Hlavní navigace

Brno pokryto 5G. O2 hlásí téměř hotovou síť na celé Moravě

Sdílet

O2 nás v posledních měsících pozvalo do Olomouce, Ostravy a nyní do Brna, kde finišuje pokrytí 5G celé Moravy. Výsledkem je vyšší kapacita sítě a rychlost až 1,1 Gb/s.

V Jihomoravském kraji nyní O2 pokrývá 91,3 % populace a zbývá už jen pár lokalit. Modernizace sítě zde proběhla na celkem 607 základnových stanicích, každé „bétéesce“ věnovali technici zhruba 70 hodin práce. Do výšek celkem vynosili či vyvezli 261 tun materiálu, zejména antén a aktivních prvků sítě, někde i konstrukčních prvků. Pro O2 staví síť Cetin.

O2 s Cetinem pokryly polovinu Moravy sítí 5G. Hotovo má být příští rok, poslední bude Brno Přečtěte si také:

O2 s Cetinem pokryly polovinu Moravy sítí 5G. Hotovo má být příští rok, poslední bude Brno

V rámci prohlídky jsme se podívali na střechy hotelu Santon u brněnské přehrady a domu na Joštově ulici v centru města. Obě lokality mají několik hnízd antén a aktivních prvků pro všech sedm frekvenčních pásem od 700 po 3700 MHz.

Trojice RRU pro šest frekvencí 700 až 2600 MHz

Autor: Radomír Kejduš

Menší jednotka nahoře je 3,7GHz RRU s anténou v jednom

Autor: Radomír Kejduš

Pokud jde o aktivní prvky sítě RRU (remote radio unit neboli rádia), síť 5G od O2 je postaveno na technologii Ericssonu. Pasivní velké antény pro některé frekvence zůstaly od společnosti Huawei. Právě RRU se starají o zpracování rádiového signálu a jeho přizpůsobení pro tu část sítě, kde se již posílají pakety.

Někde pod anténami, často až pod střechou o patro níže, totiž bývá další část BTS, serverová skříň, přesněji baseband. Napojení na rádia RRU sem vede přes optické kabely. Záložní akumulátory udrží stanici v případě výpadku proudu v chodu zhruba dvě hodiny.

Pro zajímavost, počet antén či rádií neodpovídá počtu frekvencí. Některé jsou sdružené, například jeden RRU je určen pro kmitočty 700, 800 a 900 MHz, další pro 1600, 1800 a 2100 MHz, další samostatná RRU pro 2600 MHz (tento kmitočet je TDDM, tedy časový multiplex) a RRU pro 3,7 GHz je již společný box i s anténou.

Naměřena ideální rychlost 1,1 Gb/s

Autor: Radomír Kejduš

Baseband neboli serverová část BTS, zde umístěna také přímo na střeše.

Autor: Radomír Kejduš

Mimochodem není to tak, že by jeden RRU byl připojen k jedné anténě. Naopak se frekvence rozloží tak, aby se tyto prvky svým vyzařováním a nárokem na příkon navzájem neovlivňovaly.

KL24

Na střeše jsme vyzkoušeli aktuální rychlost a v případě agregace více sítí (700, 1800 a 3700) zvládne mobil udělat rychlost až 1,1 Gb/s pro stahování. To se nám povedlo u přehrady, v centru města pak byla rychlost asi o čtvrtinu nižší. Nutno dodat, že jsme při měření stáli za anténami, což není zrovna ideální místo.

Síť 5G u nás je samozřejmě stále tzv. 5G NSA (Non-Stand Alone), tedy síť se společným jádrem s LTE. Zcela samostatné 5G (SA), které už nebude závislé na LTE, či rovnou 5G na milimetrových vlnách u nás zatím v provozu není. Byť O2 ve své centrále už milimetrové vlny testuje, a kdybyste měli vhodný mobil, možná se někde poblíž připojíte.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.