Hlavní navigace

ATIC se zajímá o Chartered

29. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Advanced Technology Investment Company, finanční skupina ze Spojených arabských emirátů, je známá především jako jeden z vlastníků nově vzniklé nezávislé výrobny mikročipů Globalfoundries. Druhým vlastníkem je pochopitelně AMD, jejíž továrny Globalfoundries přejala. Výrobna, jejímž jediným zákazníkem je momentálně AMD, ale ATIC nestačí. Singapurský Chartered Semiconductor, třetí největší nezávislá „foundry“ na světě, dostala od ATIC nabídku na odkoupení.

60 % akcií Chartered vlastní singapurská investiční firma Temasek Holdings. ATIC za její podíl nabídla 2,45 miliardy amerických dolarů. Odhaduje se, že skutečná tržní hodnota je 2,05 miliard.

O Chartered často slýcháváme jako o smluvním dodavateli, který vypomáhá AMD s výrobou procesorů Silicon-on-Insulator technologií. Momentálně ale Chartered nemá peníze na investice do modernějších výrobních postupů. Naopak Globalfoundries postrádá kapacity na starších postupech, které u smluvních výroben zpravidla tvoří největší podíl objemu produkce.

MMF24

Sloučení Chartered s Globalfoundries ovšem nepřipadá v úvahu, ani kdyby s souhlasili všichni akcionáři. Poté by totiž AMD ve výrobně ztratilo rozhodující podíl a právě jím Intel podmiňuje právo AMD využívat jeho intelektuální vlastnictví týkající se procesorů instrukční sady x86. Navíc pokud bude Chartered postrádat nejmodernější výrobní linky, odpadá i možnost, že by mu AMD přihrávalo více zakázek.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku