Hlavní navigace

BenQ – kvalitní 24" IPS monitor BL2411PT, žárovky a stylové osvětlení QisDesign

20. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem minulého týdne proběhla poměrně zajímavá tisková konference společnosti BenQ, do té doby především producenta monitorů a projektorů se zajímavým poměrem cena/výkon. Po této tiskovce je třeba ještě přidat producenta kvalitního a stylového osětlení.

Mezi monitory patří mezi jednoznačně nejzajímavější chystané novinky model BL2411PT. Monitor v sobě kombinuje téměř to nejlepší, co si můžete v kategorii 24" představit. Kromě kvalitního IPS panelu to jsou skvělé možnosti polohování, tenký rámeček nebo řízení podsvícení bez PWM. Panel s rozlišením 1920 × 1200 px by pak neměl mít ani problém se 100% pokrytím sRGB. S jakou to bude barevnou odchylkou lze v tuto chvíli jen spekulovat. Co je ale jistě zajímavé, tak BenQ BL2411PT by se měl prodávat za velmi lidovou cenu kolem 7500 Kč.

Novinkou v sortimentu tohoto výrobce pak budou pro naše končiny LED žárovky, světelné panely nebo i zdroje veřejného osvětlení. BenQ v tomto směru kombinuje zkušenosti všech svých společností, v nichž je nějakým způsobem zainteresovaný (AU Optronics Corp., Forhouse Corp., BrightView Corp a především tahouna v LED technologiích Lextar Electronics Corp.).

Mezi produkty určené pro domácnosti figuruje náhrada za běžnou žárovku A60A3, která má velmi stálé parametry (její barevná teplota nekolísá takjako u levných LEDkových žárovek, ale svítí vždy na úrovni 2700 K - v případě teplé bílé). LED žárovky A60A1 jsou navíc vybavené integrovaným stmívačem, který rozpozná opětovné krátké stisknutí běžného vypínače a tím změní výkon. Ten postupně klesá z 10 W po 2W skocích. Tuto funkci má i nová řada LED trubic T8AA4.

Podhledové panely řady FPL jsou plošným zdrojem velmi příjemného osvětlení s vysokou homogenitou při velmi malé tloušťce. Dodávají se ve dvou základních rozměrech s různými světelnými výkony. Zajímavostí je možnost plynulého řízení jasu (100 – 10 %) a barvy bílé v rozsahu 3000 až 6000 K. V nabídce pak nechybí ani zdroje pouličního osvětlení nebo světla pro osvětlení velkých prostranství.

MMF24

Aby toho nebylo málo, tak BenQ do česka přivádí i svojí designovou značku svítidel QisDesign. Design je často inspirován přírodními tvary (modely Coral, Coral Reef, Aurelia). Modely Piano jsou inspirovány klaviaturou, Crystal je typickým tvarem a povrchem podobný leštěnému antracitu. U modelů řady BE Light a Seagull je integrována Fresnelova čočka pro dokonalé rozptýlení světleného toku a vytvoření příjemné a neunavující atmosféry. Unikátnosti provedené a řadě ocenění za design bohužel odpovídá i cena. Ta se pohybuje v rozmezí 500 až 1500 EUR. Světla navíc nebude možné zakoupit v běžné prodejní síti, nýbrž jen skrze vybrané arcitekty a designová studia.