Hlavní navigace

Brity čeká velká změna. Od příštího roku si budou moci zaregistrovat doménu .UK

21. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku roku jsme psali o plánu britského správce internetu Nominet (jako náš CZ.NIC) zpřístupnit krátkou doménu .uk všem uživatelům. V zemích Commonwealthu je zvykem, že doména se zdvojí a ještě před národní zkratkou je jedna odkazující na účel webu. Britům tak sice patří .uk, ale internetové adresy končí .co.uk (komerční weby), org.uk (neziskovky) nebo třeba gov.uk (vládní úřady). 

Britové zvažují novou krátkou doménu uk

Průzkum Nominetu ukázal, že o jednodušší domény bude zájem. V posledním půl roce proto organizace řešila, jak s novými adresami naloží. Výsledek je férový pro všechny strany. U domén druhého řádu, které ještě v registru nejsou, si „něco.uk“ může koupit ten, kdo si dříve řekne.

Deseti milionům uživatelů, kteří si už zaregistrovali něco.co.uk nebo něco.org.uk, bude automaticky nabídnuta registrace zkrácené adresy. Uživatelé pak dostanou pět let na to, aby se rozmysleli, zdali chtějí zachovat obě domény, nebo pouze novou krátkou. V údajně malém počtu případů, kde mají různí uživatelé zaregistrovánu doménu .co.uk a .org.uk, dostane .uk ten, který drží .co.uk.

 

Všechny stávající domény zůstanou funkční a stále je bude možné registrovat. Nové adresy .uk budou stát stejně jako ty stávající: 3,50 libry za rok, případně 2,50 libry při víceletých rezervacích.

MMF24

Nominet už připravuje kampaň, která Britům vysvětlí, jaké změny je čekají a co všechno kratší TLD obnáší. V únoru také zveřejní přesné datum, kdy otevře registrace nových domén. Zatím platí jen neurčitý termín léto 2014.

Zdroj: Nominet via BBC