Hlavní navigace

Asus chystá vlastní SSD pro rozhraní SATA Express, založená na poli RAID 0

28. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

SATA Express bude zřejmě hlavní atrakcí nových základních desek s čipovými sadami Intel devítkové řady (generace Haswell Refresh). Že společnost Asus hodlá u svých desek potenciál nového rozhraní patřičně využít technicky i marketningově, jsme už měli možnost vidět. Deskami však společnost nehodlá přestat. Chystá totiž zároveň i vlastní SSD, které se k novým portům bude dát nativně připojit.

Disk, jehož prototyp společnost předvedla redaktorům webu Legit Reviews, se bude označovat Asus Hyper Express a jde pro nás snad o první příležitost SSD s novým rozhraním vůbec vidět. Je tomu tak ale proto, že nejde tak docela o nativní úložiště typu SATA Express. Ves skutečnosti je to box pro dvě klasická SSD provozovaná v režimu RAID 0; řadič RAID pak už komunikuje s hostitelským PC po rozhraní SATA Express. Tato konstrukce ale od Asusu není příliš velkým překvapením, stejně je řešené jeho SSD ROG Raidr Express, které je ale určené přímo pro slot PCI Express.

Disk Asus Hyper Express pro rozhraní SATA Express
Disk Asus Hyper Express pro rozhraní SATA Express

Ať už je ale vnitřní uspořádání jakékoliv, Hyper Express (celým jménem zřejmě Hyper Express SATA Express External Enclosure, ačkoliv jde o interní úložiště) bude možná prvním diskem pro rozhraní SATA Express, který se na trhu objeví. Po zcela nativních modelech totiž zatím není ani vidu ani slechu, a Asus tato zařízení údajně hodlá dostat do obchodů již zhruba za dva měsíce. Vyrábět se mají dva druhy těchto disků či boxů – 2,5" disk o výšce 9,5 mm a také větší 3,5" model.

Novinářům zatím Asus předvedl jen 2,5" Hyper Express. Jak můžete vidět, pouzdro odpovídá až na nový konektor běžnému notebookovému SSD typu SATA. Na PCB uvnitř jsou pak sloty pro dvě SSD typu mSATA. V prototypu na fotografiích byly nainstalovány 120GB moduly od Kingstonu, s kterým na celém produktu Asus spolupracuje, údajně by ale měly fungovat jakékoliv disky typu mSATA. Asus svůj disk také možná bude prodávat neosazený, jakožto „barebone“. Z obou modulů mSATA pak tvoří jediné zařízení řadič ASMedia ASM1062R, který pak již komunikuje přes rozhraní SATA Express / PCI Express.

Disk Asus Hyper Express pro rozhraní SATA Express
Disk Asus Hyper Express pro rozhraní SATA Express

Na předváděčce Asus dostal z disku Hyper Express čtení rychlostí až 704,2 MB/s, u zápisu až 746,7 MB/s, to už ale byly uvnitř místo Kingstonů disky SanDisk X110 s kapacitou 256 GB. Nicméně u finálních kusů firma čeká ještě vyšší sekvenční rychlosti (745 MB/s čtení, zápis až 809 MB/s). Výkon ale každopádně bude záviset na tom, jak rychlé moduly dovnitř dáte.

 

CS24

Vedle disku založeného na kartičkách mSATA se údajně chystá také verze, v níž budou sloty pro SSD typu M.2, což by mohlo být výkonnostně také zajímavé. Asi nejrychlejším řešením z řady Hyper Express by ale měl být 3,5" model. Ten by totiž měl mít uvnitř dvě pozice pro plnotučná 2,5" SSD, takže dovnitř bude možné místo notebookových modulů osadit současnou výkonnostní špičku mezi SSD. I když je otázka, proč takové disky neosadit raději do normálního pole RAID 0 přímo přes rozhraní SATA.

Zdroj: Legit Reviews