Hlavní navigace

Osmijádrové procesory Intelu budou fungovat i v levných deskách s čipsetem H310

28. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Intel

Pravděpodobně na podzim Intel opět posílí mainstreamovou platformu co do počtu jader. Jak už nějakou dobu víme, k šestijádrovému Coffee Lake, které u Intelu toto navyšování (po celé dekádě čtyřjádrových CPU) loni začalo, se nyní má přidat ještě osmijádrová varianta, která bude tvořit špičku nabídky procesorů řady 9000 pro platformu LGA 1151. Měli jsme tu nedávno údajné specifikace těchto procesorů a také novou informaci, že by dokonce zase mohly mít pájený rozvaděč tepla místo nechvalně známé pasty. Teď je tu další dobrá zpráva: máme zdá se potvrzeno, že by tato CPU mohla fungovat prakticky na všech současných deskách pro první generaci Coffee Lake.

Dávněji se objevovaly dohady, že osmijádra budou vyžadovat zase nový čipset Z390, ale zdá se, že výrobci desek už začínají podporu dodávat i do BIOSů desek s čipsetem Z370. A teď máme prakticky oficiální informaci, že podporu budou moci mít čipsety všechny. Firma ASRock totiž nyní oficiálně slibuje, že „osmijádrové CPU“ poběží na deskách i s nejlevnější čipovou sadou H310. Respektive, hodlá to slibovat. Web VideoCardz totiž získal fotografii balení desky platformy H310, která má na kartónu štítek slibující kompatibilitu s osmijádry. Tato balení se patrně začnou prodávat až za nějaký čas, kdy budou desky mít z výroby patřičně aktualizované BIOSy. Pravděpodobně se bude čekat i na to, až Intel povolí existenci osmijádrových Coffee Lake vytrubovat.

Štítek avizující podporu somijádrových procesorů na krabici od desky ASRock (Zdroj: VideoCardz) Štítek avizující podporu somijádrových procesorů na krabici od desky ASRock (Zdroj: VideoCardz)

Konkrétním modelem, kterému krabice na fotografii patří, je deska ASRock H310CM-HDV/M.2. Ta asi zatím odhalena nebyla, ale snad podobný model H310M-HDV/M.2 je na webu ASRocku zde. Jak můžete vidět, jde o desku skutečně hodně základní, u níž je onen slot M.2 pro SSD asi největším tahákem. Napájecí kaskáda má pokud dobře počítám MosFETy a cívky 4 + 1 fázi a co je podstatné, nemá žádné pasivní chladiče. Pokud i verze s „C“ v názvu bude se stejnou kaskádou podporovat osmijádra, bylo by to tedy pozoruhodné. Mohlo by to znamenat, že proudová zátěž těchto čipů nebude až tak brutální, i když je také možné, že procesory na takovýchto modelech nebudou moci realizovat své vysoké turbo. Také je tu asi možnost, že takováto deska by podporovala třeba jen zamčené nižší modely osmijader, ne vysoko taktované i9-9700K/i9-9900K. Zda Intel chystá také 65W nebo dokonce ještě úspornější modely osmijader, zatím nevíme, ale je to pravděpodobné.

KL24

ASRock H310M-HDV/M.2 ASRock H310M-HDV/M.2

Kromě toho je také možné, že ona podpora těchto výkonných CPU je na deskách s nechlazenými VRM potichu podmíněna tím, aby byl nasazen chladič radiálního typu, jaký Intel dává do krabic procesorů. Tyto boxy totiž na podobných deskách MosFETy přímo ofukují a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to dokáže udělat obrovský rozdíl. Na takové lowendové desce se s radiálním boxovým chladičem dají pod plnou zátěží provozovat 95W procesory, které s věžovým chladičem, který PCB neofukuje, začnou vinou přehřátí VRM throttlovat už do několika minut. Tady se asi dá čekat něco podobného, i když je tu pořád možnost, že ona model H310CM-HDV/M.2 bude mít kaskádu silnější.

Podobné levné modely lze ale asi vnímat spíš jako extrém. Pokud se podpory osmijader dostane i těmto lowendům, pak určitě bude na výběr i dost modelů, které budou opatřeny pasivním chladičem na VRM, případně více fázemi. Ať už to budou modely linie H310, nebo třeba lepší B360. Už sestaveným počítačům s deskami řady 300 se tím také rozšíří možnosti budoucího upgradu, takže doufejme, že se nároky na napájení skutečně moc nezvýší a tentokrát bude možné do starší desky nová CPU nainstalovat.