Hlavní navigace

Asus opět odporuje Intelu. Odemkl přetaktování na deskách bez čipsetu Z87/Z97

18. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bylo to tu, a už je to tu zas, mohli bychom říci s klasikou československé kinematografie. Před nějakým rokem se výrobci desek vzbouřili proti Intelu a zprovoznili přetaktování odemčených Haswellů i na deskách bez čipové sady Z87, což jim ale Intel rychle zmařil. Nyní se Asus rozhodl vstoupit podruhé do stejné řeky a udělat Intelu stejný naschvál znovu. Vydává přetaktovávací BIOSy pro řadu svých desek s levnými, pro tuto kratochvíli „neschválenými“ čipsety.

Ve včera vydané tiskové zprávě Asus oznamuje, že zprovozní přetaktování procesorů Haswell (pochopitelně těch s odemčeným násobičem) na svých deskách s čipovými sadami H97, H87, B85 a také H81. Majitelé levných desek tak budou moci zkusit štěstí s přetočením „káčkových“ Core i5 a Core i7, ale také s levným odemčeným Pentiem G3258 (které oslavuje dvacet let značky). Stačí, když nahrají novou verzi BIOSu, které již Asus začal distribuovat. UEFI by mělo samo detekovat, zda má nainstalovaný čip násobič otevřený a pokud ano, umožní jej manuálně nastavit a CPU tak přetaktovat. Tato výsada zatím přináležela jen deskám s čipovou sadou Z87 nebo Z97.

Na webu zatím společnost nemá nový taktovací BIOS pro všechny modely platformy LGA 1150, při namátkovém hledání jsem byl úspěšný například u desek H87-Pro nebo B85-Pro (všimněte si však, že poznámky k vydání z nějakého důvodu hovoří toliko o taktování Pentia G3258). Podpora se ale zřejmě bude rozšiřovat v následujících dnech. Uvidíme, jak širokému spektru desek se nakonec přízně dostane.

Deska Asus H87-Pro
Deska Asus H87-Pro

Pro leckoho z vás jde asi o dobrou zprávu, nicméně zatím je na místě určitá opatrnost. Zkušenost z minulého roku připomíná, že proti této legraci může Intel rázně zakročit. S touto alternativou očividně počítá i Asus, v tiskové zprávě totiž v poznámkách upozorňuje, že možnost taktování není zaručena. Můžete o ni prý přijít například skrze aktualizace softwaru či firmwaru z Intelu. Také není zaručeno, že se vám podaří přetočit budoucí, zatím nevydané modely odemčených CPU, neboť u těch můžete Intel fungování změnit a taktování překazit.

BIOS, zpřístupňující taktování pro desku Asus H87-Pro
BIOS, zpřístupňující taktování pro desku Asus H87-Pro

Asus letos zřejmě hodlá proti Intelu hrát na asertivní přístup. Společnost například porušila informační embargo na čipové sady H97 a Z97, když představila své desky pro Haswell Refresh v několikadenním předstihu (čímž také nekolegiálně vypekla s ostatními výrobci). Nedávno také Asus jako první „zrušil“ původní záměr Intelu, že nová odemčená CPU bude podporovat jen na čipsetech devítkové řady. To byla možná generálka právě k nynějšímu útoku na „zetkové“ čipsety. S Devil‘s Canyonem Asusu revolta vyšla. Možná proto věří, že Intel bude letos požadavkům výrobců desek vstřícnější než před rokem a jejich přání, aby se dalo taktovat i na levnějších deskách, tentokrát vyslyší.

 

MMF24

S věcí nejspíš souvisí zpráva, o které jsme informovali včera. Na veřejnost se totiž dostaly (neoficiální) BIOSy od MSI, které prý taktéž umožňují pokoutní taktování. To by mohlo naznačovat, že do iniciativy Asusu se jako minule zapojí i další výrobci, což by mohlo šance na „přemluvení“ Intelu zvýšit. Možnost taktovat s levnou deskou (počínaje kusy na bázi čipsetu H81) by byla atraktivní zejména v kombinaci s Pentiem G3258, které je samo jedním z dostupnějších CPU. Taktování Intelů by se tak opět stalo skutečně lidovou záležitostí.

Zdroje: Tom‘s Hardware, Asus (pcgamers.net.au)