Hlavní navigace

Broadwell v pasivním mini PC – Shuttle uvádí barebone DS57U

24. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Procesory Broadwell řady U, které Intel uvedl začátkem roku, jsou sice primárně určené pro notebooky, coby „vedlejšák“ se s nimi ale počítá i do kompaktních počítačů. Nižší spotřebou při stejném výkonu díky 14nm výrobnímu procesu by měly být dobré pro použití v pasivně chlazených strojích bez ventilátorů. Takový počítač nyní na trh přináší firma Shuttle ve formě barebonu DS57U, založeném právě na tzv. páté generaci čipů Core. Jde o minipočítač částečně zaměřený na sektor embedded (průmyslovější ráz prozrazují třeba vyvedené sériové porty), nicméně atraktivní by měl být i pro běžného spotřebitele.

Shuttle DS57U má šasi o velikosti 20,0 × 16,5 × 3,95 cm a je založen na procesorech Broadwell řady U. Tento model je vybaven Celeronem 3205U, což je dvoujádro taktované na 1,5 GHz. Vedle toho by se ale měly objevit ještě kousky s výkonnějšími variantami řad Core i3, i5 a i7. Jak paměť, tak úložiště jsou upgradovatelné a v základu se systém bude prodávat neosazený jako barebone. Paměť DDR3 lze instalovat do dvou slotů SO-DIMM (maximum je 16 GB), pro úložiště je pak k dispozici šachta na 2,5" disk. Deska má dva sloty Mini PCI Express, z nichž jeden je plné délky a lze do něj rovněž nainstalovat SSD typu mSATA (ale v režimu 3 Gb/s).

Barebone Shuttle DS57U

Co se konektorové výbavy týče, není na tom Shuttle DS57U vůbec špatně. Přístroj má dva gigabitové Ethernety, jeden Intel i211 a k tomu i218LM (ten by měl být napojen na integrovaný MAC v procesoru). Kromě toho je součástí také bezdrátová síťovka Wi-Fi 802.11n (Realtek RTL8188EE). Zepředu má šasi čtyři porty USB 2.0 a další dvě USB 3.0 jsou vzadu, kde naleznete i 3,5mm vstup a výstup audia. Přítomna je také čtečka karet SD plné velikosti a dva sériové porty (COM). Co se týká výstupů pro obrazovku, je k dispozici HDMI, ale také DisplayPort 1.2, přes nějž by měly ULV Broadwelly umět protlačit rozlišení 3840 × 2160 bodů o 60 snímcích za vteřinu. Přímo na PCB je navíc vyveden ještě konektor eDP pro přímé připojení LCD.

Barebone Shuttle DS57U

Přístroj se dodává s 65W napájecím zdrojem (samozřejmě externím). Typická spotřeba je ovšem značně nižší. Shuttle uvádí, že s 60GB SSD nejmenované značky a dvěma 2GB paměťovými moduly systém odebírá 12,5 W při nečinnosti. V zátěži pak má být příkon 17, respektive 26,5 W podle toho, zda je vytíženo jen CPU, nebo také GPU. Vše je pasivně chlazeno a systém má zvládat nepřetržitý provoz. Ovšem pozor, kolem skříně musí být zachována cirkulace vzduchu a šasi musí být uloženo ve vertikální orientaci v držáku VESA nebo na dodávaných nožičkách.

 

WT100

Shuttle s tímto barebonem míří hlavně na firemní klientelu a použití v roli kiosku, provozu informační tabule a tak podobně. Použití v roli normálního PC by nicméně nemělo nic bránit, systém podporuje Windows 7 a 8,1, jakož i Linux. Doporučená cena u evropských distributorů má být 192 EUR bez daně z přidané hodnoty za model s Celeronem 3205U. Po započtení DPH by to u nás mohlo znamenat nějakých 6350 CZK, což vyjde dráž než levnější NUCy, ale úplně nejhorší to není.

Zdroje: Shuttle (1, 2), Liliputing