Hlavní navigace

Asus NX90: když hraje Bang & Olufsen

6. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, design

Když jsem před krátkou dobou testoval první ze dvou letošních "hrajících notebooků", MSI GT660R, říkal jsem si v průběhu zkoušení, ale hlavně poslouchání, kdy se mi k uším dostane dnes testovaný Asus, a jak si u Bang & Olufsen poradí s tímto úkolem. Podle prvních fotek bylo jasné, že z pohledu designu není co řešit. Na notebooku Asus NX90 je naprosto neodiskutovatelný rukopis dánské společnosti. Design NX90 je inspirován dnes již téměř historickým zařízením Bang & Olufsen Beocenter 9500.

B&O Beocenter 9500

Mí obdivovatelé mi rozumějí

Model NX90 se často setkává s nepochopením. Je to dáno tím, že NX90 klame tělem. Tak jako u jiných výrobků B&O je design překvapivý. Na vině je obvyklé, leč ne vždy zcela vhodné škatulkování. Téměř všude se setkáte s označením notebook Asus NX90 a tak k tomuto stroji i většina lidí přistupuje. A zde je základní nepochopení. Nemyslím si, že by David Lewis chtěl vysloveně stvořit notebook. Spíše mu vyhovovaly základní proporce notebooků a jejich příbuznost s již zmíněným Beocenter 9500. Jak jinak vytvořit kompletní zařízení, aby jejich styl nerušil jiný nepasující element?

  

Je tedy mnohem vhodnější se na NX90 dívat jako na úchvatné designové ztvárnění počítače, než na nepraktický notebook. Popravdě si nedokážu představit, že by někdo přenášel přes půl metru široký a téměř 5 kg těžký notebook. Sklápěcí displej a tenké tělo je v tomto případě zkrátka jen jiná podoba stolního počítače. Za to velmi povedená. Produktové reklamní fotografie vyobrazují NX90 v naprosto minimalistickém interiéru. To je přesně to prostředí, kam je tento Asus&Olufsen určen

Design vs. řešení

Na tomto stroji je krásně vidět, jak design diktoval podmínky, ale rozum jej stále držel na uzdě. Na čistém těle NX90 by touchpad, byť moderní beztlačítkový, působil rušivě. Řešení je jednoduché. Touchpad je na straně. To však nestačí, protože pokud by David Lewis umístil touchpad na pravou stranu, jen by tím přesunul problém s nevyváženým vzhledem pod klávesnicí na celou vrchní desku stroje. Takže po levé straně klávesnice je touchpad druhý. Na první pohled to může vypadat nezvykle, možná i zbytečně, ale minimálně dva důležité důvody pro toto řešení existují. První jsme teď nakousli a týká se čistého, vyváženého vzhledu. Druhým důvodem je pohodlnější ovládání pro leváky. Zajímavostí může být to, že oba touchpady navíc fungují současně.

  

Bang & Olufsen je v oblasti designu odvážným průkopníkem a to již od roku 1925. Design výrobků této značky vždy poutal pozornost. A vždy jasně rozděloval názory na téměř černé a téměř bílé. Jedni jejich styl zbožňují, druzí si klepou na čelo. Vzhled i technické řešení se jen těžko přirovnává k jakémukoliv konkurenčnímu výrobku a nezřídka na první pohled váháte, co že to před vámi leží. Nicméně dostatek invence nelze vývojářskému týmu upřít. Některá díla Davida Lewise jsou dokonce stálou expozicí v muzeu PopArtu v New Yorku.

B&O historie

Zvuk

Jak je to tedy se zvukem

B&O však není jen o designu. Každé z těch krásných děl jsou zároveň multimediálním zařízením. Od reprosoustav, standardní AV přístroje, přes televizory, ale i mobilní telefon či nově i dock pro Apple iPod/iPhone/iPad. Obecně se o zvuku, který produkují výrobky s logem Bang & Olufsen, dá hovořit jako o velice otevřeném, světlém, s větším obsahem vyšších středních a vysokých tónů. Tedy zvukový charakter, který se hodí jako protiváha středně a více zatlumených místností. To mohou být jak kanceláře s vysokým kobercem a obsáhlou knihovnou tak i obývací pokoje s množstvím květin, velkou sedačkou či těžkými závěsy.

  

To je i případ Asusu NX90. Zvuk, který vydávají dva reproduktory po stranách displeje, mají tentýž charakter. Tedy světlý, otevřený zvuk, který poněkud postrádá nižší tóny. Na rozdíl od MSI GT660R nemá NX90 v těle notebooku zabudován podpůrný basový reproduktor. Je to škoda. Vzhledem k velikosti těla by jistě nebyl problém basový reproduktor do spodní části vměstnat. Čistota, prostorovost, lehkost reprodukce je výborná a srovnatelná s produkcí MSI. Bohužel jen to nestačí. Pokud není charakteristika vyvážená, kvalitní přednes nedokáže vynahradit chybějící pásmo.

Při poslechu tohoto designového šperku mě napadlo, že by nebylo od věci, kdyby výrobci kromě výstupu na sluchátka, vyvedli z těla notebooku ještě samostatný port pro připojení subwooferu. Slabá produkce u tohoto stroje mě tak mrzela a tak nekorespondovala se vzhledem počítače, že mě napadala i taková řešení. Popravdě by to nemusela být až tak nereálná varianta. Pořídit samostatnou basovou reprobednu není takový problém. Umístění subwooferu není příliš náročné (basy se šíří všesměrově) a díky tomu by se výsledný zvuk dostal o několik tříd výše.

