Hlavní navigace

Apple se zapojuje do indoor navigace. Kupuje startup WifiSLAM

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cupertinští se také zúčastní vývoje navigací uvnitř budov. Podle Wall Street Journalu Apple za 20 milionů dolarů kupuje mladou firmičku WifiSLAM, která se na indoor systémy specializuje. Jak už název prozrazuje, využívá k tomu technologie Wi-Fi. Za dva roky starým startupem stojí například jeden z bývalých inžénýrů Googlu Joseph Huang.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Loni Apple odstranil mapy Googlu ze svých systémů a přišel s vlastními podklady. Navigace uvnitř budov by měla být dalším z cílů jablečných mapových aplikací. Zatím ale za konkurencí ztrácí. Google a Microsoft už indoor plánky na svých mapách mají. Loni dokonce vznikla aliance In-Location, která spojí hardwarové a softwarové společnosti, aby navigaci vymyslely společně. Jejími členy je Nokia, Samsung, Broadcom, Qualcomm, Sony a další firmy.

Firmy už s vnitřní navigací experimentovaly. Chtějí přitom využít bezdrátové sítě Wi-Fi a Bluetooth. Princip se od GPS moc neliší. K určení polohy je potřeba signál z nejméně tří zdrojů (vysílačů) a na základě časového rozdílu mezi vysílačem a mobilem software vypočte přibližnou polohu. Qualcomm dokonce mluví o ještě přesnější navigaci, která člověka dovede až ke správnému regálu v obchodě.

 

Zdroj: WSJ