Hlavní navigace

BlackBerry chtělo koupit i Lenovo. BB ale nakonec získá investici a nové vedení

6. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ztrátová společnost letos svolala komisi, která měla rozhodnout o budoucnosti BlackBerry. Nabízel se prodej společnosti, strategické partnerství či spojení s jinou firmou. Začátkem podzim se ozvala finanční skupina Fairfax – současný největší akcionář BlackBerry – že by chtěla celou společnost koupit za 4,7 miliardy dolarů. Čtvrtého listopadu mělo být jasno, co se s BlackBerry stane.

Vedení nakonec směr úplně obrátilo. BlackBerry se prodávat nebude Fairfaxu ani nikomu jinému. Společnost získá miliardovou investici, která má pomoci ve změně strategie. BlackBerry vydá dluhopisy se sedmiletou splatností, které lze později vyměnit za akcie v hodnotě 10 dolarů, což je o 28,7 % více, než za kolik se prodávaly před tímto oznámením. Do 30 dnů může BlackBerry svým investorům nabídnout ještě další dluhopisy v hodnotě 250 milionů dolarů.

Odstupující šéf BlackBerry Thorsten Heins
Odstupující šéf BlackBerry Thorsten Heins (foto: Blackberry @Flickr) 

S čerstvou investicí už bude operovat nové vedení. Z pozice výkonného ředitele i předsedy představenstva odstoupí Thorsten Heins, odejde také další člen představenstva David Kerr. Místo nich přijdou Prem Watsa (šéf Fairfaxu) a John Chen, který dříve vedl Sybase a ve vyšším managementu pracoval i v Siemensu nebo u Disneyho. Chen se také stane dočasným CEO, než představenstvo BlackBerry najde nového výkonného ředitele.

Ten přitom bude muset získanou miliardu využít k velkému obratu a hlavně marketingovému zázraku. Nové telefony série BlackBerry 10 jsou obecně chválené, ale neprodávají se podle představ a výrobce navíc trápí vysoké provozní náklady, které jej posílají do účetní ztráty. BlackBerry si také hodně slibuje od rozšíření Messengeru. Tato IM síť od nedávna funguje i na Androidu a iOS. Za první týden získala 20 milionů nových uživatelů ke stávajícím 60 milionům.

 

MMF24

Deník The Globe and Mail k aktuálnímu stavu BlackBerry přidal ještě jednu zajímavost. O nákup společnosti se vážně zajímalo i čínské Lenovo, ale obchod by údajně nepovolila kanadská vláda kvůli bezpečnostním obavám.

Zdroj: BlackBerry