Hlavní navigace

Asus a Sandy Bridge: vesty i taktování přes iPhone

18. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

TPU i EPU polopatě, digitální napájení

Před dvěma týdny svolal Asus do Paříže setkání novinářů IT magazínů z Česka, Itálie, Portugalska, Ruska a dalších zemí. Redakce webu Extrahardware byla samozřejmě u toho a dnes vám přinášíme shrnutí triumfů a novinek z oblasti základních desek značky Asus.

Asus je s námi už více než dvacet let a od svého založení v Taipei roku 1989 prodal po světě už více než 400 milionů základních desek; pokud by někoho napadlo s nimi omotávat zeměkouli, má tu praktický slajd. Jde ostatně už řadu let o jednoho z majoritních výrobců desek pro AMD a hlavně Intel.

Dual Intelligent Processors 2: čtyři přednosti

Na technologické části prezentace se čínští představitelé Asusu chlubili hlavně systémem dvou inteligentních procesorů, neboli Dual Intelligent Processors 2. Jak EPU, tak TPU nejspíš znáte už z dob minulých i současných, digitální VRM je tu ale novinka a výsledný celek, DIP2 ve spolupráci s předělaným a praktickým softwarem AI Suite II a novým EFI BIOSem, tak ještě lépe splňuje čtyři základní pilíře toho, co uživatel chce.

Tedy:

  • výkon (TPU a částečně Digi+ VRM)
  • úspora energie (EPU a částečně Digi+ VRM)
  • stabilita (Digi+ VRM)
  • uživatelská přívětivost


Celou tu krásu nám Kris Huang předváděl na desce Asus P8P67 Deluxe.  

  • P = Intel, 8 = osmá generace P desek, P67 = čipset Intel P67 Express se socketem 1155, Deluxe = to nejlepší kromě rodin ROG a TUF.

Asus se tedy nového značení bude držet i nadále, je určitě fajn, že máme v názvu desky na rozdíl od dob socketu 775 uvedený i čipset, myslím si ale, že změť pěti znaků může být trochu matoucí a využití několika pomlček po vzoru Gigabytu by neškodilo.

Digi+ VRM aneb stabilita, taktování a úspornost

Naprostou novinkou je právě digitální regulátor napájení procesoru. Jak už bylo řečeno, ten mírně zlepšuje provozní vlastnosti i výkon ve všech směrech. Zaprvé můžete nejen z EFI měnit frekvenci VRM signálu, a to mezi 300 a 500 kHz v krocích po 10 kHz. Hrubě teoreticky – vyšší frekvence přinese lepší taktovatelnost, nižší zase vyšší stabilitu a lepší spotřebu při základním taktu.

Stačí zapnout Spread Spectrum a fičury samotného systému Digi+ VRM,
například vylepšenou Loadline Calibration, která při přepínání fází napájení
eliminuje špičkové výkyvy a v průměru o něco málo sníží spotřebu. Asus se chlubí zlepšenými možnostmi taktování oproti analogovému řízení napájení a slibuje také odstranění úzkých hrdel při taktování (stabilita --f--> nestabilita --f--> stabilita).

Docela zajímavým je určitě Active-Cooling Microprocessor, který k Digi+ VRM patří. Jak vidíte ve slajdu, nově deska pozná, které fáze napájení mají jakou teplotu a přepíná je podle toho, aby bylo dosaženo rovnoměrné teploty a napájecí obvody se zbytečně neničily. Jak jsem řekl, digitální přepínání fází je zcela „bezbolestné“.

EPU: až o 80 % nižší spotřeba celého počítače

Systém Asus EPU určitě znáte. Desky s čipem Energy Processing Unit nejenže umí automaticky snižovat napětí a takty procesoru, ale to samé dovedou i s pamětmi a čipsetem, zpomalí pevný disk, ventilátory a dokonce umí zasahovat i do režimu grafické karty v PEG slotu. Výsledkem je snížení spotřeby i hluku.

