Hlavní navigace

Asus M4A89GTD: silná grafika, skvělé taktování

21. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Asus patří vždy mezi výrobce, kteří nové čipové sady na svých deskách uvedou mezi prvními. Ani v případě čipsetu AMD 890GX se nestala žádná výjimka a na světlo světa přišla základní deska s trochu komplikovaným názvem Asus M4A89GTD PRO/USB3. Již z názvu desky tak lze odtušit, že kromě čipové dsady AMD 890GX se na ní bude krčit i přídavný USB 3.0 řadič od NECu.

O samotné čipové sadě AMD 890GX jste se mohli dozvědět již v recenzi základní desky Gigabyte 890GPA-UD3H, proto vás v tomto směru odkážu přímo na ni. To samé platí i pro výsledky a popis integrované grafické karty Radeon HD 4290, která byla popsána podrobně přímo zde. Dále se tak budeme věnovat již jen samotné základní desce od Asusu, na níž najdete nejedno zajímavé místo.

Specialitou jsou například dva nenápadné přepínače, jimiž můžete systém velmi snadno přetaktovat (v našem případě to šlo z původních 2,8 GHz až na 3,5 GHz), nebo se u tří a dvoujádrových procesorů můžete pokusit o odemčení deaktivovaných jader. Mimo to na desce naleznete i tlačítko MemOK, které ověří kompatibiliru mezi deskou a osazenými paměťovými moduly.

Aby toho nebylo málo, přidává Asus na tuto desku takové vychytávky, jako je např. prodloužený konektor pro napájení procesoru. Díky němu si nepodřete při jeho osazování nebo vypojování napájecího kabelu ruce. Praktické a jednoduché. To samé platí pro speciální pojistky grafických karet, s nimiž jste se již na několika základních deskách mohli setkat. U paměťových slotů pak narazíte na nový systém uchycení paměťových
modulů, kde klasické západky najdete jen na jedné straně. Bohužel yde jsou umístěnz na straně u grafické karty, kde může docházet ke kolizi s většíá grafikou.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, parametry

V příslušenství nic zásadního nechybí, na druhou stranu není ani přehnaně bohaté. Specialitou je ale přídavná kartička s trochu záhadným názvem VGA Swith Card. Určitě máte ještě v živé paměti podobné kartičky, které sloužily k aktivaci CrossFire režimu na základních deskách. Tato karta ale slouží k něčemu zcela jinému – k aktivaci šestnácti PCIe linek pro grafickou kartu. Více v kapitole o rozložeí komponent.



Softwarová výbava

Softwarová výbava

Společně se základní deskou dostanete do ruky i celou řadu zajímavých nástrojů pro správu chování základní desky. Již hodně dlouho je s Asusem spojena tehcnologie EPU, která se snaží na provozu desky ušetřit několik wattů a tím ušetřit nějakou korunu i vám. Její nastavení je přehledné a při zapnutí můžete kolem 10 W skutečně ušetřit.

Druhý mocný nástroj, který je pro změnu určen pro zvedání výkonu, představuje TurboV EVO. Pokud neholdujete přetaktování v BIOSu, můžete jej zkusit právě přes tento povedený nástroj. Ten umožňuje zvedání nejen základní frekvence a napětí, ale také přetaktování integrované grafické karty a s ní spojené paměti SidePort.

Oproti jiným taktovacím nástrojům má TurboV EVO jednu podstatnou výhodu - lze v něm měnit i násobič procesoru.

V Easy režimu se musíte spokojit pouze se zvedáním základní frekvence, což ale není pro naprosté začátečníky vůbec od věci.

No a pro naprosté laiky, kteří touží po přetaktování systému, je k dispozici Auto Tuning. S jeho pomocí jsem se ze základní frekvence 2,8 GHz dostal během pár okamžiků na poměrně vysokých 3,5 GHz. Při takovém přetaktování je ale třeba brát ohled na vyšší nároky na chlazení.

Zvednout výkon procesoru můžete zkusit i pomocí funkce CPU Level Up, která zvedne frekvenci procesoru na úroveň až o tři řady vyššího modelu.

Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Na první pohled je rozložení komponent bezproblémové, má ale svá určitá úskalí. Tím hlavním je, že pokud chcete provozovat silnou grafiku na plných šestnáct PCIe linek, musíte do horního šedého slotu vložit magickou kartičku a grafiku provozovat ve spodním slotu. Pokud kartičku nevložíte, bude grafika běžet jen na osm PCIe linek. Skoro mi to připadá, jakoby deska běžela neustále v CF režimu a kartička dokázala přesměrovat PCIe linky z horního slotu na spodní.

Mezi zadními porty nechybí žádné důležité rozhraní. Najdete zde FireWire, USB 3.0, optický výstup ze zvukovky nebo tři videovýstupy (provozovat lze současně jen dva).

V napájecím obvodu se uhnízdilo celkem deset fází, které se dokáží postarat i o procesory s odběrem 140 W. Všimněte si i netradičně dlouhého konektoru pro napájení procesoru. Při jeho osazování si tak nepodřete ruce. Kdo by se bál vylomení, tak vězte, že konektor drží až překvapivě pevně.

Mezi konektory najdete celkem šest portů SATA 6 Gb/s (součástí přímo čipsetu), celkem osm USB portů, stejně jako starší COM a IDE rozhraní.

 

Na desce najrazíte i na dva přepínače, které slouží k odemčení nepoužívaných jader na procesorech AMD a zapnutí automatického přetaktování. Poslední tlačítko MemOK, kterým si můžete ověřit kompatibilitu mezi deskou a paměťovými moduly.

Mimo to je na desce celá řada přídavných čipů a řadičů, mezi nimiž najdete zvukový kodek Realtek ALC 892, gigabitový síťový čip Realtek RTL8111E nebo USB 3.0 řadič NEC.

  

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Designu pasivů, které jsou na mosfetech, severním i jižním můstku věnuje Asus tradičně velmi velkou péči. Pasivy jsou velmi pěkně a decentně provedené, přitom ale i velmi funkční. Pasivy mezi severním můstkem a mosfety jsou navíc provázány pomocí heatpipe.

Na desce najdete celkem čtyři konektory pro větráky, z nichž jsou dva dokonce s PWM regulací. Otáčky lze regulovat přímo v BIOSu nebo z prostředí Windows. V tomto směru se mohou ostatní výrobci od Asusu stále učit.

 

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Spotřeba

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který
měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost
dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s
ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat
velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní
sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou
zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Asus v tomto směru potvrdil to, co naznačily již testy modelu M4A785TD-V EVO. Jeho desky pro AMD jsou velmi úsporné v zátěži i mimo ni.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

I když není tato deska primárně určena pro taktování, její možnosti v oblasti BIOSu jsou více než dostatečné.

BIOS má tradiční AMI rozložení, takže na prvních místech najdete konfiguraci pevných disků a systémové informace.

Již tradiční položku představuje AI Tweaker, kde se odehrává taktování desky, procesoru, pamětí i integrované grafiky. K taktování procesoru můžete použít přednastavené profily, případně zkusit automatické taktování. Rozsahy pracovních frekvencí, stejně jako možnosti nastavení časování pamětí jsou více než dostatečné.

Stejně tak jsou více než dostatečé rozsahy napětí, kde můžete ovlivnit kromě standardního procesoru, paměti nebo severního můstku také i grafické jádro nebo k němu přidruženou SidePort paměť. U integrované grafiky navíc lze nastavit její pracovní frekvenci (základních 700 MHz lze zvednout až k 1 GHz) i frekvenci SidePort paměti. Zároveň lze nastavit, kolik MB si má grafika ukousnout ze systémové paměti.

ZAjímavé možnosti se otevírají i pod položkou Advanced, kde najdete nastavení procesoru. Zde se totiž nachází položka Asus Core Unlocker, díky níž s emůžete velmi rychle pokusit odemknout deaktivovaná jádra na svém procesoru. Na našem testovacím procesoru jádro odemknout šlo, ale systém bohužel nenaběhl. To ale není vina Asusu. Zajímavé také je, ži si můžete zvolit, která jádra se v případě tříjádrového procesoru mají používat.

