Hlavní navigace

BFG chtělo vyrábět Radeony

19. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zpráva o krachu BFG Technologies vás očividně zaujala a vyvolala bouřlivé diskuze, kdo za pád nese vinu. Bývalý zaměstnanec firmy opatrně ukázal na Nvidii – jediný dodavatel grafických čipů totiž dlouhé měsíce neměl žádné high-endové produkty a čipů GF100 na GeForce GTX 470/480 bylo BFG alokováno žalostně málo. Firma chtěla nadále prodávat zdroje, ale nejen to: měla v úmyslu nabídnout i levnější grafické karty s čipy ATI Radeon. Dokazují to fotografie, které údajně pocházejí od zaměstnance čínské firmy, která měla karty pro BFG vyrobit. Zveřejnil je server PC Perspective.

BFG nemělo vlastní výrobní kapacity a tak si várku Radeonů objednalo u nejmenovaného čínského výrobce. Navzdory tomu, že BFG se vždy specializoval spíše na vyšší cenový a výkonový segment, na fotografiích je zachycen Radeon HD 5750; nabídku měly prý rozšířit ještě Radeony HD 5570 a HD 5470.

Čínský výrobce tedy opatřil součástky k výrobě karet, mezi nimi i nemalé množství grafických čipů ATI. Tento nákup přitáhl pozornost AMD, které chtělo vědět, pro koho budou karty určeny. U výrobce muselo zavládnout zděšení, když mu bylo sděleno, že BFG není autorizovaný partner AMD a tudíž nemůže prodávat grafické karty s jejími GPU.


Čínský partner se tedy snažil kontaktovat BFG a žádal vysvětlení, ale jeho dotazy byly ignorovány. Za několik týdnů zjistil, že celý marketing a produktový management grafických karet u BFG byl propuštěn. Firmě tak zůstal v ruce černý Petr v podobě kompletních dodávek tří modelů grafických karet, které se právě balily do krabic. Představitelé BFG se ale neozývali. Co se s vyrobenými kartami stane a jestli čínský výrobce dostane od BFG zaplaceno, je ještě pořád ve hvězdách. Závazku doživotní záruky asi BFG už nedostojí. Dost možná budou tyto karty a krabice k vidění na veletrhu China Sourcing Fair. Očekává se, že čínská společnost je vystaví jako důkaz, jak rychle dokáže splnit objednávku.

MMF24

Pokud vinu na krachu BFG nese Nvidia, která nedokázala dodat grafické čipy včas a v dostatečném množství, pak za spoluviníka můžeme považovat i AMD, které BFG jednoduše nechalo padnout (poté, co se AMD rozešla s Palitem, oznámila, že nepřibírá nové partnery). A nebo za všechno může management BFG. Co je to přece za nápad, objednat karty, které jsou bez posvěcení AMD neprodejné?

Zdroj: PC Perspective

Autor článku