Hlavní navigace

Apple prodal 44 milionů iPhonů. Roste hlavně díky Číně a Japonsku

24. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cupertinská společnost včera oznámila rekordní výsledky za druhé čtvrtletí. Apple v něm utržil 45,6 miliardy dolarů (5% meziroční nárůst) a čistým ziskem 10,2 miliardy (7% nárůst). Firma také znovu zvýšila hrubou marži z 37,5 na 39,3 %.

Detailnější statistiky ukazují, že se Applu daří hlavně díky východoasijským trhům. Růst tržeb v USA a Evropě je jen 2 a 4 %, ale v Japonsku dokonce 26 %. Čína spolu s Hongkongem a Tchaj-wanem hlásí 13% růst a jako jediný region má v tomto čtvrtletí vyšší tržby než v minulém – silném vánočním. Může za to dohoda mezi Applem a největším operátorem China Mobile, který v lednu začal prodávat iPhony. Od září je už prodává i největší japonský – NTT DoCoMo.

Díky těmto skutečnostem je iPhone nejvíce rostoucím produktem s logem jablka. Apple meziročně prodal o 17 % více telefonů a utržil na nich o 14 % více. V absolutních číslech to dělá 43,7 milionu kusů a 26 miliard dolarů. Rostou i Macy, Apple prodal 4,1 milionu počítačů (5% růst). O 11 % vyšší jsou také tržby z online tržeb (iTunes, App Story, služby).

Oslabuje naopak zájem o iPady. Firma prodala 16,4 milionu tabletů, což je o 16 % méně než loni ve stejném období. iPody svou sestupnou tendenci také nezastavily, Apple prodal 2,8 milionu přehrávačů za 461 milionů dolarů, v obou ukazatelích jde o více než 50% meziroční pokles.

 

V příštím čtvrtletí Apple očekává tržby mezi 36 a 38 miliardami dolarů s hrubou marží 37 až 38 %. V obou případech by šlo o mírný meziroční nárůst.

Loni mimochodem Apple oznámil, že od akcionářů odkoupí zpět papíry v hodnotě 60 miliard dolarů. Rada nyní rozhodla, že to bude až 90 miliard. Firma rovněž o osm procent zvýšila dividendy, akcionáři dostanou 3,29 dolaru za kus.

MMF24

Zajímavou zprávou je také oznámený plán rozdělení akcií na menší části. Z jedné akcie by se stalo sedm. Celkovou hodnotu společnosti to nezmění, ale více cenných papírů za nižší cenu by nalákalo drobné investory. Momentálně stojí jedna akcie 525 dolarů, po rozdělení na sedminu by se kus prodával za 75 dolarů. V současnosti je v oběhu 892,5 milionu akcií.

Zdroj: Apple