Hlavní navigace

ATIC kupuje Chartered Semiconductor

7. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obchod, o kterém se mluvilo již před několika měsíci, je na spadnutí: Advanced Technology Investment Company je blízko odkoupení singapurské nezávislé výrobny Chartered Semiconductor. Tiskovou zprávu oznamující tuto radostnou novinu naleznete na stránkách ATIC, Chartered i Globalfoundries.

Investiční skupina z Abú Dhabí za Chartered nabídla 3,9 miliardy amerických dolarů. Z toho 1,9 miliardy bude splaceno v penězích, zbytek reprezentují akcie a převzatý dluh. Celková suma je o 14,2 % vyšší, než tržní cena všech akcií singapurské výrobny (dle průměrné ceny, za kterou se akcie obchodovaly v průběhu posledních třiceti dnů). To je pro akcionáře docela výhodné a ačkoliv transakce ještě nebyla všemi odsouhlasena, předpokládá se, že obchod se uskuteční.

MMF24

Nemusím snad připomínat, že ATIC, investiční skupina z Abú Dhabí, je jedním z vlastníků Globalfoundries. Spojení s Chartered by z výrobny, která momentálně vlastní pouze dvě továrny v Drážďanech, učinilo velmi významného hráče. Sloučení ovšem nepřipadá v úvahu – AMD totiž kvůli smlouvě s Intelem smí vyrábět pouze v takových továrnách, ve kterých má alespoň většinový podíl. Užší spolupráci mezi Globalfoundries a novým přírůstkem do portfolia ATIC ale nic nebrání. Tedy pokud bude obchod uzavřen.

Zdroj: SemiAccurate, ATIC

Autor článku