Hlavní navigace

Asus Sabertooth P67: test unikátní desky s kapotou

15. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Sabertooth P67

Ačkoli to zrovna v krátkodobé recenzi není důležité, tentokrát v testu máme už skutečně základní desku v nové revizi čipové sady B3. Jak už bylo několikrát zmíněno, změna je pouze uvnitř obvodu čipu, kdy došlo k opravě části obstarávající kanál SATA 3Gb/s.

Asus nové desky označuje jak zkratkou B3, tak také přímo změnil revizi desky na verzi 3.0. Dnes testovaný model Sabertooth P67 byl uveden na trh dříve, ale příliš mnoho kusů B2 se na sklady nedostalo, nyní je již k dispozici pouze stepping B3. České internetové obchody už v současnosti mají k dispozici poměrně hodně kusů desek v nové revizi čipsetu. Konkrétně Sabertooth P67 je skladem ve všech velkých obchodech.

Asus Sabertooth P67 je deska zcela speciální, přináší několik nových funkcí a samozřejmě ihned zaujme jakýmsi krytem, jenž zakrývá téměř celé PCB. V minulosti již Asus vydal jeden model desky s názvem Sabertooth: X58. Ten se vyznačoval keramickým povrchem pro větší odolnost a lepší odvod tepla od namáhaných součástí.

Na desku poskytuje výrobce prodlouženou pětiletou záruku a testovací certifikát, který dokládá rozšířené testování součástek v podobě skokových změn teploty, mechanického namáhání, vibrací a tak podobně.

Balení, příslušenství, parametry

Krabice je standardních rozměrů. Kromě specifik a hlavních funkcí (pod víkem), jako je například pětiletá záruka od výrobce, či revoluční Thermal Armor a Thermal Radar. Výrazně je zde zdůrazněna opravená revize čipsetu P67 B3 s revizí PCB desky 3.0.

Příslušenství je poměrně strohé, 4× SATA kabel, SLI propojka, DVD s ovladači, I/O shield panel a manuál jsou standardní. Navíc je pouze certifikát o rozšířeném testování a nálepka TUF.

Specifikace výrobce:

Asus Sabertooth P67
podporované procesory Intel Core i3/Core i5/Core i7
patice LGA 1155
čipová sada Intel P67
operační paměť DDR3-1066/1333/1600/1866
počet paměťových slotů/maximální velikost 4/32
druhy napájecích konektorů 1× 24pin 1× 8pin
formát ATX
zvukový kodek Realtek ALC892
počet zvukových kanálů 7.1
síťová karta/čip 1× 1 Gb/s, Intel 82579 
PCI Express sloty 2× PCI-E ×16, 3× PCI-E ×1
PCI sloty 1
USB 2.0 4 na zadním I/O panelu, 6 rozšiřujících
USB 3.0 2 na zadním I/O panelu, 2 rozšiřující
SATA 4× SATA 6 Gb/s, 4× SATA 3 Gb/s, 2× eSATA 3 Gb/s
PATA ne
FDD ne
příslušenství 4× SATA kabel, SLI můstek, zadní záslepka, manuály, instalační CD/DVD, Q-konektory,
certifikát
 
cena [Kč] 4400 (stepping B3)

 

Použité komponenty, rozložení

Použité komponenty, rozložení

Napájecí obvody jsou zcela zakryté pod pasivními chladiči a také taktickou vestou. Celkem je zde deset fází pro procesor a dvě pro operační paměti. Asus využívá systém řízení Digi+, což je alternativa k DrMOS, jenž používají z větší části výrobci MSI a Gigabyte. Digi+ je řešení s analogovými komponenty řízené plně digitálním driverem. Možnosti konfigurace jsou opravdu obrovské, a to dokonce i přes SW z Windows. Podíváme se dále.

Patice je typu LGA 1155 a je samozřejmě určená pro procesory Intel Sandy Bridge s podporou všech současných modelů.

Banky pro operační paměti jsou čtyři, maximální kapacita činní 32GB a nejvyšší takt je již dnes běžných 1866 MHz. Zajištění modulů je řešeno úsporně se zámky pouze z jedné strany. Těžko říci proč tento způsob Asus použil, samozřejmě se hodí pokud je v blízkosti PCIe slot, jenž by mohl kolidovat. Zde tomu, ale tak není a dle mého názoru jde o daleko slabší uzamčení.

Paměti lze osadit jak do předních dvou slotů (1 a 3), tak i do
druhých (2 a 4), což se hodí, neboť sloty jsou velmi blízko patici procesoru. Mohlo by tak při použití rozměrného chladiče CPU a pamětí s vysokým heat-spreaderem dojít ke kolizi.

Nabídka rozšiřujících slotů se může zdát menší, deska disponuje pouze dvěma dlouhými PCIe sloty ×16, třemi ×1 a jedním obyčejným PCI slotem. Je to ovšem pochopitelné, procesor poskytuje pouze šestnáct linek pro použití multi-GPU zapojení a bez externího čipu jsou tak další sloty pro grafické karty stejně nevyužitelné. Pro SLI či CrossFireX bude tak k dispozici rozdělení ×8 + ×8.

V dolní části pod sloty najdete rozšiřující konektory pro FireWire, USB 2.0 panely a také pro jeden sériový port.

SATA konektory jsou umístěny na hraně desky. Zleva jsou čtyři specifikace SATA II 3 Gb/s, dále dva hnědé
6 Gb/s a dva šedé rovněž 6 Gb/s řízené externím čipem Marvell. Vedle těchto konektorů je ještě rozšiřující USB 3.0 pro přední panel.

Na zadním panelu jsou konektory zleva:

Kombinovaný PS2 (klávesnice, myš), 2× USB, eSATA, FireWire, 1× 1Gb/s LAN, 2× USB 3.0, 6× USB 2.0, 1× S/PDIF Out (optický), 8kanálové audio.

Z hlediska rozložení se nedá nic moc vytknout, ale jde o specifickou desku vyšší střední třídy a i když to není asi pro uživatele veledůležité, chybí zde fyzická tlačítka pro spuštění, restartování, případně reset nastavení CMOS, či vyvedené body pro měření napájecího napětí.

Kompletní fotogalerie

 

















Chlazení, teploty a spotřeba

Chlazení, teploty a spotřeba

Tactical Armor „vesta“, jež pokrývá téměř celou základní desku, je dle výrobce primárně navržena pro zlepšení proudění vzduchu okolo důležitých součástek a prvků. To by mělo zlepšit výdrž a stabilitu komponent, případně také pomoci dosáhnout maximálních možností při ladění výkonu.

Mimo to je vesta vybavena pozicí pro 5cm ventilátor, který ještě dále zvýší zmíněné proudění a tedy i chlazení komponent. Bohužel není součástí příslušenství.

To ale není vše. Deska je dále vybavena funkcí Thermal Radar. Veškeré důležité prvky jako socket pro procesor, čipset, napájecí obvody, ale také SATA či USB 3.0 řadiče jsou vybavené samostatným teplotním čidlem. V softwaru Asus Ai Suite II tak můžete kontrolovat teplotu téměř všech ať už více, či méně významných částí základní desky.

Po odmontování taktické vesty deska vypadá zcela "normálně".

Samotné chlazení je řešeno standardně pasivy z hliníku. Čipset chladí jeden samostatný a na napájecích obvodech jsou dvě části spolu propojené heat-pipe trubicí.

Teploty

Provozní teploty byly měřeny dotykovým teploměrem, po deseti minutách zatížení programem OCCT. Do tabulky jsou přidány i výsledky s osazeným aktivním ventilátorem.

Výsledek v pasivním režimu je ovšem trochu zklamáním, deska Sabertooth P67 totiž dosáhla téměř stejných hodnot jako ostatní běžné modely bez taktické vesty. Po přidání 5cm ventilátoru se zhruba čtyřmi tisíci otáčkami za minutu došlo k očekávanému poklesu samozřejmě s jemně zvýšenou hlučností.

Spotřeba (příkon)

Spotřeba desky je také shodná s ostatními modely v rámci chyby měření se dá i říci, že je na tom lépe než model P8P67 Deluxe a o poznání lépe než Gigabyte P67A-UD7, to ale zejména díky absenci NF200 čipu.

Vliv vesty je podstatně znatelný pouze na ostatních prvcích a součástkách jako jsou řadiče moderních rozhraní, či samotné PCB desky.

Po osazení aktivním chlazení dojde k velkému poklesu všech těchto částí, čehož nelze na běžné základní desce bez usměrněného proudění vzduchu dosáhnout.

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Pro testování jsme použili následující komponenty, systém a ovladače:

Testovací
konfigurace 
procesor Intel Core i7-2600K 
operační paměti Kingston HyperX 2x2GB DDR3 
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 460 SOC 1 GB
pevný disk WD VelociRaptor 150GB, 10 000 ot./min
chladič BOX, Noctua NH-D14
napájecí zdroj Corsair TX750, 750W
operační systém Windows 7 Ultimate, 64bit
ovladače grafické karty ForceWare 266.58

BIOS a jeho možnosti

Asus již samozřejmě běží plně na systému EFI. Na většině svých deskách používá zcela stejné schéma včetně shodných grafických prvků.

Po vstupu se vám zobrazí takzvaný EZ Mode, zde je datum, čas, přehled detekovaných komponent, teploty, napájecí napětí, otáčky ventilátorů. Lze tu i nastavit automatickou úpravu výkonu (přetaktování), pomocí tří profilů nízká spotřeba, normální a vysoký výkon. Ve spodní části poté jednoduše můžete změnit prioritu bootovací zařízení, případně zvolit Boot Menu.

Vše nejpodstatnější v jediném zcela jednoduchém menu, nastavení systému BIOS nebylo nikdy snadnější.

Pro rozšířenější volby je nutné se přepnout do modu Advanced. Ten je ve své podstatě velmi podobný klasickému BIOSu, jenž má Asus na starších základních deskách. V horní části je šestice zcela stejných záložek.

V první Main, vidíme verzi BIOSu, revizi čipové sady, detekovaný procesor a operační paměť. Můžeme zde nastavit několik jazyků a v dolní části je po té datum, čas a možnosti nastavení oprávnění, přístupové heslo atp.

Další záložka, Ai Tweaker skrývá veškeré možnosti přetaktování a ladění výkonu. V horní části můžete zvolit automatické či manuální nastavení. Lze také zvolit Intel X.M.P. profil. Dále je v manuálním modu změna taktu BCLK, násobič procesoru, nastavení Turbo core a velmi důležitá položka Internal PLL Overvoltage pro zvýšení možností přetaktování finální revize procesorů D2. Pochopitelně je zde i nastavení operačních pamětí, rozšířenější volby jsou po té v DRAM Timing Control.

Ve spodní části jsou nastavení pro volbu napájecích napětí. Deska disponuje technologií VRM Digi+ a je třeba říci, že nabízí obrovské množství voleb konfigurace napájení, jako je frekvence spínání obvodů, Load-line Calibration pro snížení a eliminaci vdrop a vdroop chyb pro co nejstabilnější napětí, Phase Control, kdy lze zapnout opravdu všechny fáze pro co nejvyšší výkon, či pouze několik pro snížení spotřeby atp. (pozn. všechny tyto volby jsou dostupné i z Windows pomocí Ai Suite II)

Rozsahy jednotlivých voleb jsou extrémní, v běžném použití nevyužitelné a u mnoha položek ani při sebe-vyšším přetaktování nepřinesou žádné podstatné zlepšení stability.

V záložce Advanced najdete volby pro integrovaná zařízení, jako jsou řadiče rozhraní, síťová a zvuková karta, případně můžete nastavit jejich deaktivaci.

Důležitý je také Monitor, v této záložce deska zobrazí údaje o teplotách součástek, v dolní části také jejich aktuální napájecí napětí. Ovšem hlavně zde můžete upravit regulaci ventilátorů, případně nastavit limit otáček pro varování.

V posledních dvou záložkách máme nastavení Bootování a utility pro jednoduchý flash verze BIOSu a ukládání nastavení BIOSu do několika OC profilů.











 

Přetaktování

Přetaktování

Jak je všeobecně známo, procesory architektury Intel Sandy Bridge podávají skvělé výsledky při přetaktování, ovšem pouze modely k tomu určené. Ty jsou označeny písmenem K a mají od výrobce odemčený násobič. Jelikož je změna základní frekvence BCLK téměř zcela omezená, jedná se momentálně o jedinou možnost jak zvýšit frekvenci procesoru.

Automatické přetaktování na Sabertooth P67 funguje zcela perfektně. Po pouhé aktivaci funkce v BIOSu deska testovací procesor Core i7-2600K přetaktovala na úctyhodnou frekvenci 4429 MHz.

Samozřejmě plně stabilně. Bylo i zhruba správně zvoleno také odpovídající napájecí napětí. S tímto nastavením bude systém fungovat bez problémů i na levném vzduchovém chladiči typu Arctic-Cooling Freezer 7 Pro rev. 2.0.

Při manuálním přetaktování byl cíl 5 GHz, většina prodejních procesorů je schopna s kvalitním vzduchovým chladičem bez problémů pracovat na této magické frekvenci.

Tedy ani to nebyl pro Sabertooth P67 žádný problém. K plné stabilitě ani nebylo zapotřebí nějakého rozšířeného ladění. Stabilita napájecího napětí je velmi dobrá, ovšem je třeba dát pozor na jednotlivé volby, protože příliš agresivní nastavení může při zatížení razantně zvýšit napětí nad nastavenou úroveň.

Maximální takt BCLK nemá u základních desek smysl testovat, odchylky jsou zhruba 2 MHz ve prospěch té, či oné desky. Daleko více záleží na daném konkrétním kusu procesoru. Pochopitelně při přetaktování bude stejně zvolen základní takt 100 MHz a procesor taktován pouze přes násobič. Menší změna QPI se hodí tak maximálně při dolaďování taktu operačních pamětí.

