Hlavní navigace

Bojíte se o výdrž SSD? Tchajwanská firma slibuje 20K přepsání s pamětmi MLC

21. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Omezený počet přepsání je známá vlastnost solid-state úložišť. Výdrž paměťových buněk v posledních letech klesla až na 3000 cyklů, navzdory tomu je pro hrozba opotřebování pro běžného uživatele spíše strašákem, než v rámci morální životnosti zařízení reálným rizikem. Pro náročnější klienty existují zařízení s čipy SLC, případně Enterprise MLC se zvýšenou výdrží. A pak je tu právě představená řada QuadLife od nepříliš známého výrobce Memoright, která slibuje až 20 000 P/E cyklů (program/erase) za použití čipů MLC NAND Flash a firmware s proprietárními algoritmy.

Tisková zpráva společnosti je poměrně skoupá na detaily ohledně způsobu, jakým dociluje mnohonásobně vyššího počtu přepsání, než na jaký jsme zvyklí u jiných produktů. Memoright směřuje SSD QuadLife do serverů a datových center, takže použití čipů eMLC se zde doslova nabízí. Ty ovšem mají udávanou výdrž 30 000 cyklů, které QuadLife nedosahuje. Indicií by mohly být atypické kapacity úložišť: k mání budou varianty s 265 (to není překlep) a 530 GB prostoru, k tomu neméně atypická 220GB verze ve formátu 1,8 palce. Napovídá to, že kapacita je ve skutečnosti vyšší, ale firmware její nezadebatelnou část skrývá a prostor navíc využívá pro efektivnější wear leveling.

Důležitou veličinou, která má přímý vliv na životnost buněk, je tzv. „write amplification“. Čím je tento koeficient nižší, tím lépe, neboť tím méně dat je reálně zapsáno do flash paměti. Zde je nutno říci, že například SandForce se chlubí průměrnou hodnotou write amplification 0,5 (v ideálním případě to může být 0,14, v nejhorším případě naopak 2,9, jak naměřili na Tom's Hardware) a na obyčejné SSD tak ve skutečnosti můžete zapsat více dat, než jeho kapacitu × 3000, budou-li to data komprimovatelná. Účinné kompresní algoritmy jistě budou hrát významnou roli i u Memorightu a jím udávané výdrže.

 

Na závěr ještě něco ke specifikacím: SSD Memoright QuadLife používají rozhraní SATA 3 Gb/s a dosahují nepříliš přesvědčivých rychlostí čtení a zápisu 210, respektive 220 MB/s, hodnoty IOPS činí 29 000 při čtení a 12 000 při zápisu. SSD nabízí funkci bezpečného smazání pro citlivá data a také ochranu proti ztrátě zapisovaných dat při výpadku napájení. Cenu společnost neudává, ve srovnání s řešeními na bázi čipů SLC by ale měla být přibližně čtvrtinová.

MMF24

Konkurencí pro QuadLife budou SSD určené pro podniky a nepřetržitý provoz, jaké nabízejí i mezi spotřebiteli známější výrobci. Například série SSDNow E100 od Kingstonu s řadičem SandForce SF-2500 nabízí rychlosti čtení a zápisu, na jaké jsme v roce 2012 zvyklí (to jest 535/500 MB/s) a k tomu výdrž 30 000 P/E cyklů. Kingston ale na rozdíl od Memorightu používá již zmíněné Enterprise MLC, konkrétně jde o čipy od Toshiby vyrobené 24nm technologií.

Zdroj: X-bit labs, Memoright, StorageReview