Hlavní navigace

ASUS oznámil XG Station

28. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem minulý týden psal o projektu ATi Lasso, domníval jsem se, že ASUS své někdejší snahy o externí grafický akcelerátor opustil. Ale evidentně jsem se mýlil, protože tchajwanská společnost nyní oficiálně oznámila, že XG Station, která se zařadí do rodiny produktů Republic of Gamers, přeci jen bude vydána. Datum zatím známo není, ale více bychom se mohli dozvědět během Computexu, který začíná už příští týden.

Loňský prototyp XG Station ve svých útrobách ukrýval GeForce 7900 GS, finální prodejní verze ale budou používat GeForce 8600 GT. Tato low-endová karta sice dnes už svým výkonem nikoho nenadchne, ale XG Station míří hlavně na majitele notebooků a ASUS se tedy může chlubit, že oproti intelovské GMA X3100 v GM965 nabízí XG Station až 6,7× vyšší výkon.

XG Station obsahuje LCD displej, který v reálném čase zobrazuje informace o taktech grafického akcelerátoru, otáčkách větráku a framerate ve hře. Kromě obligátních DVI portů a TV-out výstupu najdete na XG Station také čtyři USB porty a dva 3,5mm jacky pro připojení sluchátek a mikrofonu.

CS24

Právě tyto vymoženosti se zřejmě podepsaly na výsledné ceně, která se vyšplhala až na €349 (kolem 9000 Kč). Otázkou stále zůstává, zdali bude grafický výkon limitovat propustnost sběrnice pouhých 250 MB/s, která odpovídá PCI Express x1 (XG Station se připojuje přes ExpressCard slot). A osobně pochybuji i o tom, zdali si XG Station za zmíněnou cenu vůbec někdo koupí – ASUS sice jasně míří na „progejmry“, ale vždyť tomu chybí nálepka Fatal1ty!

Zdroj: Fudzilla, tisková zpráva ASUSu

Autor článku