Hlavní navigace

Bezbrýlový 3D displej všude? Ano, se speciální fólii to jde.

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stačí nasadit fólii a rázem umí iPhone, iPad, notebook nebo klasický monitor zobrazit 3D scénu i bez brýlí. Stačí k tomu fólie Pic3D. Ta totiž funguje na principu lentikulárních čoček, což je jeden ze dvou nejpoužívanějších systémů autostereoskopie.

Ten první je známější – paralaxní bariéra, další vrstva na monitorem, která svými „dírami“ propustí obraz jen pro každé oko zvlášť. Lentikulární systém mají na pixely zaoblené čočky, které obraz pro obě oči lámou tak, že každé oko rovněž vidí jen svoji půlku obrazu.

Autostereoskopie
Paralaxní bariéra a lentikulární čočky, foto: Wikipedia

Pic3D má snížit propustnost světla jen na 90 % a pracuje s pozorovacími úhly o velikosti 120°. Fólie samozřejmě nevykouzlí 3D obraz všude, ale jen tam, kde už opravdu funguje. Třeba na YouTube v 3D režimu side-by-side.

Technologie byla prezentována na Virtual Reality Expo v Tokiu. Výrobce Global Wave očekává, že by mohla začít prodávat už z kraje srpna. Cena by se měla pohybovat okolo 25 amerických dolarů pro iPhone/iPod Touch až po 185 dolarů za 23" verzi. Zatím se ale neplánuje prodej jinde než doma v Japonsku. Každopádně videoukázka vypadá slibně.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Zdroj: RedmondPie