Mezi ostatními položkami v záložce Advanced pak narazíte např na zapnutí přídavného USB 3.0 řadiče nebo podrobné nastavení chováí integrované grafiky.

Mezi ostatními položkami stojí za zmínku záložka Power, kde se nachází nastavení větráků. Regulovat jsou přitom tři ze čtyř větráků – poslední je určen pro připojení větráku ze zdroje. Nechybí ani populární profily, kterých zde najdete celkem osm.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Po stránce přetaktování dopadla deska lépe, než konkurence od Gigabyu. Bez nějakého velkého přemlouvání se mi ji povedlo donutit pracovat na základní frekvenci 330 MHz, což je o 20 MHz více, než zvládnul Gigabyte. Pokud se podíváte na napětí procesoru, tak si buďte jisti, že na 3,760 V jsem jej skutečně neprovozoval.

Při taktování procesoru jsem dosáhl také velmi pěkného výsledku, kdy procesor stabilně běžel na frekvenci 3,7 GHz. Pár MHz navíc je výsledkem nepřesné základní frekvence, která běžela na 200,7 MHz.

Při taktování jsem vyzkoušel i automatické přetaktování pomocí TurboV EVO, které nebylo ke komponentám vůbec milostivé. Bez větších cirátů přetočilo procesor na 3,5 GHz, přičemž napětí bylo nastaveno na 1,35 V. Za normálních okolností byla deska stabilní, ale Prime95 ji při tomto nastavení poslal do kolen a objevila se modrá obrazovka smrti.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen v HD Tachu. Nejzajímavější je ale u této desky samozřejmě pohled na rozhraní SATA 6 Gb/s a USB a jejich porovnání s konkurencí. Nemá velkou cenu opakovat stejná měření na stejných čipsetech stále dokola a proto vás odkáži na článek Test rozhraní II: SATA 6 Gb/s a USB 3.0 na AMD i Intelu, který se touto problematikou podrobně zabýval.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení se pro Asus ponese v poměrně pozitivním duchu. Deska v žádném ohledu nezklamala a navíc přidává řadu zajímavých funkcí, které u konkurence budete hledat jen těžko. Velmi elegantně je vyřešeno odemykání deaktivovaných jader, stejně jako automatické přetaktování. To by ale zasloužilo ještě trochu doladit po stránce napětí procesoru. Trochu netradiční je umístění hlavní grafické karty ve spodní pozici, nicméně funkčně to ničemu vadit nebude.

Také u této desky najdete veškeré funkce, na které jste si u posledních modelů desek tohoto výrobce mohli zvyknout. Ať už je to jednostranné uchycení paměťových modulů nebo speciální pojistky u grafických slotů. Navíc zde přibyl i vysoký napájecí konektor. Nechybí ani moderní rozhraní SATA 6 Gb/s (nativně na šesti portech) nebo rozhraní USB 3.0. Při svém provozu byla deska navíc velmi úsporná.

Pokud se začnete dívat po cenovce, tak méně než 3400 Kč mi za podobnou desku přijde adekvátní. Na druhou stranu je třeba říct, že se na trhu pohybuje i konkurence od Gigabytu v podobě dříve tetované desky 890GPA-UD3H, která je o cca 500 Kč levnější a nabízí v podstatě ty samé funkce včetně nových rozhraní. Výbavou se příliš neliší, přetaktování však bylo o trochu slabší. Jestli však vyváží 500 Kč navíc, to už je jen na vás.

Plusy a mínusy

+
přetaktování
+ nízká spotřeba
+ výkonná integrovaná
grafika
+ SATA 6 Gb/s a USB 3.0
+ vysoký napájecí konektor procesoru
+ regulace větráků
+ UVD 2 +
HDMI 1.3

- v porovnání s Gigabytem vyšší cena
- umístění hlavního grafického slotu

 

CS24

Za zapůjčení
základní desky děkujeme
společnosti Asus