Hlavní navigace

AverMedia DVB-T Volar: digitál pod litr

8. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

AverMedia DVB-T Volar (A808) – parametry a foto

Nestojíte o hybridní tunery, které přijímají nejen digitální, ale stále i analogový signál, nestojíte ani tunery s přídavnými AV vstupy například pro digitalizaci analogových nahrávek? Přídavné vstupy nepotřebuje většina z nás a u možnosti příjmu analogového vysílání tomu už v reálné době také nebude jinak. Pro příjem digitálního vysílání doma i na cestách nepotřebujete ani 1 000 Kč.

   
Balení * CD a manuál * Kabely a anténa

DVB-T demodulátor DiBcom 7700C1
tuner Microtune MT2060F
teletext ano (velká písmena bez diakritiky, malé znaky vždy korektně)
analogovým příjem ne
prodleva při přepínání kanálů 1s
záznam vysílání MPEG-2 720×576, H.264, H.264 (iPOD)
ukládání snímků BMP, JPEG, TIF, GIF, PNG (13 voleb rozlišení)
time-shift ano
časovač vypnutí ano
probouzení z hibernace ano
vyhledávání automatické i ruční
dálkové ovládání ne
konektory USB 2.0, anténní (mini)
podpora HDTV ano
rozhraní USB 2.0
příslušenství CD s ovladači a softwarem, malá pasivní anténa, anténní redukce, krátký USB prodlužovací kabel, návod
rozměry (v × š × h) 11 × 25 × 71 mm
doporučená konfigurace Intel Pentium 4 2,4 GHz (Hyper-Threading), AMD Athlon XP 2400+, Intel Pentium Mobile 1,3 GHz, Intel Celeron M 1,5 GHz, 256 MB RAM, USB 2.0, DirectX 9
podporované operační systémy Windows 2000/XP/XP MCE/Linux, Windows Vista
cena od 900 Kč vč. DPH
web http://tinyurl.com/2sp2wa

Už na první pohled sympaťák, nemyslíte? Rozměry o mnoho nepřesahuje běžné flash disky a mezi DVB-T tunery patří k těm nejmenším. Mimo standardního velkého USB konektoru najdete na tuneru ještě jeden miniaturní pro připojení antény. Vzhledem k jeho velikost je tomu samozřejmě přes redukci.

   
Volar není o mnoho větší než běžný USB flash disk

Pokud jste v místě s dobrým signálem, můžete bez větších problémů použít dodanou malou anténku s magnetickým podstavcem. Jejím přichycením na větší kovové předměty (futra, židle, radiátor, lampička apod.) šance na lepší příjem ještě zvýšíte.

Pokud tuner pracuje (ne, pokud je jen připojen), obdaří vás zajímavým modrým světlem. Někomu to může připadat zajímavé, někomu nepraktické. A co vám? V nejhorším případě je zničení LED diody pro člověka se základními elektrotechnickými znalostmi otázkou okamžiku (samozřejmě se zamáváním záruční lhůtě, která vás tímto krokem opustí).

   

Další naše pohledy budou směřovat do útrob tuneru. V období miniaturizace tu ale nic významného nenajdeme. Plošný spoj obepíná kovová krytka, která funguje jako stínění, ale hlavně jako rozvaděč tepla z DVB-T demodulátoru DiBcom 7700C1 a tuneru Microtune MT2060F.

   
   

Software: AverTV, čeština

Pokud na digitální tuner padají slova kritiky, bývá nejčastější příčinou špatný ovládací software. Po hardwarové stránce není až tak co inovovat a v podstatě ani pokazit (výjimky se samozřejmě najdou). Proto by každý výrobce měl vyvinout hodně velké úsilí, aby s tunerem dodal i kvalitní softwarový produkt.

K tunerům od AverMedia dostanete vždy software AverTV a ke spokojenosti nás uživatelů se jej výrobce snaží neustále zdokonalovat a vychytávat případné mouchy. Na dodaném CD je k dispozici AverTV verze 6.0.6 a ovladače verze 3.10.0.29. Na stránkách výrobce jsou pro tento model k dispozici novější verze 6.0.11, resp. 3.10.0.32, s kterými tento tuner také testujeme.

A právě AverTV je tím softwarem, který z tunerů téhož výrobce dělá tolik povedené a oblíbené modely. Samotná instalace je velmi jednoduchá a otázkou desítek vteřin až pár minut.

