Hlavní navigace

Asus a top desky pro LGA 2011: P9X79, Sabertooth X79 a Rampage IV

26. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden si Asus sezval méně i více úplatné novináře do Londýna, aby je seznámil se svými nejlepšími deskami pro připravovanou highend platformu Intelu. Viděli jsme desky v akci, mohli si je osahat, zeptat se na to, co se nám nezdálo nebo nebylo jasné a dozvěděli se samozřejmě o funkcích, které mají Asusu pomoci získat konkurenční výhodu.




Asus se rozhodl vysvětlit pozicování a určení svých desek pomocí oblíbené a obyčejně ne zrovna dobře fungující analogie s automobily. Zatímco v nižším segmentu hledejte desky označené na první pohled ne zrovna přehlednou kombinací čísel a verzálek, Sabertooth (TUF) stojí na rozhraní střední a vyšší třídy, o něco výše a jiným směrem jsou pozicovány desky s přízviskem Deluxe a vrcholem nabídky jsou overclockerské ROG (Republic of Gamers).

P9X79 Deluxe

Střední třída desek pro novou nejmenovanou platformu Intelu (NDA, jež jsme museli podepsat, je stejně jako v případě P67 dost legrační a psát něco o deskách s nutností vyhnout se asi dvaceti faktům týkajících se ještě neuvolněného embarga ze strany Intelu ústí pak ve věty, při kterých si čtenář možná i klepe na čelo) nese název P9X79, model Deluxe pak svou výbavou a cenou zasahuje do highendu.

Asus v každém z posledních pěti let přišel s nějakou pro něj důležitou inovací, letos to je přidání dalšího procesoru v řízení napájení.

Zatímco dosud byla digitální správa napájení vyhrazena pro procesor, nová generace DIGI+ se věnuje i přetaktování pamětí. Sice si vůbec nejsem jist, zda to bude u této platformy vůbec potřeba, ale díky Load-line Calibration i pro paměťový řadič se alespoň dle slibů Asusu můžete s frekvencí pamětí dostat dokonce o několik set MHz výše.

U desek vybavených řadičem Marvell 9128 budete moci využít vlastní alternativu k Intel Smart Response Tech. – Asus SSD caching. Ušetříte tak kroky při instalaci, odlehčíte procesoru (dedikovaný HW pro SSD caching) a Asus hovoří také o funkci pro zálohování.

Další lákadlo, Asus BT Go 3.0! jednoduše přináší novou, rychlejší verze protokolu Bluetooth, pro kutily chodící na EHW bude ale zajímavější (nikoli zcela nová) funkce USB BIOS Flashback. Díky ní můžete aktualizovat BIOS i bez přítomnosti procesoru v patici a dokonce se snadno vracet ke starším verzím.

Asus na svoje desky bude osazovat řadič podporující UASP (USB Attached SCSI Protocol). S ním je USB zbaveno nejen zbytečných přenosů, ale celkově je šířka pásma využita efektivněji. Navíc si UASP dobře poradí s vícero současnými požadavky. Nezapomeňte ale, že podpora na straně základní desky nestačí, musíte mít také periferii obsahující řadič UASP.

Ti, co by měli rádi už slušný zvuk z intergrovaného kodeku na základní desce, by teď měli zpozornět. Asus se na tuto věc zaměřil, možná promítnul svoje zkušenosti z Xonaru, a pod DTS Ultra II ukryl několik sympatických zlepšováků. Symmetry by měla fungovat podobně jako normalizace mezi různými skladbami, jen napříč všemi zdroji zvuku. Audio Restoration se pokusí rekonstruovat kompresí ztracené výšky a hloubky, Enhance pak vyvážit zvuk do lidskému uchu příjemné podoby.

Asus také skálopevně věří, že jeho grafický UEFI je nejlepším rozhraním SETUP napříč všemi výrobci desek:




TUF (The Ultimate Force) – Sabertooth X79

Největší rozruch vyvolá asi nová šavlozubka – Asus se totiž u Sabertooth X79 vrátil k aktivnímu chlazení. A to rovnou na dvou místech. Další technologie jako USB 3.0 Boost, DIGI+ či Asus SSD caching má deska společné s P9X79 Deluxe a už se k nim nebudu vracet. Hlavní rozdíl je právě v Thermal Armor a Thermal Radar.

