Hlavní navigace

Apple zaplatí vydavatelům za každé přehrání skladby na iTunes Radio téměř 3 Kč

27. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z očekávaných služeb, kterou Apple ohlásil v průběhu úvodní keynote na WWDC, bylo iTunes Radio. To umožňuje streamování podobným stylem jako třeba Pandora – vyberete si žánr nebo interpreta a podle toho je namixována vaše stanice na míru. Prakticky den před keynote ještě nebylo jasné, zda má Apple uzavřené všechny potřebné smlouvy, se Sony se čekalo až do poslední chvíle. Nakonec vše očividně dopadlo dobře a služba bude v US oficiálně dostupná od září společně s novým iOS 7. U nás přijde až později, můžeme s ní však počítat.

iTunes Radio
iTunes Radio

Na Wall Street Journal se objevily částky, které Apple platí a bude v budoucnu platit vydavatelům za přehrávání jejich skladeb. Částky se liší podle doby od startu služby. První rok se bude jednat o 13 centů z každého přehrání písně, k čemuž přibude 15 % z výdělků na reklamě. Po ukončení prvního roku se částky zvýší na 14 centů a 19 % zisku z reklamy. Jen pro srovnání – Pandora platí za přehrání skladby 0,12 $.

Výjimky, za které Apple nemusí platit, tvoří skladby, které posluchač přeskočí v průběhu prvních dvaceti sekund a také písně, jejichž je posluchač vlastníkem – má je zakoupené přímo v zařízení nebo v iCloudu. 

Zdroj: WSJ