Hlavní navigace

ARM procesory X-Gene v boji o serverový trh nekončí, kupuje je firma Project Denver

1. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Už to bude skoro rok, co jsme psali o tom, že čipy X-Gene firmy Applied Micro, což byly pionýrské 64bitové procesory přinášející architekturu ARM do serverů, možná stihne předčasný konec. X-Gene a X-Gene 2 sice získaly nějaké zákazníky, ale firmě nevydělávaly a po jejím prodeji se jich nový vlastník – společnost Macom – rozhodl zbavit. Od té doby nebylo slyšet nic o jejich dalším osudu, ale nakonec to vypadá, že bude tato linie serverových procesorů zachráněna a ještě tak možná bude moci zasáhnout do boje o tento výnosný trh.

Macom chtěl původně serverovou divizi prodat do sto dní, ty ale uplynuly beze známek, že by o koupi někdo měl zájem. Nakonec se však nový vlastník pro procesory X-Gene přece jen našel. Minulý týden totiž bylo oficiálně oznámeno, že vývoj a byznys okolo těchto serverových ARMů bude převeden do nově vzniklého podniku, jenž založí (a zafinancuje) investiční fond The Carlyle Group. Technologie se tedy nedostane do rukou nějakého hráče již podnikajícího v IT nebo polovodičích, ale osamostatní se.

Nový podnik založený pro tento účel se jmenuje Project Denver Holdings, což je docela kuriózní. Přesně takto Nvidia pojmenovala projekt svých vlastních 64bitových jader ARM, která původně také měla být určená i pro výkonné servery (ovšem když v roce 2014 došlo na věc, z těchto ambicí nakonec nic nebylo). Nejspíš jde o náhodu a nikoliv nějakou temnou machinaci, ale shoda okolností je to pozoruhodná.

X-Gene 3 v serveru na MWC 2017 (Zdroj: AnandTech) X-Gene 3 v serveru na MWC 2017 (Zdroj: AnandTech)

Nový investor patrně vidí v technologii procesorů Applied Micro příležitost a pokusí se je na trhu prosadit. Není to úplně neopodstatněné, jelikož X-Gene měly určité počáteční úspěchy a reálné nasazení v ARM serverech (HP je nabízelo ve svém modulárním serveru Moonshot, desku s nimi například také vyrábí Gigabyte). Firma vyvinula linii vlastních 64bitových jader, která se v podobě procesoru X-Gene 3 dostala na moderní 16nm výrobní proces s tranzistory typu FinFET. X-Gene 3 má díky tomu mít až 32 jader běžících na 3 GHz. Kompletní SoC obsahuje osmikanálový řadič DDR4 2666 a 42 linek PCI Express 3.0, již by od něj měly delší dobu dostupné vzorky a předveden byl i prototyp serveru.

ICTS24

Schéma čipu X-Gene 3 Schéma čipu X-Gene 3

Před novými vlastníky tedy stojí úkol dotáhnout X-Gene 3 k reálné premiéře a získat pro něj zakázky a také vyvinout jeho další pokračovatele, kteří by v boji o serverový koláč pokračovali. Díky vstupu nového kapitálu by snad teď vývojový tým měl mít více prostředků k rozvinutí architektury jader, konektivity a ostatních aspektů těchto procesorů.

Jakou mělo X-Gene hodnotu, prozrazeno nebylo

Kolik Macom za tento převod byznysu okolo ARM procesorů X-Gene dostal, zveřejněné informace neříkají. Firma ale nakonec z tohoto prostoru neodchází kompletně, jak to měla původně v plánu. Ve výsledném podniku totiž má mít zachován určitý minoritní podíl a z případného dalším úspěchu těchto procesorů tak bude moci těžit. Teoreticky je možné, že tento vlastnický podíl je kompenzací za prodej většinového podílu – při takovém uspořádání by zřejmě šlo o to, že noví vlastníci do podniku přinesou kapitál a peníze na vývoj, zatímco vkladem Macomu bude samotná technologie a tým zaměstnanců z původního Applied Micro.