Hlavní navigace

Blitab je první tablet pro nevidomé. Reliéf generuje pomocí tekutých bublin

29. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rakouská společnost Blitab Technology vyvíjí stejnojmenný tablet, který má zpříjemnit život zrakově postiženým či nevidomým. Dosavadní elektronické technologie se zaměřovaly především na převod textu z programů nebo webových stránek na hlas. Blitab převede text na Braillovo písmo, grafiku a mapy na reliéf.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Firma k tomu využívá speciálního displeje tvořeného tekutými bublinami. Fungovat by to mělo podobně jako u e-inku (Kindle a spol.), který obsahuje síť mikrokapslí naplněných bílými a černými částicemi s opačným nábojem. Po zavedení elektrické energie se konkrétní částice přitáhnou, ty druhé odpudí. E-ink je nicméně plochý, body na displeji Blitabu vystoupí na povrch.

 

MMF24

Spíš než tablet ale opravdu připomíná zmíněný Kindle. Nejde o víceúčelový počítač, ale především čtečku, která bude umět do Braillova písma převést text e-knih, webových stránek nebo jiných dokumentů, které se do Blitabu vloží pomocí USB, SD karty nebo archaicky síťovým kabelem. Nechybí ani výstup na sluchátka a vstup na mikrofon, čtečka také počítá s převodem textu na hlas. Vstupem bude ještě Perkinsova klávesnice s devíti tlačítky.

Blitab tvrdí, že je na světě 285 milionů nevidomých nebo jinak vážně zrakově postižených lidí. Díky tabletu si budou moci číst i texty, které nebude třeba draze převádět do Braillova písma a nebudou muset používat ani nákladné mechanické čtečky. Na druhou stranu, u Blitabu bude drahý tablet a zase levný obsah. Podle IBTimes se bude tablet prodávat za 2500 eur (68 000 Kč). Zatím je ještě ve fázi prototypu, finální zařízení by mělo přijít příští rok v září.