Testy přetaktovaného procesoru:

Pro demonstraci výkonu a zajímavost přidávám tři nejrozšířenější testy výkonu přetaktovaných procesorů.

MSI P67A-GD80 recenze

MSI P67A-GD80 recenze

MSI P67A-GD80 recenze

Asus Ai Suite II

Kromě již představené funkce Thermal Radar, Ai Suiet II v sobě integruje nastavení VRM Digi+ a utilitu TurboV EVO.

První zmíněná nabízí veškeré možnosti nastavení násobiče, taktů a napájecího napětí z prostředí Windows.

A VRM Digi+ slouží pro dokonalou konfiguraci napájecího systému včetně změny frekvence, či fází rovněž pohodlně z prostředí operačního systému Windows.

Mimo tyto funkce je přítomen slušný monitoring s volbami řízení ventilátorů či možností nahrávání průběhů jednotlivých napětí.

Testy výkonu

Testy výkonu

Testování výkonu základních desek se stejnou čipovou sadou dávno ztratilo význam, ovšem v recenzi samozřejmě chybět nesmí. Zejména pro případné odhalení větších odchylek, jež se mohou objevit. S největší pravděpodobností se vždy ale bude jednat o chybu BIOSu.

Testováno bylo na uvedené sestavě s nastavením EFI na základní hodnoty předvolbou Load setup defaults. Turbo Boost procesoru byl aktivní stejně jako všechny úsporné technologie. Paměti běžely na frekvenci 1333 MHz s časováním 9-9-9-24.

Verdikt

Verdikt

Asus Sabertooth P67 je deska jistě velice zajímavá, a to nejen z hlediska vzhledu, kde získává díky taktické vestě. Vesta, tedy plastový kryt celkem funkčně slouží ke směrování vzduchu k důležitým částem a pomáhá tak k jejich chlazení. Ovšem účinnost, ani při použití box chladiče CPU není nijak zvlášť výrazná, rozdíl je znatelný až při osazení externího 5cm ventilátoru. Bohužel jej ale balení neobsahuje, což je určitě škoda.

Novinkou je použití celkem dvanácti teplotních čidel umístěných na klíčových částech základní desky. Ty s pomocnou utilitou Thermal Radar velmi přehledně informují o naměřených teplotách nejen základních komponent jako procesor, nebo čipová sada, ale také je k dispozici například teplota SATA, USB 3.0 řadiče nebo PCB desky. Software Ai Suite II je sám o sobě výborným nástrojem pro veškerou správu nastavení dříve dostupných pouze v BIOSu.

Použití desky je primárně pro těžké nasazení v náročných podmínkách jako jsou výkonné pracovní systémy, kde je kladen důraz na stabilní dvacetičtyřhodinový provoz. Z toho důvodu byla deska osazena těmi nejkvalitnějšími součástkami jako jsou kondenzátory s pevným dielektrikem. Ty sice najdete na téměř všech modelech vyšších tříd, ale Sabertooth P67 se pyšní certifikátem důkladného testování na nejrůznější nepříznivé vlivy jako prudká změna teploty či vibrace.

Z hlediska výkonu, provozních vlastností a přetaktování může deska konkurovat i nejvyšším modelům, přičemž klíčem je použité napájení s extrémními možnosti nastavení a velmi dobrou stabilitu napájecího napětí. Za samotnou zmínku rozhodně stojí také automatické přetaktování, jenž nastavilo procesor na plně stabilní frekvenci 4,4 GHz.

Nabídka konektorů a slotů je trochu slabší, na zadním panelu najdeme pouze dva konektory USB 3.0 a sloty PCIe ×16 rovněž pouze dva. Deska nedisponuje čipem žádným PCIe přepínačem a tak je počet linek pro multi grafické zapojení omezen pouze na šestnáct z procesoru. Na druhou stranu deska nabídne čtyři konektory SATA 3 Gb/s + další dva v podobě eSATA na zadním panelu, ale hlavně také skutečně čtyři konektory standardu SATA 6 Gb/s.

Asus Sabertooth P67

+ skvělý teplotní monitor
+ dokonalá správa napájení
+ perfektní možnosti přetaktování včetně automatického modu
+ poutavý vzhled
+ velmi dobrý SW Ai Suite II
- taktická vesta není zase takový přínos
- chybí ventilátor
- chybí tlačítka, vyvedené body pro meření napájecích napětí


MMF24

Za zapůjčení základní desky Sabertooth P67 děkujeme českému zastoupení společnosti Asus