Jeho největšími klady jsou kompletní lokalizace, podpora hibernace, jednoduché ovládání, bohaté možnosti nastavení, svižná odezva a nepříliš velká paměťová náročnost. Tuner jsme úspěšně zprovoznili na notebooku s procesorem Celeron 1,4 GHz a 256 MB RAM. Sledování televize vytěžovalo procesor na 60–70 % a bylo plynulé až do chvíle, než jsme chtěli dělat i něco jiného. AverTV Volar ke svému chodu tedy potřebuje o něco výkonnější stroje. Na stolním PC s procesorem Pentium 4 HT 2,8 GHz a 1 GB RAM bylo vytěžování jen na velmi nízkých 4–9 %. Operační pamětí neplýtvá tolik, jako mnohá konkurence, nicméně i tak si řekne minimálně o 50 MB.

Aplikace je složena z okna a ovládacího panelu, přičemž lze nastavit, aby bylo viditelné pouze okno. Kromě standardního vzhledu je v nabídce ještě jeden, poněkud více futuristický.

   
   

Ovládání je řešeno velmi prakticky a pro vykonávání všech důležitých úkonů není vůbec nutné používat ovládací panel. Ten je pro pohodlnější práci vhodnější nechat stále vypnutý a vše řešit elegantně přes samotné okno. To ve spodní části sdružuje nejpoužívanější tlačítka pro aktivaci funkce Time-shif, spuštění nahrávání, změnu hlasitosti a přepínání kanálů. Větší tlačítko v levé části je právě tím, které vypíná a zapíná ovládací panel. Veškeré další funkce a nastavení lze vyvolat z kontextové nabídky. Je jich skutečně požehnaně

Funkce a nastavení, které si jen zamanete

Už pro zobrazovací okna je k dispozici mnoho nastavení, za zmínku rozhodně stojí nastavení „Vždy nahoře (Always on Top)“ či zbavení okna rámečku.

Zde najdete velmi praktickou funkci přepínání levého a pravého kanálu, kterou budete u většiny konkurence hledat marně. Ta přijde vhod při duálním vysílání, kdy je v jednom kanálu přenášen původní zvuk a v druhém dabovaný. Mnoho jiných ovládacích programů je rozlišit nedokáže a z každého reproduktoru na vás útočí jiný jazyk. Některé programy vyberou kanál samy, ale vy tak přicházíte o možnost volby. Pro AverTv jednoznačné plus.

   

Nejen, že nechybí možnost nastavení časovače vypnutí, ale najdete zde také poměrně moderní funkci uspání, tedy po nastaveném čase přechod do režimu spánku.

 

Další více či méně důležitá nastavení ukazují následující obrázky.

 

Ukládat snímky jednotlivých obrazovek lze do formátů BMP, JPEG, TIF, GIF a PNG. U všech máte navíc na výběr z 13 přednastavených rozlišení, kde samozřejmě nechybí formáty PAL i NTSC.

 

Zde mimo možnosti aktivace hardwarového urychlování zvolíte, co se má s počítačem dít po ukončení naplánovaného nahrávání. Jestli tuto funkci často využíváte, rozhodně oceníte luxusní záležitost v podobě podpory hibernace (režimu spánku). Pokud po naplánování nahrávání počítač uvedete do režimu spánku, v daný čas se z něj počítač automaticky probere a po skončení nahrávání se zase uspí, případně provede jinou zvolenou činnost.

Na ladění stanic také není nic složitého. Nabízí se automatické skenování s tím, že ruční nastavení parametrů je možné paradoxně až potom, co už máte některé stanice naladěny. Autoscan je ale rychlý a neomylný.

   

Pro záznam z digitálního příjmu je k dispozici nejen surový formát MPEG-2, ale v novějších verzích softwaru také H.264. Ten je přednastaven do vysokého datového toku a nižšího pro přehrávání na přehrávačích iPod. Tomuto formátů neschází možnost nastavení, ale co zde bohužel nenastavíte, je jiné rozlišení než fixních 320×240.

 

Pro zvědavější čtenáře tu máme podrobnější informace o záznamových formátech.

