Hlavní navigace

Apple prodal 47,5 milionu iPhonů. I díky tomu vydělal dalších 10 miliard dolarů

21. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2015 Apple utržil celkem 49,6 miliardy dolarů, o třetinu více než loni ve stejném období a vůbec nejvíce za třetí kvartál v historii. Totéž můžeme říci o čistém zisku. Apple vydělal 10,7 miliardy, opět s třetinovým meziročním nárůstem.

Lví podíl na tom měl opět prodej iPhonů. Apple do světa poslal celkem 47,5 milionů telefonů a utržil na nich 31 miliard dolarů. Zajímavé je, že zatímco počet prodaných kusů šel nahoru o 35 %, tržby dokonce o 59 %. Za jeden iPhone firma utržila 660 dolarů, o 100 dolarů více než loni!

 

Významný růst zaznamenaly také Macy. Apple prodal 4,8 milionu počítačů za 6 miliard dolarů, v obou případech do znamená 9% růst. Tradiční pokles přišel s iPady. Prodeje 10,9 milionu kusů znamenají 18% pokles, tržby klesly o 23 %.

Důležitým penězovodem opět byly služby a software, díky nim přišlo do kasy pět miliard, o 12 % více než loni. Apple si také pochvaluje úspěch hodinek Watch. Žádná čísla k nim ale nesdělil. Můžeme však odhadovat.

WT100

Po účetní položkou „ostatní produkty“ se schovává příslušenství, Beats, Apple TV, iPody a také Watch. Tato sekce utržila 2,6 miliardy dolarů, zhruba o polovinu více než loni i než v minulém čtvrtletí. Řečí čísel je to miliarda dolarů. Vzhledem k slábnoucím prodejům iPodů je jasné, že onu miliardu nasbíraly právě hodinky.

Zdroj: Apple