Hlavní navigace

Bezzrcadlovce NX Mini Samsung ubral na rozměrech a bohužel i snímači

19. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejci právě představili dalšího zástupce rodiny foťáků NX s vyměnitelnými objektivy. Samsung NX Mini se však od těch dřívějších zásadně liší. Je menší, což už naznačuje název, ale používá také menší snímač a bajonet. S dříve nakoupenými objektivy NX není kompatibilní, Samsung zavedl nový formát NX-M.

Dnešní foťáky NX používají snímač APS-C, stejně velký je i v zrcadlovkách. NX Mini ale vsadil na 1" senzor, který je plošně o více než třetinu menší. To při stejném rozlišení 20 Mpx znamená více šumu a horší dynamický rozsah. Ne vždy to vadí, na obrazovou kvalitu Sony RX100 si nikdo nestěžuje, přestože má stejně velký snímač i rozlišení. Na 1" senzoru stojí i přímá konkurence Samsungu, mini zrcadlovka Nikon 1 J3, která však fotí jen 14 Mpx.

 

Ta od Samsungu má ale útlejší tělo (110 × 62 × 23 mm) a nižší hmotnost (158 g bez a 196 s akumulátorem). NX Mini se odlišuje polohovatelným displejem uzpůsobeným přímo pro autopotréty, stačí jej vytáhnout nahoru. Nutno podotknout, že boční otočný kloub by byl univerzálnější pro různá použití (focení s přístrojem nad hlavou). Třípalcový displej je dotykový a disponuje rozlišením 480 × 320 px.

NX Mini točí video v rozlišením 1080p30. Foťáku lze nastavit ISO 100 až 25 600. Rychlost sériového snímání je až 6 fps. Nejkratší závěrka je 1/16 000, tu nejdelší však neznáme. Malý integrovaný blesk lze doplnit externím. Samsung novinku vybavil pomocí Wi-Fi i NFC, což usnadní párování s mobilem nebo tabletem. K televizi lze připojit pomocí HDMI 1.3a. Fotky a videa jsou uloženy na microSD kartu.

Firmware obsahuje spousty „smart“ funkcí a filtrů. Jako náhledový displej může sloužit váš mobil/tablet, NX Mini lze zase použít jako dětskou chůvičku. I přes mnoho funkcí pro amatéry nechybí ukládání fotek do RAWu a Samsung k foťáku přibaluje i Adobe Lightroom 5.

K NX Mini budou dostupný stabilizovaný zoom objektiv 24–73 mm (F3,5–F5,6), světelný portrétový 46 mm (F1,8) a základní nestabilizovaný pancake 24 mm (F3,5). NX Mini bude se základním objektivem stát 449 dolarů, za 549 dolarů bude k dostání sada se zoom objektivem a externím bleskem. Do prodeje se foťák dostane během dubna.

CS24

 

Zdroj: Samsung