 

Pokud budete na stránkách výrobce hledat AverTV pro tento model, nabídne vám ke stažení již představenou verzi 6.0.11. Zapátráte-li ale u některých jiných tunerů, například zde: http://tinyurl.com/2lk9no, můžete si stáhnout nejnovější verzi 6.2.2, která přináší další možnosti nastavení. Jsou jimi možnost individuálního nastavení kanálů, kde si pro jednotlivé kanály můžete zvolit vše od video a zvukových norem, hlasitosti až po přeskenování (v podstatě roztažení) obrazu o volitelný počet pixelů či přizpůsobení jasu, kontrastu a dalších parametrů. Většina těchto voleb je ale logicky přístupná až ů tunerů s podporou analogového příjmu.

   

Další novinkou je detailní nastavení OSD zobrazení a výborná možnost přirazení libovolných kláves k jednotlivým funkcím.

 

Čeština téměř na jedničku

Další neduhem mnoha dodávaných programů je podpora zobrazování českých znaků, což může být velmi nepříjemné především u EPG informací. Inu nebudeme vás napínat, ve chvále na AverTV můžeme v podstatě pokračovat. Pro EPG informace jsou k dispozici dva režimy zobrazení. První, který zobrazuje pořady všech kanálů v aktuálním čase, ale není zrovna příliš přehledný. Lépe na tom je druhý režim se zobrazováním pořadů jen zvoleného kanálu.

Vývojáři se sice s češtinou poměrně dlouho prali, ale zvládli to poměrně úspěšně. České znaky jsou zobrazovány tak, jak mají, nicméně s jedním ale. Netušíme sice proč tomu tak je, ale pokud komentáře k jednotlivým pořadům obsahují více než jeden odstavec, jsou v dalším odstavci české znaky zkomolené (viz obrázek). Patrně to bude nějaká ta muška, která vývojářům uletěla. Uletěla jim vlastně ještě jedna. Při přepínání kanálů se na několik sekund (u nejnovější verze lze nastavit) zobrazí OSD informace o aktuálním a následujícím pořadu. To je samozřejmě velmi praktické, jen na češtinu se zde pozapomnělo. Jakým způsobem je patrné z obrázku.

   

Téměř dokonalá je situace u teletextu. Čeština je naprosto korektní, jen se zanedbatelnou výjimkou u velkých písmen, které jsou bez diakritiky. V nastavení programu si lze zvolit, zdali se mají titulky zobrazovat v samostatném okně nebo v okně s vysíláním pořadem, případně zda mají být transparentní. Toto nastavení použijete v tom případě, že chcete zobrazovat skryté titulky.

Po vzoru některých konkurentů i samotných Windows neváhal ani Aver a nabízí k tunerům bonusový software pro správu multimedií (samozřejmě včetně ovládání tuneru), který je v podstatě zjednodušenou formou Windows Media Center.

Hodnocení

Kdo hledá praktický digitální tuner domů a hlavně na cesty s minimální pořizovací cenou, s tímto modelem chybu rozhodně neudělá. Vzhledem k externímu provedení i pořizovací ceně mnohé nepřekvapí, že jeho součástí není dálkové ovládání. Vadí to ale tak moc? Dálkové ovládání stejně nebývá často hned po ruce a ovládání přes klávesnici bývá obvykle mnohem rychlejší.

Jako obrovský klad vidím především ovládací software AverTV. Ten už lze delší čas považovat za velmi schopný a s v nejnovější verzí 6.2.2 jeho přednosti a funkce ještě narůstají. Tento komfort si ale logicky dopřejete jen s tunery od AverMedia. Pokud takový tuner vlastníte, neváhejte a stáhněte si nejnovější verzi AverTV. Pokud přesto všechno nebude AverTV někomu vyhovovat například ze zvykových důvodů, může díky univerzálním BDA ovladačům používat jiný alternativní software.

Volar se během celého testování choval spolehlivě, a tak mu dáváme pomyslnou nálepku kvalitního digitálního společníka nejen na cesty. Pokud vám stačí to, co tento tuner nabízí, potěší vás i cena, která se v některých internetových obchodech pohybuje i mírně pod 900 Kč.

Klady a zápory

+ minimální rozměry
+ podpora hibernace
+ dodaná anténka
+ kvalitní software
+ pokročilé funkce
+ velmi dobrá lokalizace
+ rychlé přepínání kanálů
+ bezproblémový chod
+ cena

- menší přehlednost EPG
- drobné chyby češtiny u EPG

MMF24

Za zapůjčení tuneru AverMedia Volar děkujeme společnosti:
100Mega