EPU můžete zapnout buď přímo na desce přepínačem, případně poněkud podrobněji v AI Suite II. Na obrázku vidíte grafy právě z desky P8P67 Deluxe s Core i7-2600K na 3,4 GHz a grafikou GF 9800 GTX+. Rozdíl při testu v 3DMarku Vantage dělá pěkných 40 % a celý stroj je mnohem tišší. Všem je asi jasné, že klesl i výkon.

Asus EPU zkrátka i do desktopových počítačů přináší pokročilé úsporné režimy, jaké dnes máme na noteboocích.

TPU: až o 37 % vyšší výkon počítače

Asus Turbo Processing Unit je to samé co EPU v pozitivním odrazu na výkon. Stejně jako EPU, i TPU lze zapnout jak na desce, tak v softwaru AI Suite II. Na rozdíl od EPU ale nic nesnižuje, naopak procesor, paměti, čipset i grafickou kartu přetaktuje a zvýší napětí pro dosažení stability.

TPU je jakýsi automatický turbo-režim, pomocí prachobyčejného taktování a zvedání napětí počítač o nějaké to procento zrychlí bez vašich zdlouhavých zásahů. Pokud chcete zdlouhavě zasahovat, je tu pro vás v rámci AI Suite připraven nástroj TurboV EVO (který pochopitelně dovede základní TPU zprovoznit i jedním kliknutím).

Jedno přepnutí, a máte 15-20 % výkonu navrch. Pokud si pohrajete s nastaveními, můžete z TPU snadno vymáčknout až 37 % výkonu.

Nový a praktický EFI BIOS a „zneužitý“ Bluetooth

EFI BIOS: přívětivost sama

Asus se směle vrhl do kritiky stávajícího vzhledu a ovládání BIOSu a chválí nový systém EFI, nebo chcete-li, UEFI. Jedná se velmi zjednodušeně o BIOS s lepší podporou nového hardwaru a s novým grafickým rozhraním.

  • EFI = Extensive Firmware Interface, UEFI = Unified EFI

Jednou z nejdůležitějších vlastností EFI je podpora pevných disků o kapacitách vyšších než 2,2 TB, Asus ovšem své chvalozpěvy postavil hlavně na uživatelském rozhraní.

To je krásně graficky vyvedeno a až vám nepůjde taktovat, utrpí vaší zlostí spíše myš než klávesnice. V základním zobrazení se vám navíc všechno pohodlně vejde na jednu stránku, jak vidíte v nižším slajdu. Musím pochválit krásný trojúhelník, kterému můžete popotahovat strany podle toho, zda má být váš PC spíše tichý, výkonný nebo úsporný. Prioritu zařízení u bootování nastavujete opět jen přetahováním ikonek myší.

Na naší fotce vidíte záložku AI Tweaker, kde najdete různá automatická a poloautomatická nastavení přetaktování. Řídí se odsud právě Digi+ VRM, Turbo Boost procesoru, TPU a jiné.

Osobně mi nové uživatelské rozhraní na novém BIOSu přijde v principu stejné jako to staré, pouze barevnější a klikací. Oceňuji hlavně úvodní obrazovku (EZ mode) se snadným řízením chodu systému a bootování, tedy pro méně zkušené uživatele ideální GUI.

BT GO! – také přetaktováváte PC přes iPhone?

Jak naznačuje zkratka BT a slajdy, má následující systém vychytávek co dělat s Bluetoothem. Všechny dražší desky mají na zadním I/O panelu modrý výčnělek (5 mm hluboký, šířka a délka USB portu), adaptér Bluetooth 2.1 a Asus to pochopitelně maximálně využívá.

Přes příslušnou utilitu v PC a software v téměř jakémkoli chytrém telefonu s Bluetoothem je tak možné velmi prakticky propojit PC a smartphone. Použití? Níže:

Můžete sdílet data v PC i v telefonu a jediným kliknutím v jednom ze zařízení je můžete synchronizovat, kdykoli jsou obě zařízení v dosahu. Můžete také hudbu nebo videa z PC přehrávat v telefonu a naopak. Není problém také jednoduše sdílet z jednoho zařízení do druhého připojení k internetu, synchronizovat můžete i svůj kalendář s MS Office.

Posledním a největším výstřelkem BT GO! je pak možnost přeměnit smartphone v dálkový ovladač. TPU či EPU je možné zapnout z telefonu, stejně tak můžete systém i podrobně přetaktovávat, lze jej vypnout i jinak ovládat.

Zeptejte se ale sami sebe – kolik z vyjmenovaných technologií BT GO! budete skutečně používat? Osobně mám dojem, že i přes tu „fundamentální jednoduchost“ většina z vás nebude instalovat utility od Asusu do PC i do telefonu a zkoušet nové způsoby synchronizace dat. I u notebooků se přehršel aplikací výrobce hodnotí spíše negativně.

Desky, ROG, přetaktování v softwaru i v UEFI

Část prezentace vedená Krisem Huangem (nepodařilo se mi zjistit, je-li nějak spřízněn s ředitelem Nvidie Jen-Hsun Huangem) se zabývala takřka výlučně nejdražšími výrobky z portfolia společnosti s patřičným důrazem na technologické vychytávky a další inovace. Nejdříve ze všeho je třeba pečlivě „rozškatulkovat“ samotnou značku Republic of Gamers, za kterou se schovává vícero produktů.

Základní desky s přízviskem „Gene“ jsou primárně určeny pro malé skříně, čemuž nakonec odpovídá i jejich rozměr mATX. Vyšší kastu představuje série „Formula“ s desktopovým formátem ATX, tyto desky zvolí zákazník, který poždauje co nejlepší výkon po všech stránkách včetně přetaktování. Triplet uzavírá nejdražší a nejluxusnější „Extreme“ – extrémní přetaktovávací orgie, maximální možnosti nastavení, nejšpičkovější výkon a příkladná výbava jsou atributy, kterými se tato řada honosí.

Huang se víceméně zabýval pouze nejvýkonnějším zástupcem Asus Maximus IV Extreme, do kterého osadíte očekávané procesory architektury Sandy Bridge (LGA 1155). Samozřejmostí je podpora již zmíněných technologií Digi+, nového rozhraní UEFI, CrossFireX a 3-way SLI. Nechybí ani čtveřice portů nejmodernějšího standardu SATA 6 Gb/s, chroničtí přetaktovávači se mohou také těšit na funkce ROG Connect (taktování z jiného počítače spojením desek přes USB utilitou RC TweakIt), ROG iDirect (přetaktování skrze Apple iPhone/iPad) a RC Bluetooth (ovládání programů přes podporovaný mobil).

Funkce a technologie všude, kam se podíváte

Tím však samozřejmě plejáda vymožeností nekončí, ba právě naopak. Mnoho ladičů výkonu jistě ocení možnost přeflashování BIOSu (chcete-li nově UEFI) čistě pomocí USB flash disku – netřeba připojovat monitor, desku stačí pouze zapnout a vše proběhne automaticky. Q-LED vám dá zavčasu vědět, je-li s nějakým kouskem HW něco v nepořádku. Nechybí ani tlačítka „Start“ a „Reset“, kterými můžete desku pohodlně zapínat/vypínat dle libosti.

Vše, co se týká přetaktování, je v UEFI skryto pod záložkou Extreme Tweaker, jak je již nějaký pátek dobrým zvykem. Novinkou je „GPU.DIMM post“, jenž vás bude informovat o správné detekci paměťových modulů (DIMM) a karet ve slotech PCIe (GPU). Přínos této funkce by měl být dle Huanga značný, nemělo by se již stávat, že projedete sérii benchmarků se zjištěním, že druhá grafická karta nefungovala (např. z důvodu špatně zapojeného napájení). V UEFI je také možné sejmout snímek nastavení a uložit jej na disk, doba focení nastavení pomocí fotoaparátu je již pryč.