Asus tvrdí, že sedm stupňů dolů proti nějakému (asi pasivnímu jako je na P9X79) jinému chlazení je něco, co přítomnost větráčku obhají. Při trochu rozpačitém přijetí od novinářů jsme se dále dozvěděli, že ventilátory konzultovali s divizí dělající grafiky a tam i s takovými (malými) větráčky mají prý dobré zkušenosti. Je pravda, že ten na čipové sadě připomíná trochu ref. větrák prvních GeForce 8800 GT (a ten byl tichý a tichým je i dvou vzorků, co mám, ještě i dnes po čtyřech letech).


Na otázku, zda jsou použita kluzná, kuličková či jiná ložiska nedokázal prezentující odpovědět. Tak jako tak, hlučnost se ukáže už v recenzích, životnost by měla být součástí pětileté záruky, která na Sabertooth je.

Thermal radar má v případě Sabertooth X79 dokonce 12 senzorů, sledovat toho můžete tedy opravdu dost. Při představení nové Sabertooth jsme se ještě dozvěděli, že součástky (jako kondenzátory např.) jsou před osazením do desek TUF (The Ultimate Force) testovány serverovou metodikou. To znamená, že nikoli třeba pro běh v rozsahu 0 až 90, ale třeba -10 až 90 stupňů Celsia a navíc při vyšší vlhkosti.

ROG (Republic of Gamers) – Rampage IV

Rampage IV samozřejmě nebude k dispozici jen jako obludně veliká (E-ATX) verze Extreme, k dispozici bude i Formula (ATX) a Gene (microATX). U verze Extreme se můžete těšit na parádní bonus v podobě Battlefield 3 Special Edition. K plné hře budete mít rovnou i nějaký DLC. Další pěknou věcí v balení všech ROG pro LGA 2011 je X-Socket. Intel má u nové (výrazně větší) patice i novou rozteč děr pro chladič. Asus vám při koupi jeho nejdražších desek umožní ušetřit a ponechat si chladič pro LGA 1366. Ve skutečnosti to asi potěší nejvíce zase extrémní overclockery, kteří mají udělaný komín (pot) pro kapalný dusík právě jen pro rozteče kolem už vydaných patic.

Novinkou jsou tzv. "Black Metallic" kondenzátory a cívky, plus účinnější MOSFETy s označením NexFET. V prezentacích, které jsme dostali, chyběl však v Londýně promítnutý slajd o tom, že nové kondenzátory (Black Metallic) jsou kvalitnější než ty s tantalovým jádrem (v závorce bylo Mxx, zřejmě tedy mělo jít o Hi-C caps na deskách MSI) a několikanásobně lepší než solid caps (v závorce bylo Gxx, pravděpodobně tedy Asus myslel kondenzátory na deskách Gigabyte).

Velmi zajímavou věcičkou je OC Key. Tato malá „formulka“ patří do DVI slotu grafické karty overclockerské sestavy s deskou ROG, potom vám poskytne hardwarové přetaktování (on-the-fly) a současně OSD (v překryvu nad běžícím benchmarkem nebo třeba i hrou) se sledováním důležitých hodnot.

I další přednosti ROG se zaměřují na extrémní overclockery – Subzero Sense umí sledovat teploty v extrémním rozsahu, stačí jen dokoupit běžně dostupná termočidla typu K, jež sama o sobě umí snímat od -200 do 1350 stupňů Celsia. Overclockeři tak ušetří za pokročilý teploměr či multimetr, který něco podobného zvládá také. Poslední legráckou je VGA Hotwire. K funkci jsou na desce vyvedeny konektory, kam zastrčíte dvoupinové kablíky. Opačné konce připájíte tam, kam byste normálně při voltmodu grafiky pájely odpory či potenciometry. Nad napětím pak získáte kontrolu v OC Key, v UEFI, nebo v utilitě TurboV Evo.

MMF24

Nejvyšší modely Asusu pro LGA 2011 tedy včetně nových funkcí znáte, nezbývá, než počkat na recenze pro ověření některých diskutabilních rozhodnutí (aktivní chlazení) nebo podezřele vyšších rychlostí v grafech (například USB 3.0 Boost).