přitom jít o malé patentové trolly (jako včera Mirror Worlds), ale žaloby padají i ze stran velkých konkurentů. Nokia i HTC už válku vedou, včera se přidala americká Motorola.

Ta tvrdí, že Apple porušuje rovnou 18 jejich patentů, případ se řeší u floridského okresního soudu. Samotná Motorola tvrdí, že vždy stáli stáli v čele inovací a své nápady si nechali zaregistrovat. A vyjednávání s Applem nevyšla, protože firma nemá zájem platit za licence.

Patenty pokrývají snad všechny oblasti: příjem GPRS, WCDMA (3G), Wi-Fi 802.11, design antény, bezdrátový přenos e-mailu, senzor proximity, správa softwaru, služby založené na umístění, synchronizace zařízení apod. Jak trefně poznamenal Peter Kafka z ATD, „naštvaní nejsou snad jen z Pingu“ :-).

Tohle bude jeden z případů, které se potáhnou léta. Motorola se vlastně postavila mezi dva giganty. Z druhé strany na ní totiž útočí Microsoft kvůli porušování patentů v Androidu. Aby komplikovaných vztahů nebylo málo, Apple se soudí s HTC, ti se naopak začali kamarádit s Microsoftem.

Svět bez softwarových patentů by určitě nebyl tak šťavnatý.

Zdroj: All Things Digital