ROG Connect, RC Bluetooth a ROG iDirect již jistě znáte, Go_Button (hardwarové tlačítko + aktivace v dodávaném software) by vám měl umožnit pohodlné přepínání mezi dvěma profily nastavení. V praxi to tedy může probíhat následovně: první profil je nastaven na maximální výkon, druhý pak na tichý provoz a minimální odběr energie (spolu se sníženým výkonem). Před nočním stahováním pouze stiskem tlačítka profily prohodíte a je vymalováno – žádný restart, vše probíhá tzv. „on-the-fly“ za běhu operačního systému.

Nové materiály a komponenty

Inovace a vylepšení se nevyhly ani součástkám, jež by nyní měly zvládat mnohem větší zatížení a tím de facto poskytovat lepší vlastnosti pro přetaktování. Speciálně upravené cívky s blíže neurčenou příměsí nejenom že nabízí lepší propustnost a menší ztrátovost proudu, ale navíc si dokáží efektivně poradit s velikostí proudu až o hodnotě 40 A, což je přibližně o 10 A více, než zvládnout stávající řešení (vizte graf níže; červená křivka je nová cívka, modrá pak běžná).

Tradiční MOSFETy jsou nahrazeny modernějšími FET+ v kovovém balení, přinášející o 30 % rychlejší odvod tepla a rovnou čtyřikrát větší tepelnou vodivost. Induktance navíc s rostoucím proudem neklesá tak výrazně jako v případě MOSFETů, což opět v důsledku vydatně napomáhá dosažení vyšších stabilních frekvencí.

Asus Sabertooth P67: s kevlarovou vestou do boje!

Asi nejzajímavějším kouskem hardware, který nám byl představen, byla základní deska Asus Sabertooth P67. Výrobce samotný ji označuje za takřka nezničitelnou věc, na snímcích z prezentace bylo nakonec dobře patrné proč. Pozorní čtenáři našeho webu již dávno vědí oč kráčí, pro ostatní přeci jen parametry zopakuji.

Zařízení se řadí do série desek The Ultimate Force, zkráceně „TUF“. Pro angličtináře je tato zkratka obzvláště vtipná, neb se výslovnostně blíží k slovíčku „tough“, jež v překladu znamená mj. odolný. Právě zvýšená výdrž po všech stránkách je aspektem, který výrobce vyzdvihuje snad na všech frontách spolu s lepší spolehlivostí při extrémním přetaktování.

Zaměřme se nyní na výrobek samotný. Použitým čipsetem je mainstreamový Intel P67, do pouzdra LGA 1155 osadíte očekávané 32nm procesory architektury Sandy Bridge. Stejně jako u desky Asus Maximus IV Extreme se můžeme těšit na kvalitní cívky s příměsí, pevné kondenzátory a standardní MOSFETy (což je alespoň pro mě překvapující, FET+ se dle slajdů jeví jako o něco málo lepší řešení). Hlavním tahákem novinky však bude certifikát, který musí mít všechny armádní přístroje – o nadstandardní odolnost je jistě dobře postaráno.

Testování modelu před tím, než dojde k jeho zabalení a expedici, je rovněž vyjímečně náročné. Asus se rozhodl pro aplikaci tzv. „Thermal Shock“ testu, kterým desky rozhodně neprochází běžně: z pokojové teploty 25° C dojde během několika sekund k ochlazení na -40° C, na kteréžto hodnotě několik vteřin pracuje. Pak přichází ohromné „oteplení“ na 85° C, opět několikasekundový test provozu a zpětné ochlazení do mínusových hodnot. Těchto cyklů zvládne Sabertooth několik desítek (ne-li stovek), testování údajně trvá několik hodin.

MMF24

Nemohu nezmínit také výrazný vizuální prvek, kterého jste si jistě okamžitě všimli. Deska na sobě nese ochrannou vestičku, která je oproti našemu očekávání ryze plastová. Chlazení samozřejmě napomáhá, nejedná se však o ohromný pasiv, jak by mnozí očekávali: lepší odvod tepla je způsoben právě zakrytím prostoru součástek, díky kterému může vzduch „projít“ přes PCB a údajně lépe odvést teplo. Obrázek si udělejte sami, dle mého názoru nejde o nic revolučního (alespoň v oblasti chladícího výkonu).