Hlavní navigace

Ballot je pryč. Vypršela doba, kdy nám Microsoft musel dávat na výběr prohlížeč

18. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V důsledku rozhodnutí Evropské komise musel Microsoft za zneužívání monopolního postavení zaplatit pokutu ve formě nabídky, která se zobrazovala po instalaci Windows na území EU. Jejím prostřednictvím jsme si mohli vybrat svůj oblíbený internetový prohlížeč. Vyměřená doba nicméně právě uplynula. Společnost proto informuje, že již nabídku neposkytuje:

V souladu s rozhodnutím, které vydala Evropská komise v prosinci 2009, vytvořil Microsoft tento web. Platnost závazků vyplývajících z tohoto rozhodnutí teď skončila a v důsledku toho už Microsoft tento web nebude dál udržovat. Microsoft doporučuje zákazníkům, kteří chtějí další informace o webových prohlížečích nebo si chtějí stáhnout jiný prohlížeč, aby navštívili přímo weby dodavatelů těchto webových prohlížečů.“

 

Po instalaci Windows budete stahovat a instalovat o jednu aktualizaci méně – nabídka se šířila skrze Windows Update. Aktualizaci bylo ovšem možné skrýt a neinstalovat, jen těch pár klepnutí už nebudeme muset podstupovat. Zbývá se dotázat, zda tzv. ballot někomu prospěl. Opera je pořád prohlížeč se zanedbatelným podílem.

CS24

Internet Explorer si plus minus drží to svoje, zatímco Chrome po velké reklamní kampani začal u řady uživatelů nahrazovat Firefox. Osobně nemám pocit, že by ballot něco změnil. Ovšem, nemám ani čísla, která by to potvrdila, případně vyvrátila. Opera si tvrdila, že si pomohla, ale to je nejspíš opravdu diskutabilní. Co myslíte vy?

Zdroj: Microsoft via WinBeta