  

Pokud jste tedy potenciálním uživatelem tohoto šperku, ale zároveň máte velmi kladný vztah k hudbě, doporučuji nalézt vhodnou reprosoustavu od zavedených firem jako například Creative či Logitech, popřípadě se poohlédnout po podobných designových kreacích, jakými například mohou být reproduktory k počítači od společnosti Bower & Wilkins, model MM1.

B&W MM1

Pokud bych si musel vybírat mezi MSI GT660R a Asusem NX90, tak i přes moje silnější pouto k výrobkům společnosti Dynaudio bych sáhnul po tomto Asusu s tím, že bych ještě musel vytáhnout další finanční obnos za adekvátní reprosoustavu.

Výkon a konfigurace, chlazení,

Výkon? Dostatečný

Britské vozy RollsRoyce byly známé tím, že u nich nebyly známy parametry. Výrobce na dotazy po výkonu diplomaticky uváděl, že výkon vozu je dostatečný. Ne že by Asus chtěl tajit specifikace NX90, to ani v nejmenším, ale nejsou zdaleka na prvním místě. Kdo touží po výkonu, pořídí obdobně výkonný stroj za nižší cenu. Naopak budoucí majitel Asusu NX90 zřejmě nebude herní maniak, aby se dožadoval nejvyššího výkonu grafické karty. Uveďme tedy, že Asus NX90 má dostatečný výkon čtyřjádrového procesoru Intel Core i7, dostatečně velkou a rychlou operační paměť 8 GB DD3, dostatečně silnou grafickou kartu Nvidia GeForce GT 335M, dostatečnou kapacitu úložiště v podobě dvou 500GB pevných disků a i dostatečně velký 18,4" displej s dostatečně velikým rozlišením 1920 × 1080 obrazových bodů.

  

Ani další výbava nebude majitele nikterak frustrovat. Stále ještě nadstandardní Blu-Ray mechanika, integrovaný TV tuner (analogový i DVB-T) nebo dvě USB 3.0 . Následuje výčet běžbých komponent a portů v podobě Bluetooth 2.1, dvou USB 2.0, eSATA, HDMI, Wi-Fi či webové kamery s mikrofonem.

I přes výkonné součásti stroje nevykazoval Asus nadměrné zahřívání a z toho vyplývající vyšší hluk pracujícího chlazení. To je chvályhodné, protože i toto přispívá ke vnímání celku.

   

Zarážející však je řešení napájení notebooku. Zcela standardní napájecí adapter a poměrně velký zahnutý konektor kazí dojem z perfektně vyrobeného těla. Představa luxusní kanceláře, elegantního stolu, perfektně padnoucího obleku, ale nevzhledně čouhajícího kabelu z boku notebooku nevzbuzuje dobré pocity.

Hudební pochoutka?

Hudební zážitek se tedy nekonal. Jak jsem však zmínil výše, při rozhodování mezi GT660 a Bangem bych zvolil Bang & Olufsen a smířil bych se s další investicí do kvalitních reproduktorů. Design NX90 díky rukopisu mistrů designu nezestárne a jako stylový doplněk bude zdobit manažerskou kancelář nebo luxusní pracovnu po dlouhou dobu.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže


Asus NX90 18,4"

Cena

cca 65 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Asus CZ, www.asus.cz

 

KL24

Specifikace

Procesor

Intel Core i7-740QM 1,73 GHz, Turbo 2,93 GHz

Operační paměť (vestavěná)

8 GB (DDR3, 1333 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

16 GB

Pevný disk (velikost)

2 × 500 GB

Pevný disk (rychlost)

7200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)540

SATA

Optická mechanika (typ)

Blu-Ray

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

15,6

Rozlišení displeje

1920 × 1080

Grafická karta

Nvidia GeForce GT 335M

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit

Porty (s výjimkou USB)

VGA, HDMI, FireWire, ethernet, RJ-45, audio, eSATA

Počet USB portů

2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5 v 1

Rozměry

530 × 280 × 30 - 36 mm

Hmotnost

4,4 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

30 816

3DMark03 (body)

19 332

3DMark05 (body)

13 812

3DMark06 (body)

7 001

3DMark Vantage (body)

P3 201, CPU 11 675, GPU 2 578

PCMark05 (body)

CPU 7 481, Mem 8 279, GPU 6 580, HDD 5 631

PCMark Vantage (body)

6 311, Mem 4 121, TV & Mov 4 013, Gaming 6 139, Music 6 120, Communication 4 120, Productivity 5 225, HDD 4 087

HDTune (MB/s; ms)

77,9 MB/s, 17,7 ms

SiSoft Sandra 2010

CPU 35,65 GFLOPS, 53,04 GIPS; Mem 15,61 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 92,16 / 88,35 MS/s

Devil May Cry 4

1680 × 1050 px, super high: 54/40/66/36

Cinebench R11.5

CPU 3,16 (1C 0,91) pts; OpenGL 18,43 fps

x264 BenchMark HD v3.0

45,62 / 17,41 fps

Divx Converter

30:50 min.

Windows 7 Experience Index

CPU: 7.1; Paměť: 7.3; Grafika Aero: 6.5; Herní grafika: 6.5; HDD: 5,9

Výdrž web* (čas)

n/a hod.

Výdrž kancelář** (čas)

n/a hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

n/a hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní