Hlavní navigace

Apple řekl, co provede se svými 100 miliardami dolarů [aktualizováno]

19. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už před dvěma měsíci slíbil finanční šéf Applu, Peter Oppenheimer, že ty peníze nenechají zhořet ve vlastních kapsách. Dnes má právě Oppenheimer a Tim Cook v konferenčním hovoru říci, co bude dál.

Hovor bude dostupný na apple.com.

Apple

Co s miliardami?

Zatím nebylo ani naznačeno, co se s ohromnou částkou plánuje. Možností je několik, včetně jejich kombinací.

1. Dividendy

Apple začne akcionářům vyplácet dividendy. To už od roku 1995 nedělá. Na růstu firmy vydělají pouze ti, kteří své akcie prodají.

2. Vykoupení firmy zpět

Odkoupí část svých akcií zpět. Aktuálně je tržní hodnota firmy 546 miliard dolarů. Kdyby Apple utratil vše, mohl by zpět získat asi pětinu firmy.

3. Vývoj a výzkum

Investuje do výzkumu a vývoje. Apple pomalu začíná dominovat trhu formovat trh s hardwarem (vysvětlení v diskuzi). Ale stále nemá co nabídnout na internetu. Chybí vyhledávač, vlastní mapy, sociální síť. Pouze využívá služeb ostatních. Microsoft a Google mají obojí (Microsoft se hodně angažuje ve Facebooku). Kvůli iCloudu bude potřebovat další datová centra.

Jako méně pravděpodobný je vstup na trh enterprise řešení. Už jen vzhledem k tomu, že se pomalu zbavuje také serverových produktů a zaměřuje se pouze na spotřebitele.

Stále je také závislý na mobilních operátorech a dříve se mluvilo o bezSIMkových iPhonech. Podaří se mu je vyřadit pomocí jiných bezdrátových technologií?

Stávající produkty mají stále rezervy (výdrž na akumulátory, otisky na displejích…). Apple nemá pod kontrolou výrobu, pouze navrhuje, ale továrny vlastní Samsung, Sharp, Foxconn a další. Steve Jobs chtěl už dříve přesunout výrobu do USA.

Možný je vstup na další neprobádané trhy. Letos to zřejmě budou televizory, v budoucnu třeba chytré domácnosti, automobily (iCar?). Apple může investovat do přírodovědných a fyzikálních výzkumů.

4. Nákupy

Velké akvizice. Apple příliš nenakupuje, alespoň ne v takové míře jako Google a Microsoft. Takže může oznámit, že koupí Twitter, Yahoo nebo jinou důležitou firmu, která mu chybí vzhledem k předchozímu bodu. 

5. Kuriozity

Jobs ve své biografii řekl, že utratí poslední cent, aby zničil Android.

S tolika penězi může Apple založit vlastní banku.

Novou centrálu ve tvaru létajícího talíře skutečně naučí létat.

Napadá vás něco dalšího, klidně bláznivého? Pište do komentářů pod článkem.

Skutečné plány

Hned po tiskové konferenci Applu se ozveme s konkrétními plány.

Oživeno ve 14:43 Apple oznámil, co všichni tušili. Po 17 letech začne akcionářům znovu vyplácet dividendy. Bude tak činit čtvrtletně, poprvé v průběhu čtvrtého kvartálu fiskálního roku 2012, který začne 1. července 2012. Hodnota dividendy bude 2,65 USD na akcii.

Ve fiskálním roce 2013 (staruje 30. 9. 2012) začne za 10 miliard dolarů odkupovat část svých akcií. Bude tak činit po dobu tří let.

CS24

Celkem chtějí Cupertinští v následujících třech letech utratit 45 miliard dolarů. Nadále budou investovat do výzkumu a vývoje, ale konkrétní plány nebyly zveřejněny. Taktéž nebyla oznámená žádná akvizice.

Zdroj: Apple