Hlavní navigace

Belkin Travel Adapter - napájejte cokoli a kdekoli

2. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Naštěstí existují univerzální napájecí adaptéry, z nichž jsme pro tentokrát sáhli po modelu Travel Adapter společnosti Belkin. Svou univerzálností i možností rozšíření patří mezi to nejlepší, co můžete na našem trhu zakoupit: můžete jej připojit k baterii, elektrické síti nebo rozvodné síti automobilu a dokáže napájen nejen drtivou většinu současných notebooků, ale i přenosná zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo multimediální přehrávače.

Velikost adaptéru o hmotnosti necelého půl kilogramu je 152 x 66 x 33 milimetrů. Nepatří tedy mezi nejmenší, u mnoha notebooků však téměř stejných rozměrů dosahují dodávané zdroje jednoúčelové. Kabely jsou dostatečně dlouhé pro většinu použití: kabel pro připojení k zásuvce střídavého proudu měří 63 centimetrů, výstupní kabel pro připojení napájeného zařízení měří 172 centimetrů. Menší kabel pro připojení k autozapalovači pak měří přijatelného půl metru.


Ostatně skutečné rozměry můžete nejlépe porovnat na této fotografie: běžné dévédéčko má jistě doma každý z vás.


Všechna tato zařízení lze napájet ihned po vybalení adaptéru Belkin z krabice, bez nutnosti jakékoli doinstalace dalšího hardwaru. Adaptér má výkon 65 W, což dostačuje pro napájení všech notebooků ne větších než 17 palců.


V základní dodávce najdete dvanáct adaptérů pro nejčastěji používané notebooky. Každá z koncovek nese číselné označení, podle kterého ji dokážete přiřadit k odpovídajícímu notebooku, jejichž seznam najdete v přiložené uživatelské příručce. Pokud žádný z těchto adaptérů nebude pro váš notebook vyhovovat, můžete se obrátit přímo na Belkin, který slibuje zaslání odpovídající koncovky zcela zdarma.


Půlmetrový kabel s koncovkou umožňuje připojit adaptér prostřednictvím autozásuvky k elektrické síti automobilu. Snadno tak můžete dobíjet notebook i při dlouhých cestách.


Světelný indikátor v horní části zásuvkové koncovky informuje o správném zapojení do elektrické sítě.


Adaptér v základní konfiguraci: s připojeným kabelem pro zapojení do elektrické sítě. Všimněte si praktického pryžového pásku, který slouží k připnutí všech kabelů k tělu adaptéru, čímž vytvoříte kompaktní kostku, která se snáze přenáší než klubko drátů. Na jednom z boků adaptéru jsou také ližiny pro připojení přídavného akumulátoru, který vám dovolí používat adaptér po omezenou dobu i mimo elektrickou síť. Připojený akumulátor vytvoří s adaptérem kompaktní těleso, při připojení k elektrické síti se automaticky dobíjí. Bohužel tento akumulátor není součástí prodejního balení, je třeba jej dokoupit samostatně a k testu jsme jej bohužel neměli k dispozici. Výrobce však ve svých materiálech hovoří o výdrži přibližně dvě hodiny při napájení běžného notebooky.


USB port je napájený (pouze napájený, nedá se jeho prostřednictví komunikovat s žádnými zařízeními) a můžete jej využít pro nabití mobilního telefonu nebo iPodu, zkrátka jakéhokoli zařízení, které lze nabíjet právě z USB portu.Všimněte si také malé ledky v levém spodním rohu, která informuje o správné funkci adaptéru.


Do této zdířky v případě potřeby připojíte přívod energie z palubní sítě automobilu, slouží také pro připojení přídavné baterie. Zamrzí však, že hlavní přívodní kabel nelze v odpojit.


Univerzální koncovka na výstupu z adaptéru. Na ni patří zapojit některou z dodávaných redukcí.


Koncovka i redukce pěkně pohromadě. Lámali jste si hlavu nad tím, jak je řešena volba odpovídajícího výstupního napětí, když samotný adaptér nemá na svém těle žádný přepínač? Zde máte odpověď: do koncovky je přivedeno hned několik napětí (proto má celkem osm zdířek i přesto, že jsou pro napájení zapotřebí pouze dva vodiče) a je pak na samotné redukci, které z těchto napětí převede do konektoru pro zařízení. Je to řešení elegantní, funkční a zcela tak eliminuje chybu neznalého uživatele, který by mohl v případě volby napětí ručně toto nastavit chybně.


Nasazená redukce drží velmi pevně a bez stisknutí červeného uvolňovacího mechanismu ji nelze odtrhnout od koncovky ani použitím opravdu hrubé síly. Dílenské zpracování je u tohoto produktu opravdu na vysoké úrovni.

Belkin Travel Adapter - napájejte cokoli a kdekoli from Vlada Janecek on Vimeo.

Univerzální cestovní napaječ Belkin Travel Adapter je užitečné zařízení pro všechny často cestující a jeho užitnou hodnotu ještě zvyšuje možnost připojení přídavného akumulátoru. Můžete s ním nabíjet nejen svůj notebook zkrátka všude, kde se naskytne elektrické připojení.

Informace

Belkin Travel Adapter
cena 1 932 Kč
zapůjčil Belkin, www.belkin.com/cz

Parametry

vstupní napětí 100-240 V; výstupní napětí (souprava pro cigaretový zapalovač) 12-16 V (ss); vstupní napětí (baterie) 12-16 V (ss); výstupní napětí 16-24 V; výstupní proud 5 A (max.); výkon 69 W; výstup USB 5 V (ss) při 0 až 0,5 A; rozměry 152 x 66 x 32 mm; hmotnost 433,7 g; vstupní kabel pro střídavý proud 635 mm; výstupní kabel pro stejnosměrné napětí 172,7 cm ; kabel soupravy pro cigaretový zapalovač 51,5 cm; vestavěná ochrana napájení přepětí, podpětí, přehřátí

MMF24

Plusy a mínusy

+ univerzální použití
+ podpora velkého množství zařízení
+ možnost rozšíření o baterii

- prostorová náročnost kompletního balení
- kabel 220 V napájení